fbpx
slapen met nat haar

Is slapen met nat haar slecht?

Is slapen met nat haar slecht voor mijn gezondheid? Veel mensen nemen een douche voordat ze naar bed gaan. Maar is het eigenlijk verstandig om met natte haren gaan slapen? Lees het antwoord op deze vraag in dit artikel.

Heb je weleens je avond douche overgeslagen omdat je te moe was om je haar te föhnen? Of hoorde je in je achterhoofd de stem van je moeder zeggen: “Je vat kou als je met nat haar gaat slapen!”?

Het blijkt dat je moeder zich vergist heeft – in ieder geval over de kou. Van slapen met nat haar kan je ziek worden, maar niet op de manier die je had verwacht. We hebben de belangrijkste feiten op een rij gezet over slapen met nat haar.

De risico’s van slapen met nat haar

Je hoeft geen slapeloze nachten te hebben over wat je moeder heeft gezegd over slapen met nat haar. De risico’s zijn vrij minimaal, maar er zijn er een paar waar je je bewust van moet zijn. Denk dus niet dat je elke nacht met een drijfnat hoofd naar bed kunt gaan.

Ziek worden

Het risico om verkouden te worden als je gaat slapen met natte haren, is een iets wat moeders en grootmoeders al generaties lang beweren.

Er is echter geen bewijs dat je verkouden kan worden door met nat haar naar bed te gaan. Als je verkouden wordt, is dat te wijten aan het feit dat je geïnfecteerd bent met een virus. De eenvoudige verkoudheid heeft niet echt iets te maken met het koud hebben. Het wordt door één van de meer dan 200 verkoudheidsvirussen veroorzaakt.

Zo’n virus komt je lichaam binnen via je neus, mond of ogen en wordt verspreid door druppels in de lucht als een besmette persoon niest, hoest of spreekt. Je kan het ook krijgen door een besmet oppervlakte aan te raken of door handenschudden met een geïnfecteerde persoon.

De kans is groter dat je een verkoudheid krijgt tijdens de koudere maanden van het jaar en het begin van het schooljaar. Velen brengen in dat deel van het jaar meer tijd binnenshuis door in dichte nabijheid van anderen.

Schimmelinfecties

Door slapen met nat haar wordt je niet verkouden. Je verhoogt echter wel het risico op een schimmelinfectie van je hoofdhuid.

Schimmels zoals Malassezia zouden kunnen leiden tot aandoeningen zoals roos of eczeem. De aanbeveling is om met droog haar te gaan slapen wanneer dat mogelijk is.

Behalve de schimmels die van nature op de hoofdhuid aanwezig is zijn kussens een broedplaats voor schimmel. Die schimmels gedijen in een warme omgeving. Een natte kussensloop en je natte kussen vormen dus de ideale voedingsbodem.

Volgens een oudere studie naar de verschillende schimmelsoorten op beddengoed toonde tussen de 4 en 16 variaties per getest kussen aan. Onder andere de Aspergillus fumigatus, een veel voorkomende schimmelsoort die ernstige infecties kan veroorzaken van bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Tevens kan het de symptomen van astma verergeren.

Haarbreuk

Naar bed gaan met nat haar heeft wel degelijk invloed op je haar. Buiten dat je natuurlijk wakker kunt worden met een ontploft kapsel, kan je ook schade aanrichten aan je haar.

Haar is op zijn zwakst als het nat is. Behalve het cosmetische element loop je het risico op haarbreuk bij het draaien en gaan verliggen tijdens het slapen. Vooral een als je je haar gevlochten hebt of strak hebt opgestoken. Dat geeft meer spanning op de haarschacht. Als je er niet omheen kunt om met nat haar te slapen laat het dan in ieder geval los hangen.

Als het niet anders kan dan om met nat haar te gaan slapen

Als je je haar niet helemaal droog krijgt voor het slapengaan, zijn er een paar dingen die de veiligheid voor je haar vergroten. 

Doe kokosolie in je haar

Er zijn betrouwbare aanwijzingen dat kokosolie nat haar beschermt tegen breuk.

De haarschubben bestaan uit flapjes die lijken op de pannen op het dak. Als het haar nat is zuigt het water op. Daardoor zwelt het haar op dan gaan deze flapjes open staan en wordt het haar kwetsbaar voor beschadiging.

De kokosolie vermindert de hoeveelheid water die door het haar wordt geabsorbeerd. Daardoor is het minder gevoelig is voor beschadiging. Als je seborroïsch eczeem hebt is het niet aan te raden om het te gebruiken omdat kokosnootolie dat kan verergeren.

Gebruik conditioner

Conditioner verzegelt de haarschubben en vermindert de wrijving. Dit maakt het haar gemakkelijker te ontwarren.

Als je geblondeerd of chemisch behandeld haar hebt kan je er nog meer baat hebben om regelmatige conditioner te gebruiken.

Droog en ontklit het haar zoveel mogelijk

Als je je haar even kan föhnen of een paar minuten eerder kunt douchen zodat je wat extra tijd hebt om je haar aan de lucht te drogen, doe dat dan.

Hoe minder water er in je haar zit, hoe beter het is om de schade te minimaliseren. Ontklit ook je haar voordat je gaat slapen.

Gebruik een zijden kussen

Er zijn aanwijzingen dat slapen op een zijden kussensloop beter is voor je huid omdat die daardoor minder uitdroogt en dat het een wrijvingsarm oppervlakte heeft.

Het zachte oppervlak kan beschadiging voorkomen of verminderen. Dat geldt zowel voor droog of nat haar bij het slapen gaan.

Conclusie

Naar bed gaan met nat haar kan slecht voor je zijn, alleen niet zoals waar je moeder of oma je voor heeft gewaarschuwd. Idealiter ga je naar bed met volledig droog haar om zo min mogelijk risico op schimmelinfecties en haarbreuk te lopen.

Van slapen met nat haar kan je meer klitten en een een warrige coupe in de ochtend krijgen. Soms kun je niet voorkomen om met nat haar te gaan slapen, maar dan kun je met een paar eenvoudige aanpassingen de schadelijke wrijving minimaliseren.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,34 out of 5)


Lees ook: