fbpx
te vroeg wakker worden

Waarom word ik te vroeg wakker? Oorzaken van te vroeg wakker worden!

Te vroeg wakker worden. Het is ons allemaal op een of ander moment overkomen; wakker worden na een goede nachtrust, om vervolgens te ontdekken dat het nog steeds midden in de nacht is. Het kan zo frustrerend zijn om urenlang wakker te liggen voordat het alarm afgaat. Vooral als we niet meer kunnen slapen.

Als je je afvraagt waarom je zonder enige reden vroeg aan het ontwaken bent, kan het zijn dat je lichaam probeert iets te vertellen. En wanneer je ernaar luistert, kun je het probleem misschien oplossen. Hoewel veel te vroeg in de ochtend ontwaken volkomen normaal is van tijd tot tijd, wanneer het met toenemende frequentie gebeurt, kan het een teken zijn dat je lichaam probeert om je iets te vertellen.

Oorzaken van te vroeg ontwaken

Er zijn verschillende redenen waarom je elke ochtend te vroeg wakker wordt. En kunnen lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen spelen.  Zo kunnen piekeren, zorgen en stress hebben over de komende dag bijdragen aan slapeloosheid met name de vorm waarbij je wel in slaap kunt vallen, maar moeite hebt om in slaap te blijven.

Als je je continu chronisch moe voelt, kan slaapapneu een rol spelen. Slaapapneu is een veel voorkomende boosdoener voor te vroeg wakker worden, Slaapapneu treedt vooral op tijdens de REM fase van de slaap, wanneer onze spieren zijn verlamd om droom-geïnduceerde fysieke bewegingen te voorkomen.

Deze spierverlamming kan ook bijdragen aan verstoorde ademhalingspatronen, die kunnen leiden tot een te lage ademhaling en pauzes in de ademhaling. Deze ademhalingsstoornissen verminderen ook onze kwaliteit van de slaap en kunnen bijdragen aan chronische te vroeg wakker worden.

Te vroeg wakker worden verhelpen

Een gemeenschappelijk kenmerk van de stoornis is te vroeg wakker worden zonder opnieuw te kunnen inslapen, is dat het vaker vrouwen treft dan mannen. Met name slapeloosheid bij vrouwen in de overgang. Bovendien is het zo dat bepaalde hersenenstoffen die ons circadiaanse ritme reguleren en een diepe slaap bevorderen, in de vroege ochtenduren afnemen, waardoor te vroeg wakker worden extra lastig op te lossen is.

Mensen die met bepaalde geestelijke gezondheidsaandoeningen zoals depressie, angst, PTSS en bipolaire stoornis, kunnen ook de neiging hebben om te vroeg wakker te worden. Door je te richten op de onderliggende geestelijke problemen is een nuttige stap in het beheersen van slapeloosheid.

Verder kan cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid (CBTI) helpen. Of een zelfhulpboek voor mensen met slaapproblemen. En sommige mensen kunnen baat hebben bij slaapmedicijnen, terwijl anderen ze niet nodig hebben. Afhankelijk van je gezondheidstoestand en je eigen unieke set van behoeften.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (110 votes, average: 4,56 out of 5)


Lees ook: