Een andere slaapgebonden bewegingsstoornis vergelijkbaar met rusteloze benen syndroom is PLMD (Periodic Limb Movement Disorder). Er zijn twee belangrijke verschillen tussen rusteloze benen syndroom en PLMD. Rusteloze benen kunnen dag en nacht voorkomen, Periodic Limb Movement Disorder treedt alleen op wanneer de patiënt slaapt. Bij PLMD is sprake van onvrijwillige en ongecontroleerde bewegingen. Maar Periodic Limb Movement Disorder heeft niets te maken met spastische bewegingen.
Symptomen
Anders dan bij RLS komt PLMD alleen voor als iemand slaapt. De bewegingen worden onbewust gemaakt en zijn vaak typisch ritmische bewegingen van voet, enkel of been. Dit is voor een partner soms erg vervelend. Daarnaast heeft iemand met PLMD vaak een slaaptekort als gevolg van deze aandoening, waardoor slaperigheid overdag en gebrek aan energie tevens klachten zijn die voorkomen.
Oorzaak
De oorzaak van PLMD is niet bekend. Wel heeft onderzoek aangetoond dat mensen met diverse andere aandoeningen, zoals Parkinson en Narcolepsie, regelmatig aan PLMD lijden. Het kan zijn dat PLMD een bijwerking is van antidepressiva.
Hoe vaak komt PLMD voor?
Ongeveer 4% van de bevolking heeft deze aandoening. Het komt bij vrouwen iets vaker voor dan bij mannen. De prevalentie van PLMD stijgt met de leeftijd. Personen die werken in ploegendiensten, mensen met een hartaandoening, obstructieve slaapapneu, kataplexy of psychische ziekte blijken ook sigmificant vaker PLMD te hebben. 80% van de mensen die RLS hebben, hebben tevens PLMD.
Diagnose
Net als bij rusteloze benen wordt de diagnose van PLMD gesteld door een specialist op basis van vragenlijsten, lichamelijk onderzoek en slaaponderzoek. Een overnachting in een slaapcentrum voor nader onderzoek kan onderdeel zijn van het slaaponderzoek.
Behandeling
Evenals RLS is PLMD met medicijnen te behandelen.
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
Lees ook: