fbpx

Moe zijn maar niet kunnen slapen

Ben je erg moe maar kan je niet slapen? Vermoeidheid en slaperigheid zijn twee verschillende dingen maar worden vaak door elkaar gehaald. Je kunt erg moe zijn maar toch problemen hebben om in slaap te vallen. Omgekeerd bestaat ook: Er zijn mensen die ondanks voldoende nachtrust toch overal in slaap kunnen dommelen. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen vermoeidheid en slaperigheid.

Het verschil tussen vermoeidheid en slaperigheid

Vermoeidheid is een aanhoudend gevoel van uitputting waardoor de capaciteit voor fysieke en mentale inspanning lager is dan het gebruikelijke niveau. Het moge duidelijk zijn dat het leven zelf moeilijk wordt wanneer je lichaam te moe is om te bewegen en je hersenen te moe zijn om na te denken. Tenzij je ook lijdt aan een verstoorde slaap, gaat vermoeidheid meestal niet gepaard met overmatige slaperigheid overdag, waardoor je onbedoeld in slaap valt. Om te herstellen van vermoeidheid, moet je rusten, niet alleen slapen. Vermoeidheid heeft dus te maken met je energieniveau en mentale gesteldheid.

Extreme vermoeidheid

Als je vermoeidheid niet overgaat en wanneer je je langdurig moe voelt ondanks dat je genoeg rust neemt, is er wellicht meer aan de hand. Neem daarom contact op met je huisarts als je je gedurende langere tijd erg moe voelt.

Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben. We noemen enkele oorzaken van vermoeidheid:

Slaperigheid

Slaperigheid functioneert normaal als het signaal dat je lichaam in slaap gaat vallen. Normaal maakt slaperigheid deel uit van een gezond fysiologische functioneren en is het afhankelijk van hoe goed je de nacht ervoor hebt geslapen, het circadiaanse ritme en de omstandigheden. Je wordt bijvoorbeeld sneller slaperig als je saai en eentonig werk verricht, als het warm is of als je lichaam afkoelt. Ook na het eten kan je je slaperig voelen.

Overmatige slaperigheid

Er is sprake van abnormale of overmatige slaperigheid wanneer je ook op ongelegen momenten in slaap valt of moet vechten om wakker te blijven. Als dit langer dan een paar maanden voorkomt, wordt de slaperigheid beschouwd als chronisch en abnormaal. In de medische wereld worden deze symptomen aangeduid als “overmatige slaperigheid overdag” of “hypersomnia”. In het Engels spreekt men van Excessive Daytime Sleepiness (EDS). Overmatige slaperigheid overdag wordt gedefinieerd als het onvermogen om overdag wakker te blijven, wat resulteert in onbedoelde en onbedwingbare aanvallen van slaap.

Soms is een slaapstoornis zoals narcolepsie of slaapapneu de oorzaak van overmatige slaperig overdag. Symptomen van slaapaanvallen overdag moet je niet negeren. Het kan resulteren in een verminderde kwaliteit van leven en wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hartziekten, beroertes en zelfs een verhoogd risico op sterfte. Bezoek daarom een huisarts als je vaak overdag onbedoeld in slaap dommelt.

Slaperigheid test

De ernst van slaperigheid overdag kan worden ingeschat met behulp van een korte gestandaardiseerde vragenlijst genaamd de Epworth Slaperigheid Schaal. Een score van meer dan of gelijk aan 10 betekent dan het waarschijnlijk is dat iemand overdag overmatig slaperig is. Test hier hoe slaperig je bent!

Moe zijn maar niet kunnen slapen

Als je moe bent maar niet kunt slapen, komt dat meestal doordat je moeite hebt om je geestelijk te ontspannen. Misschien heb je meer stress dan normaal. Maak je je zorgen over iets of kijk je uit naar iets dat morgen staat te gebeuren. Kortom emoties die ervoor zorgen dat er teveel stresshormoon in je bloed zit.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 3,78 out of 5)


Lees ook: