fbpx
slaapgebonden bewegingsstoornissen

Slaapgebonden bewegingsstoornissen

Slaapgebonden bewegingsstoornissen zijn slaapstoornissen die worden veroorzaakt door ongewenste bewegingen. Het gaat vaak om eenvoudige, typische bewegingen, die de nachtrust verstoren. De kwaliteit van iemands slaap vermindert waardoor, slapeloosheidsklachten en slaperigheid overdag kan optreden. De meeste slaapgebonden bewegingsstoornissen zijn met behulp van medicijnen, al dan niet in combinatie met non-medicamenteuze behandelingen, goed te verhelpen.

Soorten slaapgebonden bewegingsstoornissen

In totaal bestaan 8 verschillende soorten diagnoses binnen de slaapgebonden bewegingsstoornissen volgens de officiële indeling van slaapstoornissen. Een beschrijving van de belangrijkste en meest voorkomende aandoeningen volgt hieronder.

Restless Legs Syndrome (rusteloze benen)

Het Restless Legs Syndroom (RLS) of rusteloze benen is een aandoening waarbij iemand tijdens rust de onbedwingbare behoefte krijgt om ledematen te bewegen. Mensen met deze slaapstoornis klagen over een jeukend, tintelend of prikkend gevoel in de onderbenen (soms ook armen). Door vervolgens te bewegen verdwijnen deze sensaties. Omdat de verschijnselen met name ’s nachts optreden, kan het de slaap flink verstoren. De precieze oorzaak van rusteloze benen is niet bekend. Wel blijkt een erfelijke factor mee te spelen en heeft het soms te maken met een tekort aan ijzer. Het komt vaker voor bij vrouwen en met medicijnen kan de aandoening worden behandeld.

Periodic Limb Movement Disorder

Het Periodic Limb Movement Disorder (PLMD) lijkt op RLS maar deze aandoening komt alleen voor als de patient slaapt bovendien zijn de bewegingen niet bewust. Mensen die lijden aan PLMD maken onbewuste en ongecontroleerde bewegingen tijdens hun slaap. Dit is vooral voor de partner erg vervelend. Ook PLMD is met medicijnen te behandelen.

Sleep Related Leg Cramps (spierkrampen)

Sleep Related Leg Cramps of slaapgebonden spierkrampen zijn plotselinge, intense pijnen in de benen of voeten. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat een spier zich aanspant en samentrekt. De spierkrampen treden op zonder dat men instaat is om deze te controleren. Ze kunnen voorkomen als je wakker bent of als je slaapt. Slaapgebonden spierkrampen komen vaker voor bij ouderen en mensen met bepaalde andere ziekten. Medicijnen tegen deze slaapstoornis bestaan nog niet. Stretchoefeningen kunnen klachten verminderen.

Sleep Related Bruxism (tandenknarsen)

Bruxisme of tandenknarsen is het met kracht bewegen van tanden en kiezen over elkaar. Dit knarsen gebeurt tijdens de slaap en kan een hard en onaangenaam geluid maken. Tandenknarsen kan flinke schade aan het gebit veroorzaken. In ernstige gevallen wordt men wakker van het knarsen. Dit verstoort de nachtrust. Bruxisme komt voor bij volwassenen en bij kinderen. Stress kan de klachten verergeren. Een speciaal,  door een tandarts opmaat gemaakt bitje dat ’s nachts wordt gedragen zorgt ervoor dat  tanden en kiezen niet meer op elkaar komen, waardoor slijtage verminderd.

Sleep Related Rhythmic Movement Disorder (ritmische bewegingsstoornis)

Slaap gerelateerde ritmische bewegingsstoornis (RMD) komt voor bij jonge kinderen en betreft herhalende bewegingen van het lichaam of hoofd. Typische bewegingen zijn: rollen met het hoofd (head rolling), het hoofd steeds opnieuw in het kussen bonken of met het hoofd tegen bed/muur bonken (head banging) of op handen en knieën het lichaam ritmisch heen en weer bewegen (body rocking). RMD komt vaak voor bij jonge kinderen en gaat meestal vanzelf over. Het wordt pas een probleem als de baby of peuter zich verwond of als zijn of haar slaap erdoor wordt verstoord.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 3,36 out of 5)


Lees ook: