fbpx
Bank slapen

Weekendlag: Lui op zondag maakt moe op maandag

Lig jij zondagnacht ook altijd zo te woelen en draaien in je bed om er maandag compleet brak uit te stappen? Hoe is het mogelijk dat je elke week na een lekker ontspannend weekend zo moe naar je werk moet op maandag? Het antwoord is: weekendlag. Als jij ook last hebt van die maandagmorgen vermoeidheid zullen we uitleggen hoe dat komt EN hoe je komende maandag fris je bed uit springt!

Weekendlag

Je kent wel de beruchte jetlag van een lange vliegreis. Je doorkruist diverse tijdzones waarop je lichaam totaal van slag is. Een lang weekend thuis kan hetzelfde effect hebben, en dat elke week opnieuw. Bij een “weekendlag” komt dat door een breuk in jouw vaste patroon. In het weekend twee dagen lekker laat naar bed en in de ochtend uitslapen zolang je daar zin in hebt. Dat voelt heerlijk maar maandag krijg je de terugslag.

Net als die kater na een avond stappen geeft het lang uitslapen op zaterdag en zondag je een kater op maandagochtend. Door de week heb je doorgaans een vast ritme. Je gaat op een vast tijdstip naar bed en staat op een vast tijdstip weer op. Je lichaam is in staat om daar af en toe van af te wijken maar twee nachten en ochtenden achter elkaar brengt jouw natuurlijke ritme helemaal in de war. Gelukkig zijn er diverse manieren om deze weekendlag te vermijden.

Geniet…maar met mate

Lekker een avondje stappen op vrijdag- of zaterdagavond moet kunnen toch? Jazeker, maar moet het echt zo laat worden of kun je iets eerder naar huis gaan? En zelfs als het laat wordt sta dan toch op tijd op, zet die vervelende wekker. Gun jezelf een uurtje of hooguit twee extra maar niet langer. Stap daarna uit bed en begin de dag met een verfrissende douche of een opwekkend stukje joggen.

Het is beter op vrijdagavond en zaterdagochtend de tijdsgrenzen te verleggen dan op zaterdagavond en zondagochtend. Je moet jouw lichaam weer naar het standaard ritme brengen.

Plan een leuke avond

Als je laat naar bed gaat en relatief vroeg weer opstaat mis je enkele uren slaap. Toch is dat beter dan blijven liggen. Die extra uren in bed geven geen rust. Door in de avonduren leuke activiteiten te plannen, met jouw gezin als dat mogelijk is, heb je iets om naar vooruit te kijken en zul je niet in slaap vallen voor de normale bedtijd. Let op met roken, cafeïne en alcohol voor je gaat slapen, dat verstoort de nachtrust en breekt jouw slaapritme.

Langer slapen maakt je moe

Het idee van lang uitslapen is heerlijk maar in de praktijk wordt je alleen maar suf. Gun jezelf één avond in het weekend om los te gaan, maar doorzakken tot diep in de nacht hoeft echt niet elk weekend, en het hele weekend. Sta op tijd op, maak een heerlijk relaxed ontbijtje en houd jezelf bezig met leuke weekend activiteiten. Wat je ook doet, houd jouw slaapschema in stand en je zult nooit meer dat maandagochtend monster in de spiegel aantreffen. Dat is ook mooi meegenomen voor jouw collega’s op het werk!


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,11 out of 5)


Ook interessant: