fbpx

REM-slaap gedragsstoornis

Voor de meeste mensen is dromen een puur “geestelijke” activiteit. Maar bij mensen met REM-slaap gedragsstoornis (in het engels: REM Sleep behavior Disorder of RBD) zijn de spieren tijdens de droomslaap niet of onvoldoende verlamd. Mensen die aan deze aandoening lijden voeren dus letterlijk hun dromen uit. Hierbij kunnen ze zichzelf of anderen ook verwonden.

Normale slaap kent 2 stadia: non-rapid eye movement (NREM) en rapid eye movement (REM). De NREM slaap in verdeeld in 4 stadia en beslaat ongeveer 75-80% van de totale tijd dat je slaapt. In de andere 20-25% van de tijd zit het lichaam in een REM slaap. Je lichaam is dan verlamd, behalve je ogen want die bewegen dan snel heen en weer. Hoewel je slaapt zijn de hersenen tijdens de REM slaap juist heel actief. Het is tijdens deze REM slaap dat je normaal gesproken droomt. Bij mensen die last hebben van REM-slaap gedragsstoornis zijn de spieren onvoldoende verlamd.

Symptomen

Bij iemand met een REM-slaap gedragsstoornis ontbreekt de verlamming van het lichaam deels of volledig. De dromen zijn meestal levendige, intense en gewelddadig. Het uitvoeren van de droom tijdens het slapen bestaat uit praten, schreeuwen, slaan, trappen, rechtop gaan zitten, opspringen, vastpakken etc. REM Sleep behavior Disorder komt vooral voor op middelbare tot oudere leeftijd. Vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaak

De precieze oorzaak van deze slaapstoornis is onbekend. De aandoening komt in 45% van de gevallen voor als verschijnsel bij bepaalde neurologische ziekten zoals bijvoorbeeld parkinson, bij ontwenning van alcohol en drugs of bijwerking van bepaalde antidepressiva.

Behandeling

Clonazepam vermindert of geneest de aandoening ongeveer 90% van de gevallen. Het voordeel van deze medicatie is dat mensen meestal niet geen tolerantie ontwikkelen voor het geneesmiddel, zelfs na jaren. Wanneer clonazepam niet werkt, kunnen sommige antidepressiva of melatonine het gewelddadig gedrag te verminderen. Echter, het is een goed idee om van de slaapkamer een veilige omgeving te maken door alle scherpe en breekbare voorwerpen te verwijderen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 3,78 out of 5)