fbpx

Cafeïne vermindert kans ongelukken

Lange afstandschauffeurs die cafeïne houdende dranken nuttigen, hebben 63% minder kans op ongelukken dan chauffeurs die dit niet doen. Zelfs als ze langer rijden en minder slapen, blijkt uit recent Australisch wetenschappelijk onderzoek.

Gebruik cafeïnehoudende middelen

Volgens dit onderzoek gebruikte 43% van de onderzochte chauffeurs cafeïnehoudende middelen zoals koffie, thee, cafeine pillen, energie drankjes (redbull etc.) om wakker te blijven. Ongeveer 3% van de chauffeurs gebruikte verboden middelen als amphetamine (speed), methylenedioxymethamphetamine (ecstasy), and cocaïne.

De studie vergeleek tussen 2008 en 2011 in New South Wales en West Australie 530 bestuurders die de afgelopen 12 maanden een ongeluk hebben gehad met 517 bestuurders zonder ongelukken.

De studie toonde aan dat cafeïne houdende dranken het risico op ongelukken voor professionele chauffeurs die lange afstanden rijden kan verminderen, maar regelmatige pauzes, dutjes en fatsoenlijke werkschema’s zijn belangrijker. Koffie en energydrinks zijn namelijk geen goede vervanging voor slaap.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,43 out of 5)

Lees ook:

Bron: BMJ 2013;346:f1140
Photo by piper-caldwell on Flickr