fbpx

Verhoogd risico op zelfmoord bij slapeloosheid

Er bestaat een verband tussen slapeloosheid en de sterkte van zelfmoord gedachten, blijkt uit nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Sleep Medicine.

Verkeerd beeld eigen slaap en nachtmerries

Gebleken is dat een onrealistisch beeld op slaap tezamen met het hebben van veel nachtmerries is gerelateerd aan een hogere intensiteit van suïcidale gedachten. “Het blijkt dat insomnie kan leiden tot een zeer specifieke vorm van uitzichtloosheid en dat is op zichzelf al een goede indicator voor suicide gedachten. Het is daarom extra belangrijk onderzoek te doen naar slaapgewoonten van depressieve personen.”, zegt onderzoeker Dr. W. Vaughn McCall

Voor het onderzoek hadden 50 depressieve mensen vragenlijsten ingevuld omtrent slapeloosheid en gevoelens van hopeloosheid. Daaruit bleek een verband te bestaan tussen slapeloosheid en de intensiteit van suïcidale (zelfmoord) gedachten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de kans op depressie of angst vijf keer hoger is bij mensen met die kampen met slapeloosheid. Bovendien kan een depressie weer leiden tot slapeloosheid en slapeloosheid weer tot depressie.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,00 out of 5)


Lees ook:

Photo by timblair on Flickr