fbpx
slaapkamer temperatuur

Hoe wordt je slaap beïnvloed door de slaapkamer temperatuur?

Vraag je je wel eens af waardoor je de ene keer beter slaapt dan de andere keer? De slaapkamertemperatuur speelt hierin een belangrijke rol.  Want de temperatuur heeft invloed op je droomslaap.

Ga je meer of minder dromen als het te warm of te koud is in je slaapkamer?

Het antwoord op de vraag of je meer of minder gaat dromen bij extreme hitte of kou, is simpel: Minder. Je zult waarschijnlijk niet of nauwelijks dromen als het het extreem warm of koud is. Dat komt omdat je brein al zijn energie dan zal richten op zijn oer-rol: het in leven houden van het lichaam.

Niet dromen bij extreme temperaturen

Zwitserse wetenschappers die de hersenen van genetisch gemanipuleerde muizen bestudeerden, hebben ontdekt hoe veranderingen in de kamertemperatuur de slaaptoestand van deze dieren beïnvloedt. Waar ze achter kwamen is dat de hersenen prioriteit geven aan temperatuurbeheersing boven het dromen, vooral bij extreme temperaturen.

Want dromen onderdrukt de temperatuurregeling of thermoregulatie van het lichaam. Dit systeem houdt ons lichaam op de juiste temperatuur om te kunnen blijven slapen. Ons lichaam reageert normaal gesproken op warmte en kou door:

  • te zweten
  • te blozen
  • te hijgen 
  • te bibberen.

Deze afweermechanismen kunnen onze kerntemperatuur echter niet op peil houden als de REM (rapid eye movement) slaap eenmaal begint. Dat komt omdat de REM-slaap veel energie vergt.

Wat is de ideale slaapkamer temperatuur?

De beste temperatuur voor je slaapkamer ligt rond de 18,3 graden. Sommige mensen prefereren een of twee graden meer of minder. Maar een slaapkamer moet het liefst koeler zijn dan onze huiskamer of keuken. Hierdoor kan je lichaam afkoelen wat je slaperig maakt.

Als je slaapkamer te warm is (of als je teveel dekens hebt) kan je meer last krijgen van nachtmerries. Dan kan je lichaam onvoldoende afkoelen en raakt je slaap verstoord. De kans is dan groter dat je eng of hallucinatie-achtige dromen krijgt, vergelijkbaar met het soort dromen wat je kunt ervaren bij hoge koorts.

In een extreem warme of koude slaapomgeving vertoeven heeft een direct negatief effect. Je hersenen zullen op de afwijkende kamertemperatuur met stress reageren door je niet te laten dromen. Het doel van je hersenen is om genoeg energie te besparen om in leven te blijven. 

Welk effect heeft de slaapkamertemperatuur op onze REM-slaap?

Onbekend bij de meesten van ons: de REM-slaap (de hersentoestand wanneer we dromen) stelt veel fysieke eisen aan het menselijk lichaam. Het energiegebruik van hersenen van een persoon in REM-slaap is bijna evenveel als wanneer ze wakker zijn. Die fase duurt tot wel 25 procent van de slaapcyclus van een volwassene.

Tijdens de REM-slaap:: 

  • kan de ademhaling toenemen 
  • kunnen je ogen blijven bewegen terwijl die ingebeelde karakters volgen 
  • kunnen je armen en benen schokken, vechtend tegen de drang om je te wekken 

Al deze activiteiten onttrekken energie aan je als je slaapt. Deze combinatie leidt tot een energieverslindende zware nachtelijke training.

Waarom verkiezen de hersenen de juiste temperatuur boven dromen?

Geconfronteerd met deze situatie maken onze hersenen een keuze. Of je zult dromen of je zult niet dromen ten gunste van het voorkomen van onderkoeling of oververhitting van je lichaam. Onderzoek leert ons echter dat je hersenen niet beide tegelijk kunnen doen.

Dit verlies van thermoregulatie in REM-slaap is één van de eigenaardigste aspecten van de slaap. Vooral omdat we een fijn afgesteld mechanisme hebben dat onze lichaamstemperatuur reguleert wanneer we wakker zijn, of tijdens de NONREM-slaap. 

De menselijke hersenen van een gemiddelde volwassene verbruiken ongeveer 20 procent van de lichaamsenergie in rusttoestand. Het kost veel energie om de hersenen in staat te stellen hun primaire functie uit te voeren. Dat is het verwerken en doorgeven van informatie via elektrische signalen. Dit is een zeer energie-intensief proces waarbij ongeveer 25 procent van de energie van de hersenen naar het behoud van neuronen (cellen die gespecialiseerd zijn in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie en gliacellen (deze cellen zijn onder andere belangrijk voor de communicatie tussen hersencellen onderling) gaat. De overige 75 procent wordt gebruikt voor de signalering. Dit bestaat uit het verzenden en verwerken van elektrische signalen in de hersencircuits.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 votes, average: 4,80 out of 5)


Lees ook: