fbpx
snurken en voeding

Snurken en voeding: vermijd deze voedingsmiddelen als je snurkt!

Snurken en voeding zijn twee onderwerpen die met elkaar verbonden zijn. Snurken is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben tijdens hun slaap. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder de voeding die we consumeren. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het snurken verergeren, terwijl andere juist kunnen helpen om het te verminderen. In dit artikel zullen we de relatie tussen snurken en voeding verkennen en enkele tips delen om snurken te verminderen door middel van een gezond voedingspatroon.

Voedingsmiddelen die snurken kunnen verergeren

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die snurken kunnen verergeren. Het is belangrijk om de consumptie van deze voedingsmiddelen te beperken of volledig te vermijden. Hier zijn enkele voorbeelden van voedsel dat je moet vermijden:

 • Alcohol: Het ontspant de spieren in je keel en kan de hoeveelheid slijm in je keel verhogen. Voor een goede nachtrust is het verstandig om alcoholische dranken zoals bier, wijn en sterke drank te vermijden.
 • Cafeïne: Het kan moeilijk zijn om in slaap te vallen en kan de luchtwegen vernauwen door het verhogen van de hoeveelheid adrenaline in je lichaam. Cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en energiedrankjes moeten worden beperkt, vooral ’s avonds.
 • Zuivelproducten: Ze kunnen ontstekingen veroorzaken en zwelling in de keel veroorzaken. Voorbeelden zijn melk, kaas, yoghurt en room.
 • Vetrijk voedsel: Het kan de spijsvertering vertragen en maagzuur opbouwen, waardoor de keel geïrriteerd raakt. Vermijd vette voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel en boterrijke gerechten.
 • Pittig voedsel: Het kan de keel irriteren en de hoeveelheid slijm in de keel verhogen. Voorbeelden zijn chili pepers, hete sauzen en gekruid voedsel.
 • Suikerrijk voedsel: Het kan ontstekingen veroorzaken en zwelling in de keel veroorzaken. Beperk de inname van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, zoals frisdrank, snoep en gebak.
 • Bewerkt voedsel: Het bevat vaak ongezonde vetten, suiker en natrium, wat allemaal het snurken kan verergeren. Voorbeelden van bewerkte voedingsmiddelen zijn fastfood, kant-en-klaarmaaltijden en snacks zoals chips en koekjes.

Welk voedsel kun je wel eten om snurken te verminderen?

Om snurken te verminderen, is het belangrijk om een gezond dieet te volgen. Snurken en voeding die je wel kunt nuttigen? Kies voor voedsel die de keel en luchtwegen niet irriteren en ontstekingen helpen verminderen. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die je kunt opnemen in je dieet:

 • Fruit: Appels, bessen, bananen en sinaasappels zijn goede keuzes. Ze zijn rijk aan antioxidanten en bevatten veel vezels, wat gunstig is voor een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
 • Groenten: Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn geweldig vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Andere groenten zoals wortelen, paprika’s en bloemkool bieden ook belangrijke voedingsstoffen.
 • Volkorenproducten: Kies voor volkoren granen zoals volkorenbrood, bruine rijst en havermout. Ze zitten vol vezels en complexe koolhydraten, die langzaam worden verteerd en een langdurig gevoel van verzadiging geven.
 • Mager eiwit: Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, kalkoen, vis en tofu. Deze bevatten minder verzadigde vetten en kunnen helpen bij het behouden van een gezond gewicht.
 • Noten en zaden: Amandelen, walnoten, lijnzaad en chiazaad zijn goede keuzes. Ze bevatten gezonde vetten, vitamines en mineralen die bijdragen aan een gebalanceerd dieet.
 • Olijfolie: Gebruik olijfolie in plaats van andere vetten bij het koken. Het bevat gezonde onverzadigde vetten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Vis: Vette vis zoals zalm, tonijn en forel zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en ontstekingen verminderen.
 • Yoghurt: Kies voor magere yoghurt zonder toegevoegde suikers. Yoghurt bevat probiotica, die de spijsvertering bevordert en de keelgezondheid ondersteunt.
 • Water: Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Het helpt om de slijmvliezen gehydrateerd te houden en kan de luchtwegen vrij houden.

Tips voor het verminderen van snurken

Naast het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen, zijn er ook andere tips die je kunt volgen om snurken te verminderen:

Gewicht verliezen
Als je overgewicht hebt, kan het verliezen van wat kilo’s de druk op de luchtwegen verminderen en snurken verminderen.

Hoofd verhogen tijdens het slapen
Gebruik extra kussens of een verstelbaar bed om je hoofd iets omhoog te houden, waardoor de luchtwegen opener kunnen blijven. Of koop een anti snurk kussen.

Gebruik een luchtbevochtiger
Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid in de slaapkamer te verhogen, waardoor de luchtwegen minder geïrriteerd raken en snurken kan verminderen.

Rookvrije omgeving
Vermijd roken en blootstelling aan passief roken. Roken irriteert de luchtwegen en kan snurken verergeren.

Regelmatige lichaamsbeweging
Regelmatig sporten en fysieke activiteiten kunnen helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het versterken van de spieren in de keel en luchtwegen.

Beperk avondmaaltijden
Zorg ervoor dat je niet te zwaar eet vlak voor het slapengaan. Een volle maag kan de druk op de luchtwegen vergroten en snurken veroorzaken.

Goede slaaphouding
Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug. Slapen op je rug kan de kans op snurken vergroten doordat de tong en het zachte gehemelte naar achteren zakken en de luchtwegen blokkeren.

Stressvermindering
Stress kan bijdragen aan spierspanning en snurken verergeren. Probeer stress te verminderen door ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.

Er is een link tussen voeding en snurken. Door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden en deze tips op te volgen, kun je mogelijk snurken verminderen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat aanhoudend snurken een teken kan zijn van een ernstige aandoening, genaamd slaapapneu. Als je regelmatig hevig snurkt, vaak wakker wordt met een verstikkend gevoel of overdag extreem slaperig bent, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Wanneer je partner snurkt, kan dit leiden tot frustratie en vermoeidheid. Probeer enkele huisremedies om het nachtelijke geluid te verminderen. Als deze echter niet effectief blijken te zijn, is het belangrijk dat je partner een afspraak maakt bij een arts voor verdere behandeling.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,63 out of 5)


Lees ook: