fbpx
tandenknarsen

Tandenknarsen

Bruxisme of tandenknarsen is het met kracht over elkaar heen schuren van tanden en kiezen of het met kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Tandenknarsen komt meestal ’s nachts voor (slaapbruxisme), maar soms ook overdag, dan met name het klemmen van de kaken (tandenklemmen of waakbruxisme). Het schuiven van de tanden veroorzaakt een knarsend of schurend geluid. Het geluid van tandenknarsen kan uitermate vervelend zijn voor partners. 

Vrijwel iedereen heeft wel een periode in zijn of haar leven waarin wordt getandenknarst. Dit is meestal van voorbijgaande aard. Problemen ontstaan pas als het aan blijft houden en klachten gaat geven. Er is dan sprake van een overmatig gebruik van de kauwspieren, ook wel hyperactiviteit genoemd.

Tandenknarsen tijdens slapen kan met veel geweld gepaard gaan. De hevigheid wordt vergeleken met het drukken van 125 kilo kracht op het gebit. Dat is genoeg om een walnoot mee te kraken!

Symptomen

Symptomen van tandenknarsen kunnen zijn:

  • Versleten, gebroken, afgebroken of gebarsten tanden
  • Aantasting van het tandglazuur
  • Gevoelige tanden
  • Gele tanden
  • Hoofdpijn
  • Bijtranden aan de binnenkant van de wangen
  • Klikkend geluid in het gewricht tussen slaap en bovenkaak
  • Vlakke kiesoppervlakken
  • Pijnlijke en gespannen kaakspieren
  • Stress en gespannenheid

Oorzaak van tandenknarsen

Oorzaak van tandenknarsen is niet precies bekend, maar komt vaker voor bij mensen die gespannen, gefrustreerd  agressief, overactief of angstig zijn. Vaak hebben mensen met tandenkansen ook een andere (slaap)stoornis of aandoening, zoals de ziekte van Huntington, Parkinson of slaapapneu. Tenslotte kan bruxisme een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

Hoe vaak komt tandenknarsen voor?

Tandenknarsen komt ongeveer voor bij 20% van de bevolking. Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Vrijwel iedereen heeft wel een periode in zijn of haar leven waarin wordt getandenknarst. Dit is meestal van voorbijgaande aard. Problemen ontstaan pas als het aan blijft houden en klachten gaat geven. Er is dan sprake van een overmatig gebruik van de kauwspieren, ook wel hyperactiviteit genoemd.

Diagnose

Knarsen wordt ontdekt doordat u er zelf achter komt, doordat uw kiezen of kauwspieren pijnlijk worden. Het kan ook dat uw partner er u op wijst dat u ’s nachts wel heel erg veel kabaal maakt door het knarsen. Ook kan uw tandarts het signaleren, doordat hij een abnormale slijtage aan uw gebit waarneemt. De wetenschap van nu stelt echter dat de diagnose bruxisme door middel van een speciaal “slaaponderzoek” pas echt objectief is vast te stellen.

Behandeling van tandenknarsen

Er bestaan middelen tegen tandenknarsen, maar eerst zal worden bekeken in hoeverre stress en spanning kunnen worden verminderd. Daarnaast zijn er verschillende soorten gebitsbeschermers (splints) die op maakt gemaakt kunnen worden door een tandarts.

Sleepzz Anti-TandenknarsWil je zelf iets doen tegen tandenknarsen? Probeer dan het Sleepzz Anti-Tandenknarsbitje.  Hiermee vermindert u slijtage aan uw tanden en u voorkomt het knarsende geluid. Sleepzz® Anti-Tandenknars gebitsbeschermer is ontwikkeld door tandartsen en gemaakt van de beste materialen. De zachte bovenzijde zorgt voor demping, de harde onderzijde beschermt tegen knarsen en doorbijten.

[mks_button size=”medium” title=”Meer info” style=”squared” url=”https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=22569&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fsleepzz-anti-tandenknars-slaapproduct%2F9200000005159636%2F&name=tandenknars&subid=tandenknarsen” target=”_blank” bg_color=”#1e73be” txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”1″]


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 4,25 out of 5)


Lees ook: