fbpx
banaan voor slapen

Slaap je beter door het eten van een banaan?

Een banaan voor het slapengaan is dat verstandig? Iets eten voor het naar bed gaan wordt normaal vaak afgeraden, of dat ook voor banaan geldt leggen we uit in dit artikel.

Een banaan voor het slapengaan.

Of je nu kiest om vroeg naar bed te gaan of wakker te blijven tot in de kleine uurtjes, de meeste mensen zullen het erover eens zijn dat er niets beter is dan je na een lange dag uit te rekken in je bed. Als je weleens te maken hebt gehad met de after-dinner of late-night munchies, ben je je er waarschijnlijk van bewust hoe eten je slaapcyclus kan beïnvloeden.

Helpt een banaan je bij het slapen? 

Dat zal van jou zelf afhangen. Russell Rosenberg, PhD en CEO van de National Sleep Foundation gaat er vanuit dat er voedingsmiddelen zijn die je nachtrust zullen kosten. Aan de andere kant denkt hij dat er voedsel is waar je juist slaperig van wordt. Dus op de vraag of een banaan voor het slapengaan je sneller laat slapen is het antwoord; Dat zou zomaar eens kunnen!

Experts denken dat een banaan je helpt bij slapen.

Experts denken dat een banaan je helpt bij slapen. Waarom maakt een banaan je dan slaperig? Bananen zitten vol met zowel kalium als magnesium. Kalium en magnesium zijn natuurlijke spierverslappers. Ook zitten bananen boordevol koolhydraten, die kunnen ook in je voordeel werken als je probeert te slapen. Want wat extra koolhydraten zijn al in staat om je te laten geeuwen.

De meesten mensen zijn bekend met het gegeven dat tryptofaan (een actief ingrediënt dat onder andere voorkomt in kalkoen) mensen moe maakt. Daarom hebben zoveel mensen een overweldigende zin in een dutje na het Kerstdiner met kalkoen. Het is overigens slechts één van de ingrediënten in eten die je slaperig maakt.

Dus als je je afvraagt waarom bananen je helpen bij het slapen, is het vanwege de: 

  • mineralen zoals magnesium en kalium
  • aminozuur tryptofaan
  • extra koolhydraten.

Helpen bananen altijd om te slapen?

Je zou je kunnen afvragen: “Maken bananen je slaperig?” en het antwoord is: “Ja!” Waarom eten zoveel mensen dan bananen bij het ontbijt? Bananen zijn populair in landen over de hele wereld. Elk jaar worden meer dan een miljard bananen geconsumeerd.

Mensen eten ze door het ontbijt, op een ontbijtcracker, of zo uit de schil. Ook worden ze op elk moment van de dag gegeten. En dat kan ook. Het eten van een banaan gedurende de dag maakt je niet noodzakelijkerwijs moe, of in ieder geval niet moe genoeg om te gaan slapen. Maar als je een banaan eet vlak voor het slapen gaan dan kan die je net dat zetje geven om in slaap te vallen.

Bij wie heeft een banaan het meeste effect?

Een banaan voor het slapen gaan heeft het meeste effect bij mensen die een tekort hebben aan magnesium of kalium. Deze voedingsstoffen helpen namelijk om de nachtrust te bevorderen. Ook zijn bananen caloriearm. Sommigen suggereren misschien dat je helemaal niet moet eten voor het slapengaan echter, een banaan voor je gaat slapen is daarop een uitzondering. Bananen zijn gezond voor het hart en bevatten de juiste ingrediënten waardoor je de hele nacht kan ontspannen.

Magnesium

Van magnesium is bekend dat het: 

  • spierkrampen vermindert 
  • helpt bij reguleren van je hormonen

Als je er zo over nadenkt, kan een banaan voor het slapengaan je koel en comfortabel houden en je ’s nachts ontspannen laten slapen.

Er zijn heel veel recepten met banaan maar een naturel banaan zo uit de schil voor het slapengaan is echt het beste. Hoe je ook kiest om ze te eten, de volgende keer dat je moeite hebt om te slapen, glip je de keuken in en eet je een banaan voordat je naar bed gaat. Het zou zomaar kunnen leiden tot die heerlijke slaap die je zo nodig hebt.

Conclusie

Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (80 votes, average: 4,71 out of 5)


Lees ook: