fbpx
Hoeveel calorien verbrand je met slapen

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen?

Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door. Ook dan is je lichaam hard aan het werk en verbrand je gewoon calorieën. Misschien zijn het er niet zo heel veel, maar wel net zoveel als wanneer je bijvoorbeeld op de bank een filmpje zit te kijken. En het grote voordeel is dat je tijdens het slapen niet eet…

Je lichaam verbrandt de meeste calorieën tijdens de REM-slaap, wanneer je hersenen het meest actief zijn omdat ze de meeste zuurstof nodig hebben om te functioneren. We doorlopen elke 90 minuten verschillende slaapstadia (licht tot diep en REM) en herhalen deze cyclus meerdere malen gedurende de nacht. Onze hersenen zijn net zo actief (of zelfs actiever) tijdens de REM-slaap, als wanneer we wakker zijn.

Hoe zwaarder hoe meer calorieën je verbrandt

Hoeveel calorieën je ‘s nachts precies verbrandt, hangt af van hoeveel je weegt. Per kilo lichaamsgewicht verbruikt je lichaam tijdens het slapen ongeveer 1 calorie per uur. Dit betekent dat als je 70 kilo weegt, je zo’n 70 calorieën per uur verbrandt. Dat lijkt niet veel, maar bij een nachtrust van 8 uur zijn dit er al snel 560.

Aantal calorieën verbranden tijdens 8 uur slaap

LichaamsgewichtCalorieën
60480
70560
80640
90720
100800
110880
120960
Gemiddeld aantal calorieën dat je 's nachts verbrandt na 8 uur slaap

Hoe zwaarder je bent, hoe meer je dus verbrandt tijdens het slapen. Weeg je 90 kilo, dan verbruik je al snel 90 calorieën per uur zonder iets te hoeven doen.

Meer calorieën verbranden in een koude slaapkamer

Wil je tijdens het slapen extra calorieën verbranden? Zorg er dan voor dat het lekker koel is in de slaapkamer Hoe kouder je het hebt, hoe harder je lichaam moet werken om warm te blijven, en hoe meer calorieën je dus verbrandt.

Overdag verbrand je meer calorieën

Toch verbrand je overdag heel wat meer calorieën dan ‘s nachts. Ter vergelijking: als je een wandeling maakt van een uur, verbrandt een persoon van 70 kilo bijna 260 calorieën. Met hardlopen zelfs bijna 370 calorieën per uur.

Ben je niet zo sportief aangelegd? Dan heb je nu eindelijk een reden om eens uitgebreid te gaan winkelen. Je verbrandt dan namelijk bijna 170 calorieën per uur. En hoe zwaarder je moet tillen, hoe meer je verbrandt. Of wat dacht je van een uurtje grasmaaien, met een handmaaier? Dan ben je na een uur al 440 calorieën kwijt. Wil je dus afvallen door vetverbranding, dan kun je dit het beste overdag doen.

Minder slapen maakt dikker

Misschien kom je nu in de verleiding om te gaan afvallen door minder te slapen. Toch is dat geen goed idee. Bij te weinig slaap maakt je lichaam namelijk hormonen aan die ervoor zorgen dat je meer gaat eten. Bovendien ga je dan verlangen naar ongezond eten met extra veel vet en koolhydraten, waardoor je juist aankomt in plaats van afvalt. Wil je afvallen, dan is goed slapen juist belangrijk.

Ga dus lekker op tijd naar bed en laat je lichaam die calorieën rustig verbranden.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 votes, average: 4,43 out of 5)


Ook interessant: