kun je slaap inhalen

Kun je verloren slaap inhalen?

Kan je slaap inhalen als je niet even lang geslapen hebt als normaal? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Als je een slaaptekort hebt, kun je dan de verloren slaap inhalen? En wanneer zul je je weer uitgerust voelen? In dit artikel geven we de antwoorden.


Slaap inhalen

Laten we eens kijken of het te berekenen valt. Stel je hebt vorige week twee uur per nacht minder geslapen door een groot project dat op vrijdag af moest zijn (5 x -2 uur = -10 uur slaap). Daarna heb je op zaterdag en zondag twee uur uitgeslapen. Je hebt dus in het weekend vier extra uren geslapen (2 x 2 uur= + 4 uur slaap).

Maandagochtend voelde je je zo wakker dat je maar één in plaats van je gebruikelijke twee kopjes koffie hebt gedronken. Maar laat je niet voor de gek houden door je schijnbare monterheid en kracht: Je draagt nog steeds de zware last van slaperigheid op je schouders. Dat wordt door experts ‘slaapschuld’ genoemd. In bovenstaand geval zo ongeveer zes uur wat bijna gelijk staat aan één volledige nacht slaap.

Wat is slaapschuld?

Slaapschuld is het verschil tussen de hoeveelheid slaap die je zou moeten krijgen en de hoeveelheid die je daadwerkelijk krijgt. Het is het tekort dat elke keer oploopt als je een paar extra minuten van je nachtrust afschaaft. Je bouwt in wezen heimelijk een slaapschuld op.


Wat zijn de korte termijn effecten?

Een dergelijk kortstondig slaaptekort kan leiden tot:

  • Vertroebelde hersenen
  • Verslechterd gezichtsvermogen
  • Verminderd rijgedrag
  • Problemen met herinneren
  • Prikkelbaarheid

Wat zijn de lange termijn effecten?

Wanneer je langdurig te weinig slaapt, kan dit leiden tot onder andere: 

  • Gewichtstoename
  • Hartaandoeningen
  • Hoge bloeddruk
  • Verminderd libido
  • Depressies

En veel mensen lijden aan een chronisch slaaptekort.

Lees ook: 10 gevolgen van slecht slapen

Hoe lang moet je gemiddeld slapen?

De gemiddelde persoon heeft minimaal 7,5 uur slaap per etmaal nodig. Dat komt goed uit, want dat zijn exact 5 slaapcycli van 90 minuten. Sommige mensen hebben slechts zes uur slaap nodig terwijl anderen er tien nodig hebben. Een onderzoek uit 2005 meldt echter dat mensen gemiddeld 6,9 uur per nacht slapen (6,8 uur doordeweeks en 7,4 uur in het weekend). Dat betekent dat we gemiddeld een half uur per nacht slaap tekort krijgen.

Hoe los ik dat weer op?

Het goede nieuws is dat je de slaapschuld met een kleine inspanning kan terugbetalen. Dat lukt alleen niet door één verlengde slaapmarathon in te gelasten. Een of twee uur extra slapen per nacht is de juiste manier om de achterstand in te halen. Chronisch slapelozen moeten het een paar maanden rustig aan doen om weer in een natuurlijk slaappatroon te komen.

Ga naar bed zodra je moe bent en laat je lichaam je ‘s morgens wakker maken (geen wekker toegestaan). Het kan zijn dat je in het begin van je herstelcyclus stram bent: Reken erop dat je meer dan tien uur per nacht zult slapen. Nadat een aantal dagen verstrijkt zal de hoeveelheid tijd die je slaapt geleidelijk afnemen.

Welke slaap is belangrijk?

Voor de herstel slaap zijn zowel de geslapen uren als de intensiteit van je slaap belangrijk. Een deel van je meest verfrissende slaap vindt plaats tijdens de diepe slaap. De werkelijke effecten van dergelijke slaap worden nog steeds bestudeerd. Over het algemeen wordt die fase beschouwd als een herstellende periode voor je hersenen. Wanneer je een slaaptekort hebt, zal je de nachten daarna ook meer diepe slaap hebben.

Wat hebben mijn genen met mijn slaap te maken?

Zodra je de slaapschuld wegwerkt, komt je lichaam tot rust. Het neemt een slaappatroon aan dat specifiek voor jou geschikt is. Slaaponderzoekers gaan er vanuit dat je genen je individuele slaappatronen bepalen. De exacte genen die daarvoor verantwoordelijk zijn, moeten alleen nog worden ontdekt. Dat betekent naar waarschijnlijkheid dat je jezelf niet zou kunnen trainen om een “korte slaper” te zijn. Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat je dat gedaan hebt.

Terug naar je aangeboren slaapbehoefte

Kortom, verdien die verloren slaap terug en volg je aangeboren slaapbehoefte. Je zal je mentaal en fysiek beter voelen. Eindelijk een wetenschappelijke reden om op zaterdag uit te slapen. Maar let op: Maak er geen gewoonte van om in het weekend een gat in de dag te slapen. Daarmee verstoor je je slaapritme te veel en kan je last krijgen van een weekend jetlag.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 votes, average: 4,74 out of 5)


Lees ook: