fbpx

Slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen

Bij slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen is de ademhaling de oorzaak van de slaapstoornis. De meest bekende slaap-gerelateerde ademhalingsstoornis is slaapapneu, waarbij de ademhaling regelmatig stokt tijdens de slaap. Bij hypoventilatie, een andere vorm van slaapgerelateerde ademhalingsstoornis, schiet de ademhaling tekort.

Slaapapneu wordt wel eens sluipmoordenaar genoemd want het ontstaat vaak ongemerkt op latere leeftijd door een blokkade van de bovenste luchtweg. Klachten als vermoeidheid overdag, snurken, pijnlijke keel, hoofdpijn en gebrek aan energie worden niet in verband gebracht met de ademstops die ’s nachts optreden. Het is meestal een partner die het opmerkt.

Soorten slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen

Ademhaling is een vitale functie die wordt aangestuurd door het centrale zenuwstelsel. Tijdens de slaap ondergaat de ademhaling een ingrijpende wijziging. De waakgebonden stimulus valt tijdens het slapen weg, waardoor iemand vatbaar wordt voor verstoring van het ademhalingsritme. Globaal kun je slaap-gerelateerde ademhaling stoornissen onderverdelen in ademonderbreking (apneu) en ademvermindering (hypopneu).

Het slaapapneusyndroom

Bij slaapapneu stopt iemands ademhaling terwijl ze slapen. Dit kan komen omdat de luchtweg geblokkeerd is zoals het geval is bij Obstructieve Slaap Apneu (OSA) of omdat de hersenen de ademhalingsspieren onvoldoende aansturen zoals bij Centrale Slaap Apneu (CSA). Door deze ademhalingsstops stijgt de hoeveelheid CO2 in het bloed waardoor het lichaam een ‘overlevingsreactie’ laat plaatsvinden: de patient wordt wakker en hapt naar adem. Daarna slaapt de patient weer in. Hij of zij word dus vele malen even wakker om adem te halen. Dit verstoort de nachtrust ernstig.

Slaap gerelateerde hypoventilatie/hypoxie

Slaap gerelateerde hypoventilatie/hypoxie stopt de ademhaling niet compleet maar is de ademhalingskwaliteit onvoldoende. Hierdoor ontstaat eveneens een te hoog CO2 gehalte in het bloed waardoor het lichaam telkens wakker moet worden om naar adem te snakken. Deze aandoening kan wijzen op een spierziekte of longziekte.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 3,86 out of 5)