fbpx
thuiswerken en slaap

De invloed van thuiswerken op je slaap

Het ritme dat je in je leven hebt is van invloed op de kwaliteit van je slaap. Wil je weten wat de gevolgen van thuiswerken zijn op je slaap? Dat en de valkuilen waar je voor moet oppassen komen in dit artikel aan bod.

Thuiswerken is geen nieuw concept. Nu de pandemie Covid-19 een feit is betekent het dat een groot deel van het land nu vanuit huis werkt. Dit is een gevolg van de richtlijn van de overheid die dient om te voorkomen dat we te dicht op elkaar komen en om onze sociale afstand te vergroten.

Het betekent natuurlijk niet dat je elke dag kunt genieten van een luie start om 10 uur ‘s-ochtends door je wekker uit te zetten. Sommigen mensen worden door thuiswerken productiever. Nachtbrakers kunnen bijvoorbeeld een routine beginnen waarbij ze later in de ochtend begint en later op de dag eindigen, wat voor hen voordeliger is.

Wat kan het domino-effect zijn van thuiswerken?

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat thuiswerken invloed kan hebben op je slaap. Verstoringen van je normale dagelijkse routine kan een domino-effect hebben op je slaap.

Slaaptips voor thuiswerkers

  • Het is belangrijk om een er een dagelijkse routine op na te houden zodat je mentaal gefocust blijft en je je lichaamsklok synchroon laat lopen. Je slaap/waak schema wordt gestuurd door je lichaamsklok en omgevingsfactoren. Laat je daarom niet verleiden om je wekker te snoozen! Dat je niet fysiek naar het werk hoeft te gaan is daarvoor geen goede reden. Zorg ervoor dat je je doucht, aankleedt en een uitgebalanceerd ontbijt gebruikt zoals je dat zou doen op een normale ‘werkdag’.
  • Voordat je aan het werk gaat of halverwege de ochtend neem je pauze en zorg je dat je je in het natuurlijke licht begeeft. Je kan bijvoorbeeld een stevige wandeling maken of 10 minuten in de tuin gaan zitten met een kopje thee ‘s-ochtends. Natuurlijk licht helpt je bij het herstellen van je interne lichaamsklok. Dat is zelfs effectief wanneer het een bewolkte of grijze dag is. Je helpt jezelf over dat suffe gevoel heen te komen dat je hebt als je net wakker bent en het maakt je alerter.

Wat zijn uitdagingen van thuiswerken?

Stel jezelf grenzen

Ondanks dat je flexibel bent door het thuiswerken kan je je het best zoveel mogelijk aan je gebruikelijke werkuren houden. Laat je niet verleiden om altijd ‘beschikbaar’ te zijn. E-mails checken of zelfs werken vlak voor het slapen gaan kan tot gevolg hebben dat je moeite hebt om in slaap te vallen of te blijven.

Vaste werkplek

Kies een vaste plek om te werken en spreek met jezelf af dat je die waar mogelijk alleen tijdens je werkuren zult gebruiken. Doe dat niet in de slaapkamer, daar kan je beter alleen slapen en seks hebben. Ook werken vanuit je bed klinkt misschien aantrekkelijk, maar het is niet goed voor je houding of productiviteit.

Neem regelmatig pauzes

Thuis kan het zijn dat je door het gebrek aan afleiding langer intensief achter elkaar doorwerkt. Neem dus elk uur de gelegenheid om je benen te strekken en je in een andere omgeving te begeven.

Thuiswerken kan verrassend moeilijk zijn voor je mentale gezondheid, wat op zijn beurt weer invloed kan hebben op je slaap. Het kan zijn dat je de plagerijtjes van de werkvloer mist of het klankbord waarop je elkaars ideeën toetst. Gelukkig zijn er veel alternatieve platforms om met elkaar in contact te blijven, zoals:

  • Microsoft Teams
  • Zoom
  • Facetime
  • Sociale media
  • Telefoon
  • Email en chat 

Daar kan je je collega’s zien en of spreken.

Thuiswerken en de innerlijke mens.

Blijf gehydrateerd. Zonder collega’s om je heen die een ‘koffieronde’ doen moet je er zelf voor zorgen dat je regelmatig iets drinkt. Houd een flesje water op je bureau en gebruik de tijd die je nodig hebt om thee te zetten als pauze van je computerscherm.

Drink geen grote hoeveelheden cafeïne in de namiddag wanneer je je lunchdip krijgt. Het is van de ene tot de andere persoon verschillend hoe cafeïne van invloed is. In de regel is het aan te raden voldoende tijd te laten tussen je laatste cafeïne-inname en je bedtijd. Dit zorgt dat het je vermogen om te slapen niet in de weg komt te staan. Als je je ’s middags suf voelt, ga dan 10 minuten naar buiten of zet één van je favoriete nummers op om je stemming te verbeteren.

Vergeet niet dat wanneer je niet goed slaapt, je werkprestaties worden beïnvloed.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,45 out of 5)


Lees ook: