fbpx
moe wakker worden

Altijd moe wakker worden? 7 oorzaken van vermoeidheid in de ochtend!

slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop

We houden van slapen, maar helaas houdt slapen niet altijd van ons. Zelfs wanneer we voldoende uren voor een goede nachtrust slapend doorbrengen, worden we soms de volgende dag wakker alsof we de afgelopen acht uur flink gefeest hebben. Het voelt alsof we niet hebben geslapen. Word jij niet uitgerust wakker? Ben je moe als je opstaat? Heb je een droge mond of vieze smaak in je mond bij het wakker worden? Ontdek 7 redenen van moe wakker worden in de ochtend.

7 redenen van moe wakker worden

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom we niet altijd de rust krijgen die we nodig hebben, en die redenen liggen niet altijd voor de hand!

1. Vieze smaak in je mond

Slecht slapen en wakker worden met een vieze smaak in je mond, ook wel “ochtend mond” genoemd, kan een signaal zijn van brandend maagzuur. Uit studies is gebleken dat tot wel 25% van de mensen die aangeven slecht te slapen zonder vastgestelde diagnose, last hebben van oprispingen tijdens het slapen. Dit brengt jouw lichaam deels uit de slaap, zelfs wanneer er verder geen symptomen van brandend maagzuur merkbaar zijn.

Om deze oprispingen tegen te gaan, is het verstandig dezelfde behandeling te volgen die ook van toepassing is op brandend maagzuur. Zorg dat je twee uur voor het slapengaan niet meer eet, vermijd voedingsmiddelen die zuren opwekken, en neem geen pijnstillers in voor je naar bed gaat. Het is gebleken dat je minder last hebt van deze symptomen wanneer je op de linkerzijde slaapt, terwijl slapen op je rechterzijde juist voor sterkere reacties kan zorgen. De slokdarm kan zich in die positie minder snel legen. Koop eventueel Zantac, tegen brandend maagzuur.

2. Veelvuldig plassen in de nacht

Draaien en woelen, of wakker worden om naar het toilet te gaan kunnen signalen zijn van ‘nocturia’, een afwijking die leidt tot veelvuldig plassen in de nacht. Men schat dat 65% van mensen die lijden aan slaapgebrek deze aandoening hebben. Wanneer we ouder worden wordt het steeds moeilijker om vloeistoffen voor langere tijd binnen te houden, dit komt door een afname in antidiuretische hormonen.

Om te voorkomen dat je steeds in de nacht naar het toilet moet lopen is het verstandig om vanaf drie uur voor het slapengaan niet meer te drinken. En wat nog belangrijker is; laat de huisarts controleren of je problemen hebt aan de urinewegen zoals een overactieve blaas, blaasontstekingen en incontinentie. Bij mannen kan een overactieve blaas een teken zijn van diverse prostaatproblemen. Gebruik eventueel middelen tegen een blaasontsteking.

3. Tandenknarsen

Wanneer jouw kaken klikken, kraken of pijnlijk aanvoelen, of als je merkt dat jouw tanden afslijten, is het mogelijk dat je lijdt aan bruxisme, een neuro-musculaire activiteit die we vooral kennen als tandenknarsen. Deze afwijking zorgt ervoor dat de kaken zich aanspannen, dit heeft een storende werking op de rust die je nodig hebt voor een diepe slaap.

Vermijd het kauwen van kauwgum overdag, om kauwen uit gewoonte te beperken dat zich in de nacht manifesteert. Voor professioneel advies is het aan te bevelen naar de tandarts te gaan, die kan een vorm van tandbescherming aanbieden zoals een dentale spalk. Er zijn ook hulpmiddelen tegen tandenknarsen te koop.

4. Rusteloze benen

Beweeglijkheid in bed of geknoopt wakker worden tussen de lakens kan duiden op rusteloze benen, of een periodieke bewegingsstoornis in de ledematen. Dit kan een diepe slaap remmen, of je wakker maken tijdens het slapen.

Dit gedrag kan een symptoom zijn van andere aandoeningen waaronder diabetes, reumatische klachten, artritis, perifere neuropathie, bloedarmoede, schildklieraandoeningen en nierproblemen. Ga dus naar de huisarts om de onderliggende aandoening aan het licht te brengen.

Een tekort aan ijzer en foliumzuur wordt vaak in verband gebracht met rusteloze benen, je zou kunnen overwegen meer ijzer en vitamine B in je eetpatroon op te nemen. Je kunt deze producten ook als supplement gebruiken.

5. Droge mond of slechte adem

Wanneer je wakker wordt met een droge mond of een vreselijke ochtend adem ben jij misschien een snurker. Deze aandoening kan de slaap hinderen omdat je niet voldoende lucht binnen krijgt om volledig tot ontspanning te komen. Het kan ook duiden op een meer ingrijpend probleem met een belemmering in de ademhaling tijdens het slapen.

Dit kan een goede motivatie zijn om wat gewicht te verliezen, het is uit onderzoek gebleken dat slechts vijf kilo gewichtsverlies dit probleem al kan verhelpen. Wanneer je niet het type bent voor intensieve fitness kun je ook speciale anti-snurk strips proberen. Die kun je gewoon bij de apotheek aanschaffen, je kunt ook proberen een neusspray met zoutoplossing te gebruiken om jouw neusholtes door te spoelen.

6. Slaapapneu

Onregelmatig slapen, steeds een uitgeput gevoel en ontwaken met een geïrriteerde keel of nekpijn kan duiden op een belemmerende slaapapneu. Deze aandoening treft enorm veel mensen, toch weten de meesten niet dat ze hier aan lijden.

Belemmerende slaapapneu weerhoudt je ervan voldoende zuurstof binnen te krijgen tijdens het slapen, omdat de keel zich sluit en de toevoer van zuurstof stopt. Wanneer jouw ademhaling met periodes van tien seconden of langer onderbroken wordt, is het van belang een KNO-arts te bezoeken. Die zal jouw neus, mond en keel onderzoeken om de herkomst van de ademhalingsproblemen op te sporen en een oplossing te bieden. Tip: Doe de slaapapneu test.

7. Onregelmatige slaappatronen

Wanneer je na een volledige nachtrust nog steeds een slaperig gevoel hebt, of wanneer je tijdens het autorijden vermoeid raakt, is het mogelijk dat je te kampen hebt met onregelmatige slaappatronen. Wanneer het donker is wordt de productie van het melatonine hormoon opgewekt, dat geeft een signaal door aan de hersenen dat het tijd wordt om te gaan slapen. Licht stopt juist de productie van melatonine, en geeft het lichaam een seintje om te ontwaken.

Wanneer je last hebt van onregelmatige slaappatronen is de meest eenvoudige oplossing jezelf een regelmatig patroon aan te meten op weekdagen dat overeenkomt met de natuurlijke lichtcyclus. Bijvoorbeeld van tien uur in de avond tot zes uur in de ochtend. Probeer jouw interne klok opnieuw in te stellen door jezelf te dwingen aan het begin van ochtend te ontwaken. Na een dag of twee kan het al eenvoudiger worden in de avond de slaap te vatten. Je kunt eventueel ter ondersteuning tijdelijk melatonine kopen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,38 out of 5)


Lees ook:

slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop
slaapinfo.nl is te koop