Slaappillen worden in sommige gevallen door artsen voorgeschreven wanneer je last hebt van slapeloosheid. Hierdoor val je sneller in slaap (inslapers) of kan je beter doorslapen. Er zijn veel soorten slaappillen op de markt. Dit artikel beschrijft de soorten, namen en merknamen van slaappillen in Nederland.
Waarschuwing
Koop NOOIT online slaappillen! Slaappillen zijn verslavend en de werking neemt bij langdurig gebruik af. Bovendien kleven er veel nadelen aan het gebruik van slaappillen. Dat is de reden waarom je ALLEEN slaapmiddelen moet gebruiken als je arts dit heeft voorgeschreven.
Gebruik slaapmiddelen slechts voor een korte periode. Wanneer je langer dan twee weken slaappillen gebruikt, wordt het elke dag moeilijker om ermee te stoppen. Je lichaam went zeer snel aan dit soort middelen waardoor het effect afneemt. Na een langere periode kan plotseling stoppen ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Neem daarom ALTIJD contact op met je huisarts als je langdurig slaappillen gebruikt en wilt stoppen.
Vergoeding van slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen
Bij chronisch gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen als gevolg van bepaalde ziektes, zoals angststoornissen of epilepsie, worden deze middelen vaak vergoed vanuit de basisverzekering.
Je krijgt wel slaappillen of kalmeringsmiddelen vergoed in de volgende gevallen:
- bij epilepsie;
- bij angststoornissen waarbij een behandeling met minstens 2 antidepressiva niet aanslaan;
- bij meervoudige psychiatrische problemen;
- bij het afkicken van drugs en alcohol;
- als je terminaal ziek bent (palliatieve sedatie)
Je kan altijd navragen bij je zorgverzekeraar of je in jouw situatie een vergoeding krijgt voor een slaapmiddel of kalmeringsmiddel. Op Independer vind je meer informatie over vergoeding van slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen.
Soorten slaappillen
Barbituraten
Barbituraten zijn een oude klasse van geneesmiddelen. Vroeger werden ze vooral gebruikt als slaapmiddel. Barbituraten oefenen invloed uit op het centrale zenuwstelsel en verlagen de activiteit van de hersenen. Deze slaapmiddelen worden in Nederland niet meer voorgeschreven voor slaapproblemen omdat ze zowel psychologisch als lichamelijk verslavend zijn en het risico van een fatale overdosis hoog is.
Benzodiazepines
Tegenwoordig behoren de meeste slaap- en kalmerende middelen tot de groep van de benzodiazepines. Er bestaat eigenlijk geen wezenlijk verschil tussen slaap- en kalmerende middelen. Tenslotte, wanneer je kalm genoeg bent, ben je in staat om in slaap te vallen. Waarom sommige als slaap- en andere als kalmerende middelen worden toegepast, is in vele gevallen niet anders dan een marketing beslissing van de farmaceutische industrie geweest.
Slaappillen namen en merken
In Nederland zijn er verschillende slaappillen op de markt. De verschil zit vooral in de werkingsduur van een slaappil en de tijdsduur tot ze effect hebben. Langwerkende slaappillen zorgen ervoor dat je beter kan doorslapen. Kortwerkende slaapmiddelen, zogenaamde ‘inslapers’ zijn bedoeld om je te laten ontspannen zodat sneller in in slaap valt. Ze werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Inslapers zijn sneller uitgewerkt waardoor je overdag minder suf bent.
- Brotizolam (Lendormin®)
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid. - Diazepam (Diazemuls®, Stesolid®) ook bekend onder de naam Valium
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid, alcoholontwenning, spierkrampen, epilepsie en onrust. - Flunitrazepam (Rohypnol®)
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid. - Flurazepam
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid. - Loprazolam (Dormonoct®)
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid. - Lorazepam (Temesta®)
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid, epilepsie, alcoholontwenning, misselijkheid en braken door chemotherapie en onrust. - Lormetazepam (Noctamid®)
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid. - Midazolam (Dormicum®)
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid, onrust, aanvallen van epilepsie, hik en alcoholontwenning. - Nitrazepam (Mogadon®)
Artsen schrijven het voor bij slaapstoornissen en bij bepaalde vormen van epilepsie. - Oxazepam (Seresta®)
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning. - Temazepam (Normison®)
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid en tijdens een psychose. - Zolpidem (Stilnoct®)
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid. - Zopiclon (Imovane®)
Artsen schrijven het voor bij slapeloosheid.
Kalmeringsmiddelen namen en merknamen
- Alprazolam (Xanax®)
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornis en sociale fobie. - Bromazepam
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid en sociale fobie. - Chloordiazepoxide
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid en alcoholontwenning. - Clobazam (Frisium®)
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid en epilepsie. - Clonazepam (Rivotril®)
Artsen schrijven het voor bij epilepsie, paniekstoornissen, sociale fobie, bepaalde vormen van zenuwpijn en spierkrampen. - Clorazepinezuur (Tranxene® en Tranxilium®)
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, alcoholontwenning en onrust. - Prazepam (Reapam®)
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid.
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
Lees ook: