Mensen met narcolepsie hebben last van slaperigheid overdag. Doordat hun hersenen een bepaalde hersenstof niet aanmaakt, hebben ze last van onbedwingbare aanvallen van slaap overdag. Ook als ze ’s nachts voldoende hebben geslapen. Narcolepsie kun je daarom beter een slaap-waak stoornis noemen.
Symptomen
Narcolepsie kent vier hoofdsymptomen, te weten:
- Slaapaanvallen en overmatige slaperigheid overdag
- Kataplexie
- Hypnagoge hallucinaties
- Slaapverlamming
Daarnaast komen ook een verstoorde nachtelijke slaap en automatisch gedrag veel voor bij deze patiënten Overigens hebben niet alle patiënten deze symptomen of in dezelfde mate. Iedere narcolepsie patiënt heeft zijn eigen combinatie van symptomen en heftigheid waarmee de symptomen optreden.
Slaperigheid
Mensen met narcolepsie worden vaak ten onrechte gezien als lui of ongeïnteresseerd Maar in werkelijkheid hebben ze moeite om overdag wakker te blijven. Een verhoogde slaapneiging en veelal onbedwingbare aanvallen van slaap komen dagelijks voor. Ook wanneer ze voldoende nachtrust hebben gehad.
Kataplexie
Kataplexie is een bijzonder symptoom dat alleen voorkomt bij ongeveer 80% van de mensen met narcolepsie. Kataplexie zijn aanvallen van spierslapte die optreden bij bepaalde emoties zoals lachen, woede, verdriet of schaamte. De spierverslappingen duren meestal slechts enkele seconden en treden op in de benen, gezicht of nek. Bij een grote kataplexie aanval kan de patiënt zijn of haar spierspanning (spiertonus) even volledig verliezen, waardoor de patiënt even volledig in elkaar kan zakken. Kataplexie is een eigenaardig maar hoogst vervelend symptoom voor de patiënt zelf. Narcolepsie patiënten kunnen letterlijk slap worden van het lachen.
Hypnagoge hallucinaties
Hypnagoge hallucinaties zijn droomachtige waarnemingen die optreden tijdens het inslapen. Ze hebben niets te maken met hallucinaties zoals we die kennen uit de psychiatrie. Een narcolepsie patiënt kan bij hypnagoge hallucinaties dingen horen, ruiken of voelen waarvan ze weten dat deze er niet zijn. Voorbeelden van dit soort waarnemingen tijdens het inslapen zijn: “het horen praten van hun partner”, “het horen van muziek”, “voelen dat ratten over je heen lopen” enzovoort.
Slaapverlamming
Slaapparalyse of slaapverlamming komt bij ongeveer 50% van de bevolking. Bij slaapverlamming ontwaken de hersenen terwijl het lichaam nog slaapt en verlamd is. Je zit als het ware gevangen in je eigen lichaam. Dit verschijnsel komt vooral voor bij ontwaken en kan behoorlijk beangstigend zijn als je niet weet wat er aan de hand is.
Oorzaak
De oorzaak van narcolepsie ligt in het feit dat de hersenen van mensen met deze slaapziekte een de hersenstof hypocretine niet aamaken. Het lijkt erop dat het hier gaat om een auto-immuunziekte, omdat men vermoed dat dit zou komen doordat het afweersysteem bij mensen met narcolepsie deze hypocretine producerende hersencellen aanvalt en doodt.
Hoe vaak komt narcolepsie voor?
Men gaat ervan uit dat ongeveer 7500 mensen in Nederland narcolepsie heeft. Echter slechts een klein gedeelte (1500) daarvan is ook gediagnosticeerd. Dit komt omdat deze aandoening relatief onbekend is en vaak ten onrechte door artsen en patiënten word verward met psychische stoornissen. Het is echter een puur neurologische aandoening.
Diagnose
De diagnose van een complexe slaapstoornis zoals narcolepsie kan het beste worden gedaan in een algemeen slaapcentrum waar voldoende kennis en ervaring is deze aandoening. Diagnose wordt gesteld op basis van vragenlijsten, slaaptesten, EEG onderzoek en soms ook een ruggenprik.
Behandeling
Narcolepsie is niet te genezen, maar een aangepaste levensstijl (o.a. dutjes op gezette tijden) en medicijnen kunnen veel symptomen wel verminderen. Medicatie die wordt voorgeschreven om wakker te blijven zijn bijvoorbeeld Ritaline en Modiodal. Tegen kataplexie werken bepaalde anti-depressiva (in een lage dosering) en Xyrem, een slaapdrank dat in het uitgaansleven ook wel bekend staat als de partydrug GHB.
Meer informatie over narcolepsie: AllesOverNarcolepsie.nl
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering: