fbpx
partner snurkt

Help, mijn partner snurkt! Wat kan ik doen?

Net wanneer jij slaap begint te vatten, begint jouw partner aan zijn nachtelijke snurkconcert waardoor jij weer wakker schrikt. Dit veroorzaakt slapeloosheid, wanhoop of zelfs agressie tegenover jouw wederhelft. Twee op de vijf partners spreken van een minder goede relatie door de slaapproblemen.

Gevolgen van snurken voor partners

Wanneer jij je partner wekt dan is hij of zij zich van geen schuld bewust. Vaak reageert je partner zelfs geïrriteerd of met onbegrip. Helaas is dit voor miljoenen mensen de dagelijkse werkelijkheid. Niet zelden is het snurken dan ook een aanleiding tot terugkerende ruzies en relatieproblemen.

Mensen met een snurkende partner slapen gemiddeld een uur minder elke nacht en hebben vaak slaaptekort. Niet alleen is men hierdoor prikkelbaar de volgende dag, langdurig slaaptekort is ook nog eens heel ongezond.

Toch duurt het vaak jaren voordat het snurkprobleem wordt aangepakt. Dit komt in de eerste plaats omdat de snurker zelf vaak nergens last van heeft. Daarnaast rust op snurken een taboe en geneert de snurker zich meestal. Vaak zijn snurkers pas bereid zich te laten helpen wanneer de boel escaleert.

Snurken verhelpen?

De meest spontane oplossing om het snurken te stoppen, is om de partner een schop te geven, hem te duwen of te wekken. Sommigen knijpen even de neus dicht van de snurker, in de hoop dat hij of zij zich in een andere slaaphouding gaat liggen. Echter heeft dit vaak maar een kortstondig effect, meestal begint het snurken al na enkele minuten weer opnieuw. Daarbij verstoort dit ook het slaapritme van de snurker.

Sommige zoeken verlossing in de vorm van oordopjes maar dit helpt lang niet iedereen. Oordopjes hebben het nadeel dat je met gesloten oren slaapt waardoor je jezelf kunt horen. Daarnaast zijn oordopjes bij een zware snurker vaak niet effectief genoeg. Het gevolg is dat veel partners zich ‘s nachts genoodzaakt zien om naar een ander bed te verhuizen, om toch aan voldoende nachtrust te komen. Maar hiervoor zijn jullie natuurlijk niet gaan samenwonen.

Hoe kun je het snurkprobleem oplossen samen met jouw partner?

Allereerst moet jij jouw partner overtuigen dat het snurkprobleem moet worden opgelost. Begin een constructief gesprek met jouw partner en probeer beschuldigingen te vermijden, dat leidt vaak alleen tot onbegrip, waardoor het thema wordt gemeden.

1. Overtuig jouw partner. Vaak is de snurker ervan overtuigd dat hij niet snurkt of dat het allemaal nog wel meevalt. Het antwoord is dan vaak “ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ik snurk”. Om jouw bedpartner te overtuigen van de snurkoverlast kun je een snurk-app gebruiken die ‘s nachts het snurkgeluid opneemt. Doe dit echter wel in overleg met je partner, anders kan hij zich belazerd voelen.

2. Vertel als jouw partner snurkt hoeveel hinder jij hebt van het snurken en hoe het jou belast. Maak hem duidelijk dat jij je niet meer uitgerust voelt en dat je niet meer goed kunt slapen. Vertel hem ook dat dit op lange termijn jouw gezondheid kan beïnvloeden, jij mist tenslotte een groot deel van jouw slaap.

3. Geef ook aan dat jij je zorgen maakt om zijn of haar gezondheid. Het kan namelijk zijn dat obstructieve slaapapneu de oorzaak van het snurken is. Slaapapneu is een serieuze aandoening die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Bekijk hier of jouw partner indicaties heeft voor slaapapneu. Indien er een vermoeden voor slaapapneu bestaat dan dienen jullie direct een arts te raadplegen.

4. Als je partner snurkt, doe dan een voorstel om samen gezonder te gaan leven. Door bijvoorbeeld gezonder te eten of te gaan sporten, overgewicht is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van snurken. Maar ook het drinken van alcohol, mensen snurken namelijk meer na het drinken van alcohol. Wanneer jullie deze uitdaging samen aangaan voelt jouw partner zich meer door jou gesteund.

5. Het snurken kan verschillende oorzaken hebben, hiervoor bestaan talrijke anti-snurkmiddelen. Er bestaan echter geen wondermiddelen die tegen elk type snurken effectief zijn. Daarom moeten jullie er eerst achterkomen wat de oorzaak is van het snurken. Gebruik hiervoor de anti-snurktest en ontdek welk type snurker uw partner is, en welke anti-snurkmiddelen hiertegen effectief zijn. Op de website www.somnishop.nl bieden wij betaalbare anti-snurkoplossingen voor elk type snurker aan.

6. Bezoek samen een arts wanneer het niet lukt om het snurken te stoppen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 4,37 out of 5)


Lees ook: