fbpx
snurktest

Welk type snurker ben jij? Doe de snurktest!

Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten van snurken zijn, elk met een eigen oorzaak. Het is daarom van groot belang om te weten welke type snurken op jou van toepassing is. Er bestaat namelijk geen snurkoplossing die elk type snurken stopt. Het is vrij eenvoudig om erachter te komen waardoor je snurkt en wat je kan helpen. 

Soorten snurken

Er wordt onderscheid gemaakt in 4 typen snurken;

Anti-snurktest

Wilt je snel weten welk type snurker jij bent? Doe de snurktest. Deze test is samen met KNO artsen van de Medische Universiteit van Erlangen ontwikkeld en getest. De test duurt ongeveer 3 minuten en geeft een op maat gesneden oplossing. De snurktest is geheel gratis. Je hoeft ook geen persoonlijke gegevens in te voeren.

Snurken kan wijzen op slaapapneu

Om meer inzicht te geven in elk snurk type hebben wij elk type hieronder uitvoerig beschreven. Mensen die snurken met ademhalings onderbrekingen moeten extra alert zijn omdat dit kan wijzen op slaapapneu. Obstructieve slaapapneu is een serieuze aandoening en kan ernstige gezondheidsrisico’s opleveren. Maak in dit geval (ook als u niet zeker bent) altijd een afspraak met een medisch specialist, bijvoorbeeld een KNO-arts!

De neussnurker

Snurkgeluid

het geluid van iemand die door de neus snurkt is vaak een gelijkmatig, roffelend of ratelend geluid maar kan soms ook fluitend zijn.

Diagnose

Heb je overdag een slechte neusademhaling? Dan is de kans groot dat het snurken (mede) te wijten is aan je neusademhaling. Omgekeerd geldt hetzelfde, wanneer je overdag een goede neusademhaling heeft dan is de kans klein dat de oorzaak van het snurken hier ligt.

Snurk oorzaak

Het snurken door de neus wordt meestal veroorzaakt door een slechte neusademhaling, vaak door een te smalle doorgang. Het kan zijn dat u een kleine neusafwijking heeft, bijvoorbeeld door een gebogen neustussenschot. Maar het kan ook ontstaan bij verkoudheid of door allergieën.

Oplossing

Het snurken stopt doorgaans bij een betere neusademhaling, dit kan door middel van een neusspreider. Een neusspreider zoals de somnipax air duwt de neusvleugels voorzichtig naar buiten waardoor de ademhaling verbetert. Ben je gevoelig voor stof of pollen dan is de somnipax pure heel geschikt. Dit product is namelijk voorzien van kleine filters die pollen en stof tegenhouden.

Wanneer je neus verstopt is, dien je deze eerst vrij te maken. Je kunt hiervoor gebruik maken van een neusdouche of een neusspray met zoutoplossing.

In sommige gevallen ontstaat het snurken door een anatomische beperking (bouw van de neus). Dit kan leiden tot erg luid snurken. In zo’n geval helpt vaak een chirurgische ingreep.

De tongsnurker

Snurkgeluid

Het snurkgeluid is meestal onregelmatig en in stoten, vaak is de toon ook hoger dan het typische snurkgeluid.

Diagnose

In welke lighouding snurk je? Wanneer je vooral snurkt wanneer je op je rug ligt dan is de kans groot dat je een tongsnurker bent. Anatomische afwijkingen zoals een terugwijkende kin of een zeer grote tong kunnen een rol spelen bij dit type snurken.

Snurk oorzaak

Het snurken ontstaat alleen wanneer je op je rug ligt. Wanneer je slaapt ontspannen je spieren, ook je tongspier ontspant zich. Doordat je op je rug ligt zakt je tong dieper weg in je keel, dit veroorzaakt een vernauwing of blokkeert de luchtwegen. Door de ademhaling kan het zachte weefsel in de vernauwde keel gaan vibreren, dit veroorzaakt het snurkgeluid.

Oplossing

Een goede oplossing tegen tongsnurken is het gebruik van een anti-snurkbeugel ook wel MRA-beugel (Mandibulair repositie-apparaat) genoemd. De beugel duwt je onderkaak voorzichtig een paar millimeter naar voren waardoor de tong minder ver in de keel zakt.
Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor ademhaling en stoppen de vibraties die snurkgeluiden veroorzaken. Er bestaan verschillende snurkbeugels, de meeste zijn verstelbaar in milimeters zoals de somnipax guard. Andere snurkbeugels onderscheiden zich op basis van kaakgrootte, wel of geen zijwaartse kaakbeweging of draagcomfort.

Omdat tongsnurken positieafhankelijk is (ontstaat meestal alleen bij rugligging) kan een positietherapie ook goed effect hebben. De Nachtwaechter anti-snurk positie trainer is een vest dat voorkomt dat je ‘s nachts op je rug draait. Dit anti-snurkvest heeft ook een geweldig leereffect: wanneer je de Nachtwaechter een paar maanden gebruikt heeft dan ga je automatisch in de juiste houding slapen, ook al gebruik je het vest niet meer!

Een ander handig middel is het anti-snurkkussen.  Dit kussen is zo gevormd dat de snurker automatisch in de zijligging gaat slapen. Het kussen is in het middel verhoogd waardoor het hoofd voorzichtig opzij wordt geduwd. Het kussen met memory foam is erg comfortabel en heeft een goede schouder en nek ondersteuning.

De mondsnurker

Snurkgeluid

Het geluid is gelijkmatig en vaak rommelend of fladderend. Het is te vergelijken met het geluid van een zeil dat slap in de wind wappert.

Diagnose

Probeer vast te stellen of je ook met een gesloten mond snurkt. Indien je alleen met een openstaande mond snurkt dan ben je een mondsnurker. Je kunt ook proberen het snurkgeluid met open mond na te doen. Je partner kan in dit geval beoordelen of dit hetzelfde geluid is als ‘s nachts wanneer je snurkt.

Snurk oorzaak

Bij mondsnurken is de overgang van de mondholte naar de keel vernauwd. Omdat in de slaap je (spier)weefsel ontspant kan dit door de ademhaling gaan trillen, hierdoor wordt het snurkgeluid veroorzaakt. Ook een slechte neusademhaling draagt bij aan het snurken, immers wanneer je niet voldoende lucht krijgt door je neus ga je automatisch door je mond ademen.

Oplossing

Aangezien het snurken alleen ontstaat bij mondademhaling kan een anti-snurk mondstuk de oplossing zijn. Dit mondstuk verhindert de mondademhaling waardoor je automatisch door je neus gaat ademhalen. Een goed anti-snurkmiddel tegen mondsnurken is de somnipax shield. De somnipax shield is eenvoudig aan te passen aan je gebit voor een optimale en comfortabele pasvorm.

Als je een slechte neusademhaling hebt dan kun je naast het mondstuk gebruik maken van een complementaire neusspreider. Je kunt ook een chirurgische ingreep overwegen. Bij een chirurgische ingreep wordt het (zachte)weefsel in de keel strakker gemaakt. Houdt er rekening mee dat elke chirurgische ingreep risico’s met zich mee brengt. Ook is het mogelijk dan na verloop van tijd het effect afneemt en het weefsel weer losser wordt. Zeker bij mensen met een overgewicht is het succes van een operatie vaak beperkt.

De keelsnurker (met ademhalingsstops)

Snurkgeluid

Het snurkgeluid van de keelsnurker is vaak zeer luid, gevolgd door langere periodes van stilte (soms 20 seconden of meer), het geluid is vaak niet ritmisch.

Diagnose

Wanneer het snurken niet afhankelijk is van je slaappositie (buik-, rug-, of zijligging) en wanneer er regelmatig ademhalingsstops optreden, dan is er een grote kans dat je een keelsnurker bent met slaapapneu. Ook een hoge BMI (> 25) is vaak kenmerkend bij slaapapneu.
Zijn één of meerdere kenmerken op jou van toepassing dan raden wij je aan, eerst een medisch specialist (bijvoorbeeld een KNO-arts) te raadplegen. Slaapapneu is een serieuze medische aandoening met ernstige gezondheidsrisico’s!

Snurk oorzaak

Het snurken ontstaat doordat het mond- en keelweefsel in de slaap verslapt en de luchtweg blokkeert. De ademlucht kan niet of alleen met veel inspanning langs dit obstakel komen, dit veroorzaakt pauzes in de ademhaling. Wanneer het lichaam merkt dat de ademhaling blokkeert dan ontstaat er een soort “schrikreactie”, de spieren spannen zich en de luchtweg gaat weer open. Wanneer dit regelmatig gedurende de slaap gebeurd (meer dan 5x per uur) spreekt met van obstructieve slaapapneu.

Oplossing

Een veel gebruikte behandelmethode is CPAP-therapie dit staat voor continuous positive airway pressure. Door middel van het cpap-apparaat, dat via een slang in verbinding staat met een ademmasker, ontstaat er een positieve druk waardoor de gebruiker constant kan ademhalen.

Een alternatief is EPAP-therapie, dit is echter beter bekend onder de merknaam Provent. Hierbij worden de neusgaten afgeplakt met twee ventiel-pleisters. Deze zorgen ervoor dat je onverhinderd kunt inademen maar het uitademen wordt vertraagd. Hierdoor ontstaat er een druk op de luchtwegen en blijven de luchtwegen vrij.

Bron: Somnishop


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 4,71 out of 5)


Lees ook: