fbpx
acute slapeloosheid

Acute slapeloosheid: Als je opeens slecht slaapt

Wanneer je plotseling al een aantal dagen slecht slaapt. heb je waarschijnlijk last van acute slapeloosheid (acute insomnie). Dit is de meest voorkomende vorm van slapeloosheid. Het is tijdelijk en wordt veroorzaakt door een stressvolle gebeurtenis zoals het verliezen van een dierbare, verlies van baan, echtscheiding, ernstige ziekte van een familielid, zorgen over kinderen, partner of stress op het werk. Kortom alles waardoor je in bed gaat piekeren bij het inslapen en zodra je wakker wordt.

Wanneer naar de huisarts bij acute slapeloosheid

Acute slapeloosheid gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Wanneer je langer dan 3 tot 6 weken zeer slecht slaapt is het verstandig naar je huisarts te gaan. Vooral wanneer het overdag voor problemen zorgt: slechte concentratie, in slaap vallen overdag, ongelukken of lichamelijke klachten.

Vergeet niet te vertellen over je problemen en stress bij de huisarts. Emotionele gebeurtenissen kunnen namelijk grote impact hebben op je slaap. De huisarts kan eventueel tijdelijk een slaappil voorschrijven. Bedenk echter dat slaapmedicijnen je kwalitatief niet beter laten slapen, maar je alleen sneller laten inslapen of langer laten doorslapen. Bovendien bestaat bij langdurig gebruik kans op verslaving.

Het belangrijkste is om te berusten in het feit dat je even slecht slaapt. Het komt ons allemaal. En hoewel je misschien minder lang slaapt, het lichaam past zich aan door je relatief dieper te laten slapen tijdens de uren dat je wel slaapt. Probeer wel de oorzaak van je slapeloosheid te achterhalen en eventueel aan te pakken. Je kan hier testen hoe groot de kans is dat jij aan een slaapstoornis lijdt.

Tips tegen slapeloosheid

Wanneer je erg ligt te woelen en de slaap niet (meer) kunt vatten, blijf dan niet in bed liggen. Sta even op, drink een glas warme melk en lees wat. Probeer na enige tijd weer te slapen.

Andere oorzaken van slapeloosheid

Slapeloosheid kan ook door andere zaken worden veroorzaakt. Bij een jetlag bijvoorbeeld, of bij het werken in ploegendiensten kan je last hebben van slapeloosheid. De oorzaak ligt niet in een emotionele of stressvolle gebeurtenis maar doordat je innerlijke biologische klok niet gelijk loopt met de werkelijke tijd. Daarnaast komt slapeloosheid ook voor als bijwerking van bepaalde medicijnen en bij drugsgebruik.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 3,50 out of 5)


Lees ook: