Je weet dat te weinig slaap je een geïrriteerd gevoel geeft, en je kunt je aandacht niet vasthouden. Je weet wellicht niet welke invloed langdurig slecht slapen kan hebben op jouw seksleven, geheugen, gezondheid, uiterlijk of wanneer je gewicht wil verliezen. Hier zijn tien opvallende en ook serieuze gevolgen van slecht slapen.
1. Slecht slapen veroorzaakt ongelukken
Slaapgebrek heeft een rol gespeeld in enkele van de grootste rampen in de recente historie. Denk maar aan het nucleaire ongeval bij Three Mile Island in 1979, de enorme olieramp bij de Exxon Valdez, de kernramp in Tsjernobyl en nog veel meer. Maar slaapgebrek is ook een veiligheidsrisico in de dagelijkse samenleving. Slaperigheid kan de reactietijd beïnvloeden in dezelfde mate als alcoholgebruik. Volgens de veiligheidscontrole instanties in Amerika kan vermoeidheid jaarlijks 100.000 auto ongelukken opleveren, en het veroorzaakt 1500 doden in de Verenigde Staten alleen.
Tip: Test of jij een slaapgebrek hebt
Het probleem blijkt vooral bij personen jonger dan 25 jaar te liggen. Volgens studies leidt een tekort aan slaap en slecht slapen ook tot ongevallen en verwondingen op het werk. Uit een studie bleek dat werknemers die klaagden over overmatige vermoeidheid overdag beduidend vaker in ongevallen terecht kwamen en verwondingen hadden tijdens het werk. Het betrof vaak terugkerende ongevallen, ook waren er in deze groep aanzienlijk meer ziekmeldingen.
2. Slaapgebrek maakt je dommer
Slaap speelt een zeer belangrijke rol in denken en leren. Een gebrek aan slaap beschadigt deze cognitieve processen op vele manieren. In de eerste plaats wordt de opmerkzaamheid, alertheid, concentratie, redenatie en probleemoplossing beperkt. Dit maakt het ingewikkelder om op een efficiënte wijze te leren. Daarnaast spelen de verschillende slaap cycli gedurende de nacht ook een rol in het bewaren van herinneringen in je hoofd. Wanneer je niet voldoende slaapt, zul je de leermomenten en ervaringen gedurende de dag niet kunnen onthouden.
3. Slaaptekort leidt tot ernstige gezondheidsklachten
Volgens statistieken hebben negentig procent van de mensen met slapeloosheid ook een andere aandoening. Slaapgebrek en chronisch slecht slapen kan leiden tot:
- Hartziekten
- Hartaanval
- Hartfalen
- Onregelmatige hartslag
- Hoge bloeddruk
- Hersenbloeding
- Diabetes
4. Gebrek aan slaap vermindert je libido
Specialisten op het gebied van slapen geven aan dat zowel mannen als vrouwen die aan slaapgebrek leiden ook een lager libido hebben, en minder interesse tonen in seks. Weinig energie, slaperigheid en een toegenomen spanning kan hieraan ten grondslag liggen. Voor mannen met slaapapneu, een ademhalingsprobleem dat de slaap verstoort, kan er nog een oorzaak meespelen in het gebrek aan seksuele gevoelens.
In een studie die werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism in 2002 wordt geopperd dat veel mannen met slaapapneu ook een laag testosterongehalte hebben. In deze studie bleek dat bijna de helft van de mannen die lijden aan ernstige slaapapneu ook abnormaal lage concentraties van testosteron aanmaken gedurende de nacht.
5. Slapeloosheid maakt je depressief
Na verloop van tijd kan slaapgebrek bijdragen aan symptomen van depressie. Volgens een enquête uit 2005, gehouden in de Verenigde Staten, bleek dat mensen die een diagnose hadden van depressie of angst in veel gevallen minder sliepen dan zes uur per nacht. De meest voorkomende vorm van slaapstoornis is insomnia ofwel slapeloosheid, deze aandoening heeft de sterkste koppeling met depressie.
In een studie uit 2007 onder 10.000 personen was het bij de mensen met insomnia maar liefst vijf maal meer aannemelijk dat ze depressieve gevoelens zouden ontwikkelen. Het is zelfs zo dat insomnia tot de eerste symptomen van depressie behoort. Er bestaat bovendien een verband tussen slapeloosheid en de sterkte van zelfmoord gedachten. Mensen met chronische slapeloosheid hebben een verhoogd risico op zelfmoord,
Insomnia en depressie voeden elkaar. Slaapverlies wakkert de symptomen van depressie aan, en door depressie kun je weer lastiger in slaap komen. Aan de andere kant is het mogelijk via het bestrijden van slaapproblemen ook depressie en de bijbehorende symptomen te behandelen, en andersom.
6. Slaapgebrek maakt je huid ouder
De meeste mensen kennen die bleke huid en gezwollen ogen na enkele nachten slaapgebrek wel. Het is gebleken dat chronisch slaapgebrek kan leiden tot een vale huid, dunne lijntjes en donkere cirkels rond de ogen. Wanneer je niet voldoende slaap krijgt zal jouw lichaam meer cortisol aanmaken, dat is het stress hormoon. In overmatige hoeveelheden kan cortisol het collageen in de huid afbreken, het eiwit dat de huid zacht en elastisch houdt.
Slaapverlies leidt er ook toe dat het lichaam te weinig groeihormoon aanmaakt. Als we jong zijn zal het menselijke groeihormoon de groei stimuleren. Wanneer we ouder worden helpt het de spiermassa te vergroten, de huid te verdikken en de botten sterker te maken. Tijdens de diepe slaap wordt het groeihormoon afgegeven.
7. Slecht slapen leidt tot vergeetachtigheid
Wil je jouw geheugen scherp houden? Zorg dan dat je voldoende slaapt. In 2009 kwamen Amerikaanse en Franse onderzoekers er achter dat hersenactiviteit genaamd “scherpe golfbewegingen” verantwoordelijk zijn voor het verwerkende geheugen. De golven brengen ook nieuwe informatie van de hippocampus naar de neo-cortex van het brein, waar de lange termijn herinneringen worden opgeslagen. Scherpe golfbewegingen vinden meestal plaats gedurende de diepste fasen tijdens het slapen.
8. Slaaptekort leidt tot gewichtstoename
Als het aankomt op lichaamsgewicht betekent minder slaap, meer kilo’s op de weegschaal. Een gebrek aan slaap lijkt gekoppeld te zijn aan een toename in honger en eetlust, en wellicht ook overgewicht. Volgens een studie uit 2004 hadden personen die minder dan zes uur per nacht sliepen dertig procent meer kans op overgewicht dan bij degenen die zeven tot negen uur sliepen. Recent onderzoek heeft zich gericht op de koppeling tussen slaap en de peptiden die de eetlust reguleren.
Lees ook: Waarom word je dik als je slecht slaapt?
Het stofje ghreline stimuleert honger en leptine stimuleert het verzadigd gevoel naar de hersenen dat de eetlust onderdrukt. Een kortere slaapduur wordt in verband gebracht met een vermindering in leptine en een verhoging in ghreline. Niet alleen lijkt slaaptekort de eetlust te bevorderen, het stimuleert tevens het verlangen naar vette en koolhydraatrijke voeding. In voortdurende studies wordt bekeken of voldoende slaap onderdeel uit zou moeten maken van een afvalmethode.
9. Te weinig slaap kan het risico op sterven verhogen
In de “Whitehall II Studie” hebben Britse onderzoekers bekeken welke invloed slaappatronen uitoefenen op de sterfelijkheid van ruim 10.000 Britse ambtenaren over een periode van twintig jaar. Het resultaat werd gepubliceerd in 2007 met als conclusie dat de personen die van zeven uur slaap per nacht waren teruggegaan naar vijf uur of minder, bijna tweemaal zoveel risico liepen op sterven, door verschillende redenen. Specifiek gaf slaapgebrek een verdubbeld risico op hart- en vaatziekten.
10. Slaapgebrek beperkt je beoordelingsvermogen
Een gebrek aan slaap kan onze interpretatie van gebeurtenissen beïnvloeden. Dit vermindert ons vermogen om de juiste beslissingen te nemen omdat we wellicht de situatie goed kunnen inschatten en daarop kunnen handelen. Mensen met slaapgebrek blijken met name de verkeerde conclusies te trekken wat het gebrek aan slaap met ze doet.
In deze wereld, die steeds sneller lijkt te gaan, is het functioneren met minder slaap haast een overwinning geworden waar je trots op bent. Maar slaapexperts zeggen dat wanneer jij denkt goed te presteren met minder slaap, dat je het waarschijnlijk mis hebt. En wanneer je werkt in een beroepsgroep waar het van belang is te oordelen over jouw wijze van functioneren kan dit een groot probleem zijn.
Studies hebben aangetoond dat mensen die zes uur slapen in plaats van zeven of acht, na verloop van tijd het gevoel krijgen dat ze er aan gewend raken. Maar wanneer je kijkt naar hoe deze mensen echt scoren in testen op het gebied van mentale alertheid blijkt dat ze in een dalende lijn presteren.
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
Lees ook: