Bij slaapapneu stokt de ademhaling enkele tientallen seconden tijdens het slapen. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof en een overschot aan CO2 in het bloed. Als het zuurstof niveau te ver daalt en CO2 niveau te veel stijgt, worden de hersenen gestimuleerd en wordt iemand even wakker om adem te halen. Dit is een ‘overlevingsmechanisme’. Maar doordat de patiënt telkens even kort wakker wordt om naar adem te snakken, krijgt hij of zij onvoldoende nachtrust omdat het natuurlijk slaap-waak ritme wordt verstoord. De patiënt krijgt hierdoor te weinig herstellende diepe slaap.
Tip: Doe de slaapapneu zelftest om te kijken hoe groot de kans is dat je slaapapneu hebt!
Slaapapneu is een ernstige aandoening die kan leiden tot tal van andere gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en overmatige slaperigheid overdag. Kenmerken van slaapapneu ervaart iemand meestal overdag. Hoewel mensen met slaapapneu steeds even wakker worden om adem te halen, merken ze daar zelf niet veel van, omdat ze gelijk weer inslapen. Vaak wordt slaapapneu dan ook opgemerkt door iemands partner.
Soorten slaapapneu
Er bestaan verschillende soorten slaapapneu:
- Centrale Slaap Apneu (CSA)
- Primair centraal slaapapneusyndroom
- Cheyne Stokes-ademhaling
- Obstructieve Slaap Apneu (OSA)
Centraal Slaapapneu-syndroom (CSAS)
Centrale slaapapneu syndroom (CSA) treedt op wanneer de hersenen niet of onvoldoende signaal sturen naar de ademhalingsspieren om te ademen. Daardoor heeft u geen ademhalingsbewegingen. De keelholte is hierbij normaal doorgankelijk voor lucht. Dit komt meestal voor bij jonge kinderen of bij volwassenen met hart-en vaatziekten, cerebro-vasculaire ziekte, of aangeboren ziekten, maar het kan ook veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen en bij verblijf op grote hoogte.
Cheyne Stokes-ademhaling
Cheyne Stokes-ademhaling komt vaak voor bij patiënten met hartfalen. Er is dan sprake van onregelmatige ademhaling waarbij diepe ademhalingen worden afgewisseld met tussenpozen van vrijwel volledige ademstilstand als gevolg van verminderde prikkelbaarheid van het ademcentrum in de hersenen.
Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)
Obstructieve Slaap Apneu (OSA) komt het meest voor. Hierbij ligt de oorzaak van de ademhalingsstoring in de obstructie van de luchtwegen.
Slaapapneu Symptomen
Klachten kunnen zijn:
- Luid snurken afgewisseld met stille perioden (ademstops)
- Woelige slaap, veel lichaamsbeweging
- Nachtzweten
- Droge mond, pijnlijke keel
- Slaperigheid en sufheid overdag (soms ook slaapaanvallen)
- Vermoeid opstaan
- Gebrek aan energie
- Concentratie -en geheugenproblemen
- Hoofdpijn ‘s ochtends
Slaapapneu Oorzaak
De oorzaken van slaapapneu kunnen velerlei zijn en moeten worden gezocht bij het roken van tabak, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nierfalen.
Hoe vaak komt slaapapneu voor?
Ongeveer 5% van de mannen heeft apneu (bij vrouwen zijn de aantallen iets lager); de meesten zijn zich dat echter niet bewust. Na de leeftijd 50 is het risico hetzelfde bij mannen en vrouwen. Sommige groepen hebben meer kans om obstructieve slaapapneu te ontwikkelen. Apneu komt aanzienlijk vaker voor bij zwaarlijvige mensen. Bij obese patiënten heeft 70% obstructief slaap apneu. Obstructief slaapapneu verergert in ernst en prevalentie bij toenemende obesitas. Bij patiënten met hart-en vaatziekten heeft 30%-50% apneu, en bij patiënten met een beroerte 60%.
Slaapapneu Diagnose
Het probleem wordt door de meeste huisartsen slecht onderkend. Vaak komen mensen met vage klachten op het spreekuur, die worden afgedaan als burn-out verschijnselen. Diagnoses voor slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen kunnen het beste worden vastgesteld in een slaapcentrum of slaapkliniek. Daarvoor is een verwijzing van je huisarts nodig. Een of meerdere overnachtingen in een slaapkliniek kan onderdeel zijn van het slaaponderzoek. Aan de hand van vragenlijsten, klinisch onderzoek, polygrafisch en polysomnografisch onderzoek kan een specialist de juiste diagnose stellen en een behandeling in gang zetten.
Slaapapneu Behandeling
Er bestaan diverse mogelijkheden voor behandeling.
- Aanpassing van leefwijze (gewichtsvermindering, geen alcohol voor het slapen gaan, geen slaaptabletje).
- Operatie: Soms is het mogelijk en/of noodzakelijk een operatie te laten verrichten die als doel heeft de luchtweg te verbeteren (bij een scheef neustussenschot of grote keelamandelen).
- Beugel: Bij milde vormen van OSAS wordt tegenwoordig vaak voor ’s nachts een beugel (mandibulair repositie apparaat of MRA) gebruikt, die ervoor zorgt dat de tong niet meer naar achteren kan zakken. De apparatuur lijkt veel op bepaalde uitneembare beugels die orthodontisten gebruiken. Uitgebreid onderzoek de afgelopen tien jaar heeft aangetoond dat veel patiënten met OSAS goed met MRA kunnen worden behandeld. Behandelingen met MRA hebben relatief weinig nadelen en bijwerkingen. Er bestaan momenteel meer dan 80 verschillende typen MRA. Dit middel is echter niet voor alle patiënten geschikt.
- Luchtdruk: Bij ernstig OSAS is positieve drukbeademing, Positive Airway Pressure (PAP), de eerste keuze. Drukbeademing is geen genezing van de slaapstoornis, maar een (levenslange) behandeling.
- CPAP, Continuous Positive Airway Pressure. Gedurende de slaap worden de luchtwegen opengehouden door een licht permanente positieve luchtdruk die door een pompje met een kapje op mond en/of neus in stand wordt gehouden. Een CPAP apparaat wordt voorgeschreven door een (long)arts, nadat een slaaponderzoek is uitgevoerd in een ziekenhuis. CPAP apparatuur wordt tegenwoordig vergoed door veel ziektekostenverzekeringen (Nederland) en het RIZIV (België, vanaf AHI=22).
- BiPAP, Bilevel positive airway pressure, is een variant van de CPAP, dat niet alleen lucht inblaast maar ook actief meehelpt met de uitademing door lucht terug te zuigen. Overdruk en onderdruk wisselen elkaar af in de keelholte.
- APAP of auto-PAP. Dit apparaat werkt net als de CPAP, maar afhankelijk van de mate van obstructie blaast het apparaat met een meer of minder hoge druk.
Neem slaapapneu serieus
Wanneer je duidelijk symptomen vertoont van slaapapneu, negeer deze dan niet! Bezoek je huisarts en bespreek je klachten. In een gespecialiseerd slaapcentrum kan worden vastgesteld welke vorm van slaapapneu je hebt en hoe welke behandeling het meest voor jou geschikt is.
Slaapapneu Hulpmiddelen
- Leven met snurken en apneu. Boek over snurken en slaapapneu (2e herziene editie uit 2015).
- Mr. Anti Snurk. De effectiefste en voordeligste anti snurkbeugel.
Beste slaapklinieken voor slaapapneu
Sinds 2004 houdt de ApneuVereniging jaarlijks een onderzoek over de slaapklinieken die gespecialiseerd zijn in de behandeling van slaapapneu. Het laatste grote onderzoek is van november 2015. Hieraan deden ruim 3600 patiënten mee. Het volledig overzicht vind je op de website van de ApneuVereniging.
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
Lees ook: