fbpx
slecht slapen volle maan

Bij volle maan slecht slapen. Heeft volle maan invloed op je nachtrust?

Er zijn allerlei zaken die mensen moeten doorstaan in hun strijd om een goede nachtrust te krijgen, zoals blaffende honden, huilende baby’s, stress op het werk en allerlei elektronische apparaten. Met al deze afleidingen is het niet verbazingwekkend dat meer dan de helft van de bevolking niet voldoende slaapt. Toch is er een belangrijke oorzaak die waarschijnlijk niet op jouw lijstje van storende elementen zal voorkomen; die maandelijkse lamp tussen de sterren die we “volle maan” noemen.

Slecht slapen bij volle maan

Heeft volle maan invloed op de wijze waarop we slapen? Het is goed om eerst een heldere definitie te bepalen van een volle maan. Je ziet deze op het moment dat de zon, de aarde en de maan op één lijn liggen, met de aarde in het midden. Op dit moment zal de maan vrijwel compleet verlicht worden door de zon vanuit het oogpunt van iemand die op aarde staat. Dit komt ongeveer elke 29 dagen voor.

Welke effect heeft dit fenomeen op de mensen die op aarde leven? Het meest voor de hand liggende gevolg van een volle maan is de lucht, die een veel hogere helderheid heeft in deze periode. De maan heeft ook invloed op de getijden van de oceaan, die ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan en de zon. Zonder de invloed van de maan zouden surfers een andere hobby moeten zoeken!

Effect van de maanstand op slapen

Het effect dat de maan uitoefent op het menselijk gedrag werd onderzocht in enkele behoorlijke uitgebreide onderzoeken met gemengde resultaten. Zo bleek er uit een studie onder 675 Deense kinderen in de leeftijd van acht tot elf dat ze iets langer sliepen rond de periode van volle maan. Bij een onderzoek onder 319 volwassen was het resultaat een verminderde kwaliteit van slaap gedurende de volle maan.

De meest overtuigende conclusie kwam uit een onderzoek dat in 2013 werd gehouden. Hierbij werden 33 volwassenen over een periode van drie jaar gevolgd met als resultaat dat de volle maan ervoor zorgde dat inslapen langer duurde, de nachtrust minder efficiënt maakte en de slaaptijd zou verkorten. Het onderzoek staat bekend onder de naam “Cajochen studie”, het wordt de laatste jaren vaak gebruikt als bewijs dat volle maan invloed uitoefent op de nachtrust. Als we er vanuit mogen gaan dat deze informatie daadwerkelijk klopt, kunnen we de conclusie trekken dat de volle maan invloed uitoefent op slapen. Maar hoe is dat mogelijk?

Waarom slapen we slechter bij volle maan?

Het basisidee achter het effect van de maan op ons slapen is de maan als enige lichtbron voor de uitvinding van kunstmatig licht. Onze voorouders die voornamelijk buiten leefden en sliepen zouden zeker het felle licht van de maan opmerken, in dusdanig hoge mate dat het voor slaapstoornissen kon zorgen.

Deze theorie is aanlokkelijk en lijkt logisch, maar het vertelt wellicht niet het volledige verhaal. De Cajochen studie werd uitgevoerd in een volledig verduisterd laboratorium, dat wijst erop dat de menselijke fysiologische reactie op de volle maan wellicht van binnen komt en niet van buitenaf. Hoewel de auteurs van deze studie het er over eens zijn dat de maancycli invloed uitoefenen op de slaap, gaven ze aan dat de maancycli een nieuwe dimensie toevoegen aan het menselijke bioritme dat nog verder onderzocht moet worden.

Blokkeren van maanlicht in de slaapkamer

Hoewel er nog verschillende onbeantwoorde vragen bestaan over de invloed van slaap in mensen, lijkt het erop dat mensen die beïnvloed worden door deze krachten geen baat zullen hebben bij het blokkeren van het maanlicht in de slaapkamer. Onze interne klokken lijken krachtiger dan we vaak denken.

Als mensen gaan we tot het uiterste om onze omgeving met kunstlicht te beïnvloeden, met elektronische stimulatie de hele dag door, en een steeds meer verbonden wereldbevolking verspreid over verschillende tijdzones. Maar wellicht moeten we er ook rekening mee houden dat we ook onder invloed staan van eenvoudige doch sterke krachten in de wereld om ons heen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (49 votes, average: 4,31 out of 5)


Ook interessant: