Niet kunnen slapen? Dan krijg je al snel het advies: drink een kop warme melk! Maar is dit wel waar? Zorgt het drinken van melk ervoor dat je slaperig wordt?
Proteïnerijk voedsel zoals melk en melkproducten bevatten het slaapverwekkend aminozuur: tryptofaan. Warme melk voor het slapen gaan is een goede manier om de aanbevolen hoeveelheid melk op een dag binnen te krijgen en kan op een geruststellende manier ontspannend zijn. Maar het consumeren van melk op deze manier zorgt niet voor het opwekken van slaap want daar is de hoeveelheid tryptofaan in de melk namelijk te klein voor.
Slaap en Tryptofaan
Tryptofaan is een aminozuur dat de slaap bevordert en in kleine delen in al het proteïnerijke voedsel kan worden gevonden. Het is een voorloper van slaap inducerende verbindingen met serotonine (een neurotransmitter) en melatonine (een hormoon dat ook werkt als neurotransmitter). Tryptofaan kan dus een kalmerend effect hebben, maar alleen als het de hersenen ingaat door een bloed-hersenbarrière te doorbreken. Daarnaast gebruikt tryptofaan hetzelfde transportsysteem als alle andere aminozuren, het moet tegen hen ‘strijden’ om in de hersenen te komen.
Tryptofaan combineren met koolhydraten
Een effectieve manier om een rustgevend effect te krijgen is door proteïnerijke producten zoals melk en melkproducten te combineren met koolhydraten. Hoewel het eten van alleen proteïnerijke producten waarschijnlijk niet effectief genoeg is om slaap op te wekken vanwege het ontoereikende gehalte aan tryptofaan, kan het in een gerecht samen met koolhydraten en eiwitten meer tryptofaan beschikbaar maken voor de hersenen. Een grote maaltijd, vooral één die zeer rijk is aan koolhydraten, stimuleert de afgifte van insuline. Dit bevordert de klaring van andere aminozuren uit de bloedstroom en vergemakkelijkt de toegang van tryptofaan in de hersenen, waar het kan zorgen voor een kalmerende effect.
Het consumeren van alleen melk of melkproducten is waarschijnlijk niet voldoende om vermoeidheid of slaperigheid te beïnvloeden, omdat melk op zichzelf niet voldoende tryptofaan bevat. Vandaar dat melk en melkproducten kunnen worden geconsumeerd op ieder moment van de dag. Toch kan melk in combinatie met een koolhydraatrijke maal voor het slapengaan een mogelijke steun zijn om slaperigheid te veroorzaken. Bovendien kan deze keuze er niet alleen voor zorgen om de dag op een rustgevende manier af te sluiten en een goede nachtrust te behalen, maar kan mensen ook helpen om de aanbevolen 2 tot 4 porties van melk binnen te krijgen die ze nodig hebben iedere dag, afhankelijk van de leeftijdsgroep.
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
Lees ook:
- Voedsel en slapeloosheid. Wat kan je (niet) eten?
- Waarom word ik te vroeg wakker?
- 8 fouten van mensen die slecht slapen!