fbpx
wat is blauw licht

Wat is blauw licht en waarom kan blauw licht schadelijk zijn?

Je leest tegenwoordig vaak over de gevaren van blauw licht.  Maar wat is blauw licht nu precies? En wanneer is blauw licht slecht voor ons? Want niet alle soorten blauw licht zijn namelijk slecht. Energielampen bijvoorbeeld geven ook blauw licht af en kunnen mensen met een winterdepressie juist helpen.

Tip: Test of jij een winterdepressie hebt!

Wat is blauw licht?

Daglicht is wit en kleurloos. Het is samengesteld uit alle elementen van het zichtbare lichtspectrum op gelijke intensiteit, zoals rood licht, groen licht en blauw licht. Elk element van zichtbaar licht heeft een eigen golflengtebereik, dat wordt gemeten in nanometers. De grootste natuurlijke bron van blauw licht is de zon. Het zal je dan ook niet verbazen dat de verstrooiing van het blauw licht in de atmosfeer ervoor zorgt dat de lucht blauw lijkt. 

Er is een omgekeerde relatie tussen de lengte van de golflengte en de energie die het bevat. Langere golflengten hebben minder energie, terwijl kortere golflengten meer energie hebben. Dit komt omdat de frequentie hoger is voor kortere golflengten. Met licht is de vuistregel: ‘Hoe korter de golflengte, des te groter het doordringend vermogen’. Belangrijk om te weten is dus dat blauw licht tot diep in het oog reikt. 

Blauw licht zit op het verste, hoogste einde van het zichtbare lichtspectrum. De energie van blauw is zo hoog dat het vlak naast het onzichtbare UV-licht – afgekort voor ultraviolet licht – zit op het volledige lichtspectrum Daardoor heeft blauw licht de kortste golflengten. Rood licht daarentegen zit op het andere uiteinde van het spectrum. Rood licht zit naast het onzichtbare infrarood licht.

Tegenwoordig zijn er steeds meer bronnen van blauw licht in ons leven gekomen door het gebruik van LED-schermen, die rijk zijn aan blauw licht. Denk aan apparaten zoals smartphones, tablets, computermonitoren, laptops en televisies.

In de regel kan je ervan uitgaan dat de apparaten die we het dichtst bij onze ogen houden het grootste aandeel hebben in de blootstelling van onze ogen aan blauw licht licht. Dat betekent dus dat smartphones en tablets voor meer blootstelling zorgen dan bijvoorbeeld een TV, waar je normaliter verder vanaf zit.

De negatieve effecten van ultraviolet licht zijn goed gedocumenteerd. Het kan DNA cellen beschadigen en kanker veroorzaken. In ieder geval kan teveel zonlicht onze huid verbranden (letterlijk, zonnebrand). Daarom gebruiken we zonnebrandcrème en dragen we zonnebrillen met UV filters. UV stralen kunnen namelijk net als bij onze huid ook onze hoornvlies schaden. Problemen zoals zonneblindheid komen vaak voor bij mensen die overmatig blootgesteld zijn aan UV-stralen zonder oogbescherming (surfers zijn een perfect voorbeeld).

Gevaren van blauw licht

1. Digital Eye Fatigue
Digital Eye Fatigue of asthenopie is een groep van symptomen die verband houden met het overmatig gebruik van digitale apparaten. Zij omvatten oogvermoeidheid, hoofdpijn, droge ogen, wazig zicht, moeite met focussen, gevoelig voor licht, nekpijn, schouderpijn, rugpijn, jeukende ogen enz.

2. Slechte slaap
Blauw licht onderdrukt melatonine afscheiding. Melatonine is een stof die ons slaperig maakt en helpt om ons circadiaanse ritme te beheren. De zon produceert zowel UV-licht als blauw licht. Tienduizend jaar geleden zou dit blauwe licht ons in de ochtend wekken en in de nacht moe maken. De wereld van vandaag is echter een veranderd. Wij worden door het gebruik van LED schermen langer en intensiever blootgesteld aan blauw licht. Als zodanig kan blauw licht een van de redenen zijn dat we moeilijker in slaap te vallen.

3. Macula Degeneratie (netvliesveroudering)
Net zoals UV-licht onze hoornvlies en huid kan beschadigen, zijn steeds meer studies die aantonen dat een overbelichting van blauw licht kan leiden tot netvliesveroudering. De macula is onderdeel van het netvlies, dat een essentieel onderdeel van onze visie is; zonder dat kunnen we niet zien.

Een beeldschermbril tegen blauw licht

Beeldschermbrillen zijn uitgerust met een blauw licht filter in de glazen. De blauw licht filter in de glazen blokkeert alleen het schadelijke deel van het spectrum met de kortste golflengtes. Als jij vaak langdurig naar een scherm kijkt dan is het aan te raden om een beeldschermbril te dragen om jouw ogen te beschermen.

Blauw licht is niet altijd slecht

Als blauw licht zo slecht is, kunnen we dan niet beter ál het blauwe licht blokkeren? Het antwoord is nee. Niet ál het blauwe licht is slecht voor je. Het zijn vooral de korte golflengtes van violet en UV-licht aan die schadelijk zijn. Hogere golflengtes van blauw licht hebben juist een positief effect op je alertheid, je geheugen en je stemming. Energielampen maken hiervan gebruik ter behandeling van seizoensgebonden depressies.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 3,77 out of 5)

Ook interessant: