fbpx

Restless Legs Syndroom (RLS)

Het Restless Legs (rusteloze benen) Syndroom (RLS), ook wel bekend onder de naam Wittmaack–Ekbom syndroom is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door een onbedwingbare drang om de onderbenen, knieën en soms de armen te bewegen. Mensen die lijden aan deze slaapstoornis beschrijven de gevoelens en sensaties op verschillende manieren. Velen beschrijven een tintelend, jeukend of trekkend gevoel. Anderen zeggen weer dat het een prikkelend of een brandend gevoel is. Sommigen voelen alsof er wormen onder hun huid kruipen. Bij beweging nemen de klachten af.

Deze sensaties, die kenmerkend zijn voor RLS, kunnen op elk moment tijdens de nacht en in beperkte mate gedurende de dag optreden. Het rusteloze benen syndroom heeft een zeer negatieve uitwerking op de slaap. De symptomen kunnen ertoe leiden dat de patiënt herhaaldelijk uit het bed moet komen wat de slaap kan uitstellen of onderbreken. Omdat de slaap meerdere keren wordt onderbroken is extreme slaperigheid overdag normaal. De combinatie van altijd moe zijn en de symptomen zelf, kan leiden tot een levensstijlverandering: Lange reizen, bioscopen, concerten en restaurants worden vaak vermeden. Het bijwonen van een lange vergadering op het werk kan ook erg pijnlijk en ongemakkelijk zijn.

Symptomen van Restless Legs Syndroom

 1. Kriebels in de benen met onweerstaanbare bewegingsdrang
 2. Klachten voornamelijk in rust
 3. Verschijnselen nemen vrijwel direct af bij bewegen
 4. De verschijnselen zijn ’s avonds en ’s nachts erger dan overdag

Oorzaak rusteloze benen

De precieze oorzaak van rusteloze benen is niet bekend. Onderzoekers zijn van mening dat het rusteloze benen syndroom wordt veroorzaakt door verstoringen van de zenuwcellen in de hersenen die bewegingen, reflexen en sensaties besturen. Er lijkt een erfelijke aanleg voor de aandoening te bestaan. Verder is de ijzerhuishouding bij een deel van de patienten niet op orde.

Hoe vaak komt RLS voor?

Rusteloze benen treft ongeveer 6 procent van de volwassenen. Het komt 1,5x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het Restleg Legs Syndrome kan op iedere leeftijd voorkomen, maar de frequentie van rusteloze benen neemt toe naarmate men ouder wordt. Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, artritis, spataderen en het hebben van een psychische aandoening verhogen het risico op het ontwikkelen van het rusteloze benen syndroom. Evenals overmatig drinken en roken. Verder blijkt RLS vaker voor te komen bij mensen die werken in ploegendiensten of als men zware fysieke inspanningen verricht vlak voor het slapen gaan.

Soms wordt de aandoening bij kinderen ten ontrechte verward met groeipijnen. Bij meer dan 50% van de mensen met RLS komt het ook in hun familie voor. Het risico op RLS is drie tot zes maal hoger wanneer een direct familielid het heeft. Een vroeg begin van rusteloze benen wijst vaak op familiaire belasting.

Diagnose

Het Restless Legs Syndroom kan niet worden vastgesteld door een enkele test. Vaak laten standaard neurologische onderzoeken geen tekenen van afwijking zien. Dikwijls zal een arts daarom de diagnose stellen op basis van de beschrijving van de symptomen door de patiënt en aanvullend (slaap)onderzoek.

Behandeling Restless Legs

De behandeling van RLS is relatief eenvoudig met medicijnen die voor het slapen gaan worden ingenomen. Indien er sprake is van een ijzer tekort zal dit eerst met voeddingssupplementen worden aangevuld. De meeste patienten reageren goed op het gebruik van Dopamine-agonisten. Dopamine-agonisten zijn geen dopamine, het zijn medicijnen die de prikkeloverdracht tussen hersencellen beinvloeden.

Daarnaast helpen de volgende maatregelen soms om klachten te verminderen:

 • Dragen van bedsokken
 • Warm bad voordat je naar bed gaat.
 • Masseren van de benen.
 • Lichaamsbeweging/sport, maar niet laat op de dag.
 • Vermijden van cafeïne
 • Gebruik van alcoholhoudende dranken en roken verminderen.
 • ’s Avonds mentaal actief blijven. Verveling en loomheid voor het naar bed gaan kunnen de RLS verergeren.
 • Masturberen. Dit verhoogt de dopamine afgifte van de hersenen.

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (74 votes, average: 3,88 out of 5)


Lees ook: