fbpx
paradoxale insomnie of slapeloosheid

Paradoxale insomnie

Bij paradoxale insomnie is er een verschil tussen de werkelijke slapeloosheid en de mate waarin de patient slapeloosheid ervaart. De slapeloosheid die je wel voelt maar niet hebt. Voorheen heette deze vorm dan ook slaapmisperceptie. Andere termen die worden gebruikt zijn: pseudo slapeloosheid, subjectieve slapeloosheid of slaap hypochondrie.

Personen die lijden aan deze slaapstoornis overschatten de tijd dat het duurt voordat ze in slaap vallen en onderschatten de tijd dat ze daadwerkelijk slapen. Want bij polysomnografisch slaaponderzoek blijkt dat deze mensen wel degelijk slapen.

Patiënten klagen over het feit dat ze slecht slapen, staan moe op en voelen zich niet uitgerust ´s morgens en hebben een gebrek aan energie overdag. Iemand met paradoxale slapeloosheid ¨faked¨zijn klachten en bezorgdheid overigens niet. Het is belangrijk deze vorm serieus te nemen en op tijd hulp te zoeken. Risico van onnodig gebruik van slaappillen en in ernstige gevallen verslaving aan slaapmedicatie, ligt op de loer.

Paradoxale insomnie lijkt op psycho-fysiologische insomnie. In beide gevallen maakt de patiënt zich zorgen en hebben zijn ze gefixeerd op de kwaliteit en kwantiteit van hun slaap. Het verschil is dat iemand met paradoxale slapeloosheid in werkelijkheid wel slaapt.

Oorzaak en prevalentie

De oorzaak van paradoxale slapeloosheid is onduidelijk. Wel komt bij deze groep mensen vaker angst -en paniekstoornissen, hypochondrie en depressies voor.
Naar schatting lijdt 5% van mensen met slapeloosheid aan deze vorm.

Diagnose

Diagnose wordt gesteld in een algemeen slaapcentrum waar polysomnografisch slaaponderzoek gedaan kan worden maar waar ook psychologen werken. Uiteraard moet bij het stellen van de diagnose worden uitgesloten of er andere oorzaken zijn die de slapeloosheid veroorzaakt.

Behandeling

Paradoxale slapeloosheid wordt op dezelfde manier behandeld als andere vormen van slapeloosheid. Analyse en advies over de slaaphygiëne, cognitieve gedragstherapie, slaaponthouding en eventueel medicijnen kunnen onderdeel uitmaken van de behandeling.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4,57 out of 5)


Lees ook: