fbpx
met ogen open slapen

Kun je met je ogen open slapen?

Slapen met je ogen geopend klinkt als iets uit een horrorfilm, toch is het een echte aandoening die we nachtelijke lagophthalmos noemen. Het ontstaat door oogleden die niet voldoende kunnen sluiten om het oog te bedekken, deels of volledig.

Slapen met je ogen open

Nachtelijke lagophthalmos is een aandoening die zorgt ervoor dat mensen slapen met hun ogen open. Opvallend genoeg is dit een behoorlijk veelvoorkomende aandoening waar tot wel twintig procent van de bevolking aan lijdt, het komt zelfs voor bij baby’s. Het kan erfelijk zijn, wanneer je zelf met je ogen open slaapt bestaat er een kans dat jouw kind er ook last van heeft. Toch zullen de meeste kinderen deze fase ontgroeien.

Wanneer je toch op volwassen leeftijd nog steeds last hebt van nachtelijke lagophthalmos, is het van belang de huisarts op de hoogte te stellen. In de eerste plaats zal het slapen met ogen open jouw ogen uitdrogen. Wanneer jouw ogen in de nacht gesloten zijn zullen tranen de oogbol reinigen en jouw hoornvliezen herstellen. Daarom kan deze aandoening leiden tot droge ogen, een wazig zicht, infecties en zelfs blijvende problemen met het zicht, wanneer je dit niet op tijd laat behandelen.

Diagnose

Oogirritatie is overigens niet het enige probleem waar jouw arts op zal letten. Slapen met ogen open kan namelijk ook een symptoom zijn van een ingrijpend medisch probleem zoals een beroerte, een schildklier aandoening of beschadigde zenuwen in het gezicht. Een diagnose stellen van de oorzaak kan je gezondheid redden.

Het is lastig om te ontdekken of je deze aandoening hebt, aangezien het onmogelijk is om jezelf te bekijken wanneer je slaapt. Wanneer je vaak wakker wordt met droge, vermoeide of geïrriteerde ogen kan dit een indicatie zijn van (deels) geopende ogen. Je kunt ook jouw partner vragen een oogje in het zeil te houden, en een foto te maken als je slaapt.

Behandeling

Gelukkig kan nachtelijke lagophthalmos behandeld worden. Soms is het dragen van een oogmasker al voldoende. Er zijn ook meer ingrijpende oplossingen mogelijk, zoals het aantrekken en verhogen van het onderste ooglid om volledig sluiten mogelijk te maken. Waar je ook voor kiest, laat deze aandoening niet onbehandeld voortduren omdat het de kwaliteit van je nachtrust negatief zal beïnvloeden.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,53 out of 5)


Lees ook: