Slaapinfo.nl
hoe lang zonder slaap
Home / Nieuws / Hoe lang kan een mens zonder slaap?

Hoe lang kan een mens zonder slaap?

Meestal brengen we 16 tot 18 uur door zonder te slapen. Daarna dwingen onze biologische ritmes ons ertoe om te gaan liggen en de ogen te sluiten. Maar wat gebeurt er als je daar geen gehoor aan geeft? Of erger nog, als je niet in slaap kunt komen? Hoe lang kan een mens zonder slaap? Wat gebeurt er als je niet meer slaapt? Dat zijn de vragen die werden gesteld tijdens enkele uitputtende slaapgebrek experimenten in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Hoe lang kun je zonder slaap overleven?

Het meest beroemde voorbeeld is het wereldrecord die een DJ uit New York genaamd Peter Tripp op zijn naam wist te zetten. Hij bleef bijna acht en een halve dag wakker, 201 uur om precies te zijn. Hij bracht deze tijd door in een glazen ruimte die in Times Square werd geplaatst, het proces werd gecontroleerd in een hotelkamer aan de andere zijde van de straat waar een aantal wetenschappers zich bevonden. Na een periode van drie dagen begon Tripp als een razende te lachen om niets. Hij werd ook overstuur, verward en paranoïde, eigenlijk niets bijzonders voor een radio DJ dus…

Eerst hallucinerende hij in de vorm van eenvoudige patronen zoals spinnenwebben en gezichten van mensen, of insecten wat in werkelijkheid verfspetters op de tafel waren. Maar al snel werden de waanvoorstellingen meer intens, net als dromen terwijl je wakker bent. Hij zag muizen en jonge poesjes rondrennen in de kamer. Aan het einde van deze slapeloze stunt raakte Tripp volledig in een psychose. Hij zocht in lades naar geld dat er niet was. Hij beschuldigde een technicus van een complot om hem kwaad aan te doen. Toen vertelde hij niet de echte Peter Tripp te zijn maar een bedrieger. Alles werd onbegrijpelijk in zijn hoofd.

Toen hij het doel van 200 uur had bereikt, moest Tripp nog een uur wakker blijven zodat artsen een aantal testen konden uitvoeren. Ze lieten de EEG aangesloten toen hij uiteindelijk zijn bloeddoorlopen ogen sloot en voor een periode van dertien uur sliep. Helaas bleek hij blijvende consequenties aan dit experiment over te houden. De familie van Tripp merkte dat zijn karakter anders was geworden, hij was nu humeurig en depressief. Hij viel uit tegen zijn baas, raakte verwikkeld in een schandaal en werd ontslagen van zijn baan voor het voetlicht. Hij zou tot wel vier maal toe scheiden. Je zou kunnen stellen dat een stunt van acht dagen het leven van Peter Tripp voorgoed had veranderd.

De consequenties van slaapgebrek

We hebben allemaal slaap gedurende de nacht nodig om normaal te functioneren. Toch zijn er veel zaken die het ritme danig kunnen verstoren zoals nachtdiensten draaien, reizen langs verschillende tijdzones, slaapstoornissen zoals slapeloosheid, stress, depressie, menopauze en in extreme gevallen ondervraging en marteling. Gebrek aan slaap kan vele klachten tot gevolg hebben waaronder pijnlijke spieren, concentratieverlies, een zwak immuunsysteem, duizeligheid, donkere kringen rond de ogen, flauwvallen, verwarring, hallucinaties, gevoel van dronken zijn, trillingen, migraine, hernia, hyperactiviteit, ongeduld, prikkelbaarheid, geheugenverlies, misselijkheid, psychose, trage reactietijden, onduidelijk spreken, gewichtsverlies of juist toename, doorlopend gapen en meer…

Toch zullen we allemaal weleens last hebben van slaapgebrek. Een toenemend aantal mensen lijdt aan chronisch slaapgebrek vanwege onze moderne leefstijl. En de prijs die we moeten betalen voor dat slaapgebrek in onze samenleving kan enorm zijn. Alleen al in Amerika zou het de productiviteit dusdanig beïnvloeden dat het jaarlijks honderd miljard dollar kost voor bedrijven. Daarnaast zijn het vaak werknemers die slaperig zijn die de grootste natuurrampen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de olielek van de Exxon Valdez, tot aan de nucleaire rampen bij Three Mile Island en Chernobyl.

Tip: Test zelf je slaapgebrek

Kun je overleven zonder slaap?

De effecten van slaapgebrek beginnen klein, maar zullen snel onhoudbaar worden. De impact is zowel fysiek, emotioneel als op het gebied van onze waarneming funest voor ons lichaam. Wanneer je lang genoeg zonder slaap zult doorbrengen zal dit uiteindelijk dodelijke gevolgen hebben. Dit is de harde werkelijkheid voor mensen die lijden aan een aandoening genaamd FFI ofwel Fatal Familial Insomnia wat Dodelijke Familiale Slapeloosheid betekent. Dit is een zeldzame en ongeneeslijke slaapstoornis die een totaal gebrek aan slaap tot gevolg heeft. Het begint rond middelbare leeftijd, en zorgt ervoor dat mensen met deze aandoening op een avond naar bed gaan en hun geest niet meer tot rust kunnen laten komen. Ze zullen nooit meer slapen. Na pakweg anderhalf jaar van onverdraaglijke slapeloosheid, langs verschillende periodes van paniekaanvallen, hallucinaties, gewichtsverlies en dementie is de dood onvermijdelijk. D.T. Max heeft in zijn werk “De familie die niet kon slapen” uitvoerig geschreven over deze tragische neurologische aandoening.

Andere beroemde slaapexperimenten

Vrijwilligers hebben in de naam van de wetenschap dagenlang zonder slaap doorgebracht, terwijl onderzoekers de mentale en fysieke aspecten van slaapgebrek konden meten. Randy Gardner was ook een wereldrecordhouder op het gebied van slaapgebrek. In 1964 wist deze zeventienjarige middelbare school student het wereldrecord slaapgebrek te breken door maar liefst elf dagen ofwel 264 uur wakker te blijven, zonder het gebruik van opwekkende middelen. De effecten waren bij Gardner minder heftig dan bij Peter Tripp, toch voelde hij zich geïrriteerd, hij leed aan concentratie- en geheugenverlies, hij werd paranoïde en begon te hallucineren. Na vier dagen was hij ervan overtuigd een beroemde rugby speler te zijn die de Rose Bowl had gewonnen. Hij zag ook een verkeersbord aan voor een mens.

Op de elfde dag werd hem gevraagd om vanaf honderd terug te tellen in stappen van zeven. Toen hij bij 65 aankwam besloot hij te stoppen, hij had geen idee waar hij mee bezig was. Toch wist hij later op de dag een persconferentie te houden waarbij hij normaal sprak en er heel gezond uitzag. Na deze marathon sliep Gardner bijna vijftien uur en kon binnen enkele dagen weer normaal slapen. In tegenstelling tot Tripp, die overigens wel stimulerende middelen had ingenomen, had Gardner geen last van blijvende veranderingen in zijn persoonlijkheid. Hij was er niet zo gelukkig mee toen Toimi Soini uit Finland minder dan een maand later zijn record brak met 276 uur ofwel ruim elf dagen. In 1977 wist Maureen Weston uit Groot Brittannie het nog veel langer vol te houden met bijna negentien dagen, 449 uur in totaal. Ze begon tegen het einde te hallucineren, maar leek er na de schommelstoel marathon geen blijvende effecten aan over te houden.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,54 out of 5)


Lees ook:

Ontvang 42 slaaptips!

Nieuwsbrief is gratis en je kunt je op ieder moment afmelden.Slaap jij wel genoeg?
Doe de Slaaptekort Zelftest!
error: Alert: Wij stellen een link naar slaapinfo.nl zeer op prijs!