fbpx

Idiopatische hypersomnie

Idiopatische hypersomnie is een slaapstoornis waarbij iemand zich overdag altijd moe voelt, ondanks een normale nachtrust van 8 – 10 uur. Sommige personen slapen zelfs meer dan 10 uur per nacht en toch voelen zij zich slaperig en moe overdag. Ze hebben moeite om wakker te worden en op te staan en ook het doen van dutjes overdag helpt nauwelijks.

Mensen die aan idiopatische hypersomnia lijden slapen ’s nachts aaneengesloten zonder veel onderbrekingen. Zelfs na een hele nacht slapen hebben ze veel moeite om wakker te worden en op te staan. En wanneer eenmaal wakker zijn deze mensen nog ‘slaapdronken’. Het verward wakker worden, het niet meteen weten waar je bent en slaapdronken ontwaken zijn komt dikwijls voor, ook na een dutje overdag.Verder duren de dutjes overdag duren vrij lang en werken nooit verfrissend. Hoeveel deze mensen ook slapen, ze blijven zich overdag moe voelen. School, werk en relaties lijden onder de vele uren slaap en het gebrek aan energie overdag.

Symptomen

  • Gewone nachtrust (8-10 uur) of extra lang slapen (>10 uur) ’s nachts
  • Slaperig en vermoeid overdag
  • Moeite om wakker te worden
  • Vaak verward en slaapdronken wakker worden
  • Dutjes werken niet verfrissend
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Koude handen en voeten
  • Depressieve klachten

Sommige symptomen van idiopatische hypersomnie komen overeen met de slaapwaak stoornis narcolepsie, maar er duidelijke verschillen.

Bij mensen met narcolepsie werken dutjes juist verfrissend en duren de dutjes maar kort vergeleken met mensen met idiopatische hypersomnie. Ook komt kataplexie niet voor bij mensen met  idiopatische hypersomnie. Bovendien dromen mensen met idiopatische hypersomnie minder vaak en snel dan personen met narcolepsie.

Er is ook een verschil tussen mensen die moe zijn door een depressie en mensen met idiopatische hypersomnie. Iemand met een depressie kan zich heel moe voelen maar valt niet zomaar in slaap voor een langere tijd.

Prevalentie

Idiopatische hypersomnia start meestal voor het 30e levensjaar. Het is een ernstige, invaliderende aandoening met weinig verandering. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Het is zeldzamer dan narcolepsie en zeer zeldzaam bij kinderen. Het komt relatief vaker voor bij sommige families maar er is (nog) geen gen voor ontdekt.

Oorzaak

De oorzaak van idiopatische hypersomnie is onbekend.

Diagnose

Voor het stellen van een diagnose zal er bloed en urine onderzoek gedaan worden om te kijken of de slaapproblemen niet worden veroorzaakt door medicijn of drugsgebruik. Daarnaast wordt met behulp van slaaponderzoek en EEG registratie de hersengolven, spieractiviteit en ademhaling onderzocht. Er zal worden gekeken of de klachten niet door andere slaapstoornissen worden veroorzaakt zoals narcolepsie, RLS of slaapapneu.

Behandeling

Behandeling van idiopatische hypersomnie richt zich vooral op het bestrijden van de symptomen. Mensen met deze aandoening gebruiken vaak dezelfde soort medicijnen als mensen met narcolepsie.

TIP: Doe de slaperigheidstest!


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,40 out of 5)