fbpx
Free-running slaapritmestoornis

5 bizarre slaapstoornissen

Slaapseks? Permanente jetlag? Een overzicht van 5 vreemde slaapstoornissen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

1. Sleeping Beauty syndroom

Sleeping Beauty syndroom

Kleine-Levin syndroom (KLS) is een zeldzame slaapziekte, die vooral voorkomt bij jongeren. Deze slaapstoornis is ook bekend onder de naam Sleeping Beauty Syndrome en wordt gekenmerkt door periodes van grote hoeveelheden slaap en veranderd gedrag. Aan het begin van een episode wordt de patiënt geleidelijk suf en slaapt het grootste deel van de dag en nacht. Hij wordt alleen wakker om te eten of naar het toilet te gaan.

Als de patiënt wakker is vertoont deze vaak abnormaal gedrag, vaak kinderlijk en soms alsof hij of zij onder invloed is. Verwarring, desoriëntatie, lethargie (gebrek aan energie) en apathie (emotieloosheid) worden ook vaak waargenomen. De meeste patiënten melden dat alles onscherp lijkt en dat ze overgevoelig zijn voor geluid en licht. In sommige gevallen komt dwangmatige vraatzucht voor. Gevallen van ongeremde hyperseksualiteit tijdens een episode zijn ook bekend.

Kleine-Levin syndroom periodes zijn cyclisch. KLS symptomen kunnen dagen, weken of zelfs maanden aanhouden. Individuen zijn niet in staat om naar school te gaan, te werken of voor zichzelf te zorgen. De meeste patiënten zijn bedlegerig, moe en communiceren nauwelijks, zelfs als ze wakker zijn. Niet iedereen met KLS vertoont overigens alle symptomen zoals hier beschreven.

2. Slaapseks

Slaapseks

Slaapseks (sekssomnambulisme) is een seksueel gedrag dat iemand vertoond tijdens zijn of haar slaap. Deze slaapstoornis is ook bekend als als ‘SBS’ oftewel ‘Sexual Behavior during Sleep’. Ongeveer 1% van de bevolking lijdt aan slaapseks of heeft het eens gezien of ervaren. Het is een vorm van slaapwandelen. Het komt voort uit onregelmatigheden in de hersenactiviteit gedurende slaap. Het grootste probleem ligt dus bij het slaapproces ligt hoewel niet is uitgesloten dat iemand die aan slaapsex lijdt de verschijnselen vertoont als gevolg van onderdrukt gedrag of dagelijkse problemen. Deze bijkomende emotionele problemen, kunnen misschien de uiting van de stoornis wijzigen.

Seksuele prikkelingen zijn heel gewoon tijdens je slaap. Mannen krijgen erecties tijdens de droomslaap en vrouwen worden vochtig en krijgen een opgezwollen clitoris. De mensen die lijden aan slaapseks hebben ook een geschiedenis met andere slaapstoornissen, zoals REM slaap gedrag stoornis, tandenknarsen, slaapwandelen, slaapapneu, bedplassen, enz. Slaapseks gebeurt hoogstwaarschijnlijk in de eerste 2 uur van de slaap, maar kan ook tegen het eind van de nacht gebeuren.

3. Narcolepsie

219530983_d2039757f0_z
Narcolepsie

De chronische slaapziekte narcolepsie wordt gekenmerkt door overmatige slaperigheid overdag en veelal een verstoorde nachtelijke slaap met veel enge, levensechte dromen. Personen die lijden aan narcolepsie kunnen overdag overal in slaapvallen, met name bij inactiviteit zoals bijvoorbeeld reizen, tv-kijken, tijdens vergaderingen of in de klas. Ondanks voldoende nachtrust komen de slaapaanvallen iedere dag voor. Daarnaast hebben veel patiënten last van kataplexie: spierslapte bij bepaalde emoties zoals bijvoorbeeld: lachen, boosheid of schaamte.

Naar schatting lijden in Nederland 7000 mensen aan narcolepsie. Maar bij slechts 1500 is de diagnose daadwerkelijk gesteld. Narcolepsie is geen psychische maar een chronische neurologische aandoening die reeds in 1877 werd beschreven door de Duitse arts Carl Friedrich Otto Westphal en zijn naam dankt aan de Franse art Franse arts Jean Baptiste Edouard Gélineau. Tot op heden is narcolepsie niet te genezen. Een combinatie van medicijnen en een aangepast leefritme vormt de behandeling. Diagnosticering van narcolepsie-patiënten en wetenschappelijk onderzoek wordt in Nederland gedaan bij narcolepsie expertisecentra.

4. Free-running slaapritmestoornis

1339465672_de9bf9249b_z
Free-running slaapritmestoornis

Het free-running circadiane ritme syndroom, is ook bekend als het “hypernychthemeral syndrome”. Nychthemeron is Grieks voor “een nacht en een dag”, dus een 24-uurs cyclus van licht en duisternis. Vandaar dat met “hypernychthemeral” wordt bedoeld: langer dan een etmaal en verwijst naar het feit dat mensen die aan deze slaapstoornis lijden een slaapwaakritme hebben langer dan een etmaal, namelijk 25-27 uur. Hierdoor schuift hun bedtijd en tijd van ontwaken steeds langzaam op. Alsof je permanent last hebt van een jetlag. Free-running slaapritmestoornis komt vaak voor bij mensen die blind zijn. Hun biologische klok kan namelijk niet goed worden gesynchroniseerd aan de hand van licht en donker.

5. Night Terror

2509102494_bbb223253a_z
Night Terror

Pavor nocturnus of slaapangst is een slaapstoornis waarbij iemand die in een diepe slaap zit plotseling wakker schrikt en erg angstig is. Dit gaat dikwijks gepaard met schreeuwen, huilen, zweten en een snelle ademhaling. Slaapangst komt vooral voor bij kinderen. Ongeveer 6% van alle kinderen tussen de 3 en 12 jaar heeft soms last van slaapangst. Kinderen met slaapangst groeien in de meeste gevallen over hun slaapprobleem heen. Bij volwassenen komt het bij 1% van de bevolking voor. Wanneer iemand last heeft van slaapangst is het niet verstandig om hem of haar te wekken. Er kan hevig worden verzet tegen eventuele kalmeringspogingen en wanneer men wakker wordt zal het gevoel van angst alleen maar groter zijn. Pavor nocturnus wordt ook wel nachtangst, nachtterreur, nachtschrik of night terror genoemd.

Test jezelf op slaapstoornissen!

Wil je weten of jij misschien een slaapstoornis hebt? Met de Slaapstoornissen Zelftest kun je eenvoudig testen hoe groot de kans is dat jij aan een bepaalde slaapstoornis lijdt. Maar let op! Online testen vormen nooit een vervanging voor de dokter. Bezoek altijd je huisarts als je klachten aanhouden.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (83 votes, average: 4,47 out of 5)


Lees ook: