fbpx
bedtijden volwassenen

Hoe laat moet ik naar bed? Bedtijden voor volwassenen

Hoe laat moet ik naar bed? Het tijdstip van de nacht waarop je slaapt heeft een grote invloed op de structuur en de kwaliteit van jouw nachtrust. Aan het begin van de nacht heb je meer niet-REM slaap en aan het einde van de nacht meer REM slaap. Onderzoek heeft uitgewezen dat niet-REM slaap dieper is en meer herstel biedt dan de lichtere REM slaap waarin je droomt. Echter de verschuiving van niet-REM naar REM slaap vindt plaats op specifieke momenten in de nacht, ongeacht wanneer je gaat slapen. Daarom verslechtert de kwaliteit van je slaap als je opeens te laat naar bed gaat. 

De kwaliteit van je slaap verandert gedurende de nacht

De kwaliteit van jouw nachtrust verandert gedurende de nacht. Slapen bestaat uit een reeks van 90 minuten cycli. In die periodes gaan jouw hersenen van een diepe slaap zonder snelle oogbewegingen (non-REM ofwel non-rapid eye movement) naar de REM slaap. Die 90 minuten cyclus is behoorlijk stabiel gedurende de nacht. Echter de verhouding tussen niet-REM naar REM slaap verschilt.

Niet-REM slaap maakt het voornaamste deel uit van jouw sluimer cycli in het eerste deel van de nacht. Maar wanneer de klok langzaam doortikt richting de dageraad zullen de REM slaap spieren in actie treden. Dat is belangrijk, want onderzoek heeft uitgewezen dat niet-REM slaap dieper is en meer herstel biedt dan de lichtere REM slaap waarin je droomt . Hoewel beide belangrijke voordelen bieden.

Diepe slaap herstelt

Wat heeft dit te maken met de perfecte bedtijd? De verschuiving van niet-REM naar REM slaap vindt plaats op specifieke momenten in de nacht, ongeacht wanneer je gaat slapen. Dus wanneer je erg laat het bed induikt zal jouw slaap zich meer richten op de lichtere slaapcyclus in de REM fase. En die vermindering van diepe, herstellende nachtrust kan je de volgende dag een suf en ongefocust gevoel geven.

Dat is slecht nieuws voor de mensen die in de nachtdienst werken, café personeel en andere beroepen met afwijkende slaap / ontwaak routines. Omdat ze niet efficiënt kunnen slapen gedurende de dag of nacht. Werken in ploegendienst wordt gekoppeld aan overgewicht, hartklachten, eerder overlijden en zelfs lagere hersenfunctie. In één studie, bij mensen die ervaring hadden met werken in de avonduren, bleken ze lager te scoren in standaard testen op geheugen en verwerkingssnelheid dan de personen die niet in de nacht hebben gewerkt. Mensen die meer dan tien jaar in ploegen hadden gewerkt vertoonden cognitieve beperkingen die overeenkwamen met pakweg 6.5 jaar cognitieve afname.

Invloed van circadiaan ritme op je nachtrust

Zelfs korter slapen heeft een effect volgens een recente studie. Mensen die een week lang elke nacht vijf uur sliepen hadden een hogere hartslag gedurende de dag. Het idee dat je kunt leren om in de nacht te werken en overdag te slapen is onmogelijk te combineren met optimale prestaties. Jouw hersenen en het circadiaan ritme – die alles regelt van jouw slaappatroon tot energieniveau en hongergevoel – vertellen jouw hersenen welk soort sluimering je nodig hebt.

Het maakt niet uit hoe hard je probeert om jouw circadiane ritme te resetten of te verschuiven bij het slapengaan, er is gewoon te weinig speelruimte. Deze cycli hebben zich in een periode van honderdduizenden jaren ontwikkeld. Dertig of veertig jaar aan werkervaring gaat deze niet veranderen.

Hoe laat moet ik naar bed?

Wanneer het aankomt op bedtijd is er een tijdvak van enkele uren – ongeveer tussen 8 uur in de avond en 12 uur in de nacht – wanneer jouw hersenen en lichaam in de gelegenheid zijn om alle niet-REM en REM rust te krijgen die nodig is om optimaal te functioneren. Jouw DNA bepaalt of of je vroeger of later naar bed moet gaan binnen die periode tussen acht-tot-middernacht.

Voor mensen die echt nachtuilen zijn, past vroeg naar bed gaan niet bij hun fysiologie. Dat geldt ook voor de ochtendmensen die proberen laat op te blijven. Voor elk soort persoon is de beste tijd om te gaan slapen de tijd waarop ze zich het meest slaperig voelen.

Dat betekent dat nachtuilen niet moeten proberen om zich te dwingen om naar bed te gaan om negen of tien uur, wanneer ze nog niet moe zijn. Uiteraard hangt de tijd waarop je moet opstaan in de ochtend af van jouw werkschema of het gezinsleven. Maar wanneer je een manier kunt vinden om jouw slaapschema af te stemmen op jouw eigen biologische behoefte, en een volle acht uur kunt slapen, dan is dat beter voor je.

Zie ook: Hoeveel slaap heb je nodig?

Ideale bedtijd verandert naarmate je ouder wordt

Jouw ideale bedtijd zal ook veranderen naarmate je ouder wordt. Terwijl kleine kinderen doorgaans vroeg in de avond erg moe zijn, geldt het tegenovergestelde voor jong volwassenen die liever rond middernacht naar bed gaan. Na de studietijd zal jouw beste bedtijd waarschijnlijk steeds vroeger worden. En wederom; dit wordt bepaalt door jouw biologische klok.

Experimenteer met afwijkende bedtijden en gebruik vermoeidheid als barometer voor het beste resultaat. Zorg er wel voor dat je elke ochtend ongeveer op dezelfde tijd opstaat.  Zowel door de week als in het weekend. Het is geen probleem wanneer je een uurtje langer blijft liggen op je vrije dag. Maar wanneer je doordeweeks om half zeven opstaat en in het weekend tot tien uur doorslaapt, zul je het slaapritme uit balans brengen met nadelige invloed op jouw nachtrust.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 votes, average: 4,43 out of 5)


Ook interessant: