fbpx
Vermoeidheid

Waarom ben ik zo moe? Oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht. Iedereen is wel eens moe. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft last van vermoeidheid, vrouwen vaker dan mannen. Jongeren zijn vaker moe dan 50-plussers, en ook ouders met kleine kinderen zijn vaak over oververmoeid.

Wanneer je moe bent, bijvoorbeeld na een feestje of na een nachtdienst, gaat dat meestal na 1 of 2 nachten goed slapen weer vanzelf over. Maar wanneer je je lange tijd erg moe voelt en een normale nachtrust niet helpt om je weer fit te voelen is er wellicht meer aan de hand. In dit artikel lees je de meest voorkomende oorzaken van lichamelijke en psychische van vermoeidheid.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid is een gebrek aan energie. Je voelt je niet meer zo fit als normaal en het lukt niet goed meer om datgene te doen wat je zou willen of moeten doen. Bewegen, praten, denken, alles gaat moeilijker vanwege de uitputting. Je wilt het liefst slapen. Als je langdurig moe bent en het je dagelijkse leven sterk beïnvloedt, dan is vermoeidheid een probleem. Ga in dat geval naar je huisarts en bespreek je vermoeidheidsklachten.

Symptomen van vermoeidheid

Verschijnselen van oververmoeidheid zijn:

  • bleek zien, kringen onder de ogen
  • regelmatig gapen en in de ogen wrijven
  • sloomheid of hangerigheid
  • af en toe indutten of in slaap vallen
  • moeite om je te concentreren

Lichamelijke oorzaken van vermoeidheid

Lichamelijke oorzaken van vermoeidheid hebben te maken met hoe je omgaat met je lichaam. Hoeveel je slaapt, beweegt, hoeveel en wat je eet, maar ook of je rookt, veel alcohol drinkt en of je drugs gebruikt.

Het heeft allemaal invloed op je fitheid en conditie en bepaalt dus of  je je moe voelt. Daarnaast geven bijna alle ziekten moeheid. Belangrijke lichamelijke oorzaken van vermoeidheid zijn:

Slechte conditie

  • Weinig lichaamsbeweging. Wanneer je te weinig lichaamsbeweging krijgt, voel je je sneller moe.
  • Ongezond eten. Consumeer je veel vet en zoet voedsel en eet je weinig groente en fruit dan is de kans groter dat je je moe voelt.
  • Overgewicht. Als je te zwaar bent heb je een grotere kans op vermoeidheid.
  • Ondergewicht. Als je te weinig eet en extreem mager bent, heb je een grotere kans op moeheid.

Roken, alcohol en drugsgebruik

  • Roken. Mensen die veel roken zijn vaak erg moe. Roken vernauwd de bloedvaten in je lichaam en rook bevat giftige stoffen.
  • Alcohol. Mensen die dagelijks meer dan 1 of 2 glazen alcohol nuttigen kunnen last van moeheid krijgen. Alcohol en slapen gaan slecht samen.
  • Druggebruik (cannabis, XTC, speed en cocaïne enz) kan vermoeidheid veroorzaken. Direct na het gebruik, maar ook door langdurig gebruik van verdovende middelen.

Medicijngebruik
Verschillende soorten medicijnen kunnen moeheid veroorzaken. Bijvoorbeeld middelen tegen allergie (antihistaminica), medicijnen tegen kanker (chemotherapie) en sommige medicijnen tegen depressies (antidepressiva) hebben vermoeidheid als bijwerking.

Bloedarmoede
Met name vrouwen die hevig menstrueren kunnen door veel bloedverlies bloedarmoede krijgen. Er zit dan te weinig ijzer in het bloed. Daardoor kan erg moe zijn.

Chronische pijn
Langdurige pijn kan je totaal uitputten. Je wordt niet alleen doodmoe van de pijn zelf, maar ook omdat de pijn je ’s nachts kan wakker houden.

Hart en longen
Mensen met een hartaandoening of een aandoening aan de longen zijn vaak moe. Denk aan een hartinfarct, longontsteking, hartfalen (verminderde pompwerking) en bij benauwdheid door astma of COPD.

Chronische ziekten
Moeheid past ook bij chronische ziekten, zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en darmziekten (ziekte van Crohn of colitis). Ook na een beroerte kan iemand langdurig moe blijven.

Infecties
Verschillende soort infecties kunnen ervoor zorgen dat je moe bent. Bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer en verschillende soorten geslachtsziekten (Herpes, HIV) kunnen vermoeidheid veroorzaken.

Kanker
Eén van de belangrijke kenmerken van kanker is extreme vermoeidheid. Het gaat vaak samen met verlies van eetlust en vermageren.

Chronisch vermoeidheidssyndroom ME/CVS
Het chronisch vermoeidheidssyndroom wil zeggen dat iemand langer dan 6 maanden achter elkaar extreem moe is, zonder dat dat te verklaren is.

Slaapstoornissen
Bij mensen met slaapapneu stokt de ademhaling een paar keer per uur voor ten minste 10 seconden tijdens de slaap. Hierdoor worden mensen met deze slaapstoornis ongewild vaak wakker en zijn ze overdag moe of slaperig.

Mensen met de slaapstoornis narcolepsie hebben last van onbedwingbare slaapaanvallen en zijn overdag vaak moe. Ook mensen met Kleine-Levin syndroom of idiopatische hypersomnie hebben last van extreme vermoeidheid.

Psychische oorzaken van vermoeidheid

Psychische oorzaken van vermoeidheid hebben te maken met hoe je je voelt of waar je over piekert. Bijvoorbeeld:

Problemen thuis of op het werk
Bijvoorbeeld over je relatie, de situatie thuis of op je werk. Die spanningen kunnen onbewust zijn. Je voelt je gestresst en loopt misschien de hele dag te piekeren. Van de hele dag gespannen zijn, word je  extra moe. Ruzie kan de spanning nog erger maken. ’s Nachts kun je de problemen niet uit je hoofd zetten. Je slaapt daardoor slechter en de vermoeidheid neemt toe.

Overspannenheid of burn-out
Je werkt hard en neemt te weinig rust. Je gaat maar door, gaat laat naar bed en staat weer heel vroeg op. Hard werken is niet slecht, maar soms kan het net teveel zijn en slaat de echte vermoeidheid toe. De problemen, moeheid en spanning kunnen zo erg zijn dat je overspannen (burn-out) raakt. Een belangrijk kenmerk van overspannen zijn, is extreme vermoeidheid.

Een ingrijpende gebeurtenis

  • Je gaat bijvoorbeeld verhuizen of je huis wordt verbouwd.
  • Je bent je baan verloren of net begonnen met een nieuwe baan.
  • Een groot verlies van een dierbaar persoon en het verdriet en alle gevoelens die dit oproept, kan je uitputten.

Depressie
Vermoeidheid en lusteloosheid zijn belangrijke kenmerken van een depressie. Mensen die depressief zijn willen soms het liefst de hele dag in bed liggen. Komen ze uit bed, dan zijn ze vaak nog moe. Sommige mensen zijn juist in de winter depressief. Ze hebben last van een winterdepressie.

Angst en paniek
Wanneer je voortdurend angstig bent of een paniekstoornis hebt, kunnen angst en paniek je leven gaan beheersen. Je kunt hier totaal uitgeput van raken.

Bron: thuisarts.nl


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,30 out of 5)


Lees ook: