fbpx
roken in bed

Effect van roken op je slaap: nicotine en slapeloosheid

Roken en slapeloosheid. Roken is niet alleen slecht voor je longen het is ook slecht voor je slaap. Rokers slapen minder lang slapen en zijn minder uitgerust dan niet-rokers, blijkt uit onderzoek. Bovendien is de kans op slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen groter bij rokers.  Kortom roken is niet goed voor je nachtrust en kan verschillende slaapstoornissen verergeren.

Wil je stoppen met roken? Volg dan het Online programma Stoppen met Roken

Nicotine en slaap

Nicotine is een stimulerend middel dat ons zenuwstelsel beïnvloedt en ons wakker houdt. Het kan onze hersenen stimuleren en ons alert houden, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Mensen die roken hebben vaak meer moeite om in slaap te vallen en worden ’s nachts vaker wakker dan niet-rokers.

Nicotine heeft ook invloed op de diepe slaap (slow-wave sleep), die belangrijk is voor het herstellen van het lichaam. Mensen die roken hebben vaak minder diepe slaap en ervaren daardoor minder herstel van het lichaam. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde concentratie gedurende de dag.

Roken en slapeloosheid

Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij mensen moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen. Roken kan de kans op slaapstoornissen vergroten. Mensen die roken hebben twee keer zoveel kans op slapeloosheid als niet-rokers. Nicotine kan ook de symptomen van slapeloosheid verergeren.

Nicotine en REM-slaap

Rapid eye movement (REM)-slaap is de fase van de slaap waarin we dromen en waarin ons lichaam zich voorbereidt op de volgende dag. Nicotine kan de REM-slaap verstoren, waardoor mensen minder REM-slaap krijgen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde concentratie gedurende de dag.

Stoppen met roken en slaap

Stoppen met roken kan de slaap verbeteren. Mensen die stoppen met roken ervaren vaak een verbetering van de slaapkwaliteit en slapen langer. Het kan echter wel even duren voordat de slaap verbetert. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de effecten van nicotine op de slaap.

Tips voor het verbeteren van de slaapkwaliteit tijdens het stoppen met roken

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de slaapkwaliteit te verbeteren tijdens het stoppen met roken:

  1. Vermijd cafeïne en alcohol Cafeïne en alcohol kunnen de slaap verstoren. Probeer deze stoffen te vermijden of in ieder geval te beperken tot de ochtend of vroege middag.
  2. Ontspan voor het slapengaan Ontspanningsoefeningen, zoals yoga of meditatie, kunnen helpen om te ontspannen voor het slapengaan.
  3. Creëer een slaapvriendelijke omgeving Zorg voor een comfortabel bed en een rustige, donkere slaapkamer.
  4. Houd een slaapschema aan Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan om een ​​regelmatig slaapritme te ontwikkelen.

Direct kopen: NicotinepleistersBoek: stoppen met roken – Allen Carr


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 5,00 out of 5)


Lees ook: