Rond de feestdagen word je al snel geleefd. Toch is het mogelijk om de stress te beperken, meer te genieten en aan je welverdiende rust te komen. Lees hier onze 10 tips om tussen de drukke dagen door toch goed te slapen.
Goed slapen tijdens de feestdagen
Tijdens de feestdagen, maar ook in de periode ervoor, word je nogal geleefd. Je rolt van de ene activiteit in de andere – en dan hebben we het nog niet eens over alle voorbereidingen die je moet treffen. Cadeaus kopen voor familie en vrienden, kerstgeschenken of zelfs hele kerstpakketten regelen voor zakelijke connecties, kerstvieringen van de kinderen, kerstviering op het werk, feestkleren kopen… En dan heb je ook nog de feestdagen zelf.
Voor dromen over een witte kerst is er niet veel tijd, hoe mooi Bing Crosby het ook zingt. Toch is het belangrijk om juist in de drukke decembermaand goed te slapen. Knikkebollend het nieuwe jaar ingaan, is natuurlijk geen goede start. Daarom geven we je hier 10 tips om tussen de drukke dagen door tóch aan je welverdiende rust te komen.
1. Bereid je goed voor
December is een drukke maand. Dat is een feit. Hoezeer je het je ook voorneemt om het dit jaar rustiger aan te doen, voor je het weet is je agenda alweer helemaal volgepland. Dus in plaats van de komende drukte zoveel mogelijk te negeren, kun je toch beter zo vroeg mogelijk beginnen met de voorbereidingen.
Begin daarom al begin november met plannen. Wie stuur je dit jaar een kerstkaartje? Is de adressenlijst compleet? In welk weekend ga je een kerstboom optuigen? Met wie vier je dit jaar kerst? Hoe kun je zoveel mogelijk delegeren? Wil je je huis helemaal op orde hebben voor de feestdagen? Maak dan een weekschema, met elke week een kleine taak, in plaats van alles in één weekend in december te proppen. Door dingen al voor te bereiden voordat je je gestrest voelt, slaap je een stuk beter.
2. Samen zijn we sterker dan alleen
Verlies niet het doel van de feestdagen uit het oog. Kerst en oud en nieuw draaien om gezelligheid. Een kind bakt veel liever samen koekjes, dan dat jij gestrest – en in je eentje – voor hem of haar een veel te duur cadeau koopt. En waarom niet ook samen koken? Kinderen vinden het prachtig om hun ouders te helpen en waardering te krijgen, dus maak hier gebruik van.
Ook als je geen kinderen hebt, kun je van de feestdagen een gezellig gebeuren maken en tegelijkertijd tijd en stress besparen – met een veel betere nachtrust tot gevolg. Nodig niet de hele familie uit om bij jou een driegangendiner te nuttigen, maar nodig ze uit om samen een driegangendiner te koken.
3. Eet niet te veel of te laat
Tegenwoordig beginnen de feestdagen al in september, zodra de pepernoten in de etalages liggen. Erg verleidelijk om meteen je winkelmandje met al dit lekkers te vullen – het is immers maar een korte periode per jaar dat je ervan kunt genieten. Niet doen. Bewaar de pepernoten voor pakjesavond, eet niet in een keer de hele chocoladeletter op en prop je niet helemaal vol tijdens de kerstdagen. Natuurlijk moet je genieten van de heerlijke diners, maar concentreer je daarbij meer op fruit, groente, noten en volkoren producten.
Met een volle maag naar bed gaan zorgt voor een slechtere nachtrust, helemaal als je laat op de avond nog veel suikers en snelle koolhydraten hebt gegeten. Bovendien bevat chocola de oppeppende stof cafeïne. In plaats van dat je lichaam zich kan richten op herstel, gaat alle energie naar de verbranding. Bovendien kun je last krijgen van zure oprispingen, waardoor je nog slechter slaapt. Heb je toch honger vlak voor het naar bed gaan? Neem dan een glas melk met bijvoorbeeld wat ontbijtgranen.
4. Wees matig met alcohol
Waar er feest is, is er vaak ook alcohol. Vooral rond kerst en oud en nieuw wordt er heel wat alcohol genuttigd. Met een glaasje alcohol op val je vaak veel sneller in slaap. Helaas slaap je er uiteindelijk juist slechter door. Vooral de kwaliteit van je slaap wordt er op een negatieve manier door beïnvloed.
Als je al slaapproblemen hebt, worden deze door alcohol bovendien alleen maar erger. Geen wonder dat je je na een aantal kerstborrels, twee kerstmaaltijden en oudejaarsavond helemaal niet meer zo fijn voelt.
Ook hier geldt; verlies het doel niet uit ogen. Concentreer je op je collega’s, vrienden, familie en geniet met mate van alcohol. Probeer vooral zo min mogelijk te drinken gedurende de laatste uren voordat je naar bed gaat.
5. Ga voldoende naar buiten
Tijdens de feestdagen zit je al snel veel te veel binnen. Ga echter ook rond en tijdens de feestdagen veel naar buiten. Je dag- en nachtritme – de circadiane cyclus – wordt hoofdzakelijk gestuurd door licht, donker en temperatuur. Krijg je te weinig daglicht, dan raakt je biologische klok al snel in de war en voel je je overdag slaperig.
Hoe meer je overdag naar buiten gaat en hoe meer daglicht je ogen opvangen, hoe meer melatonine je lichaam ‘s avonds aanmaakt. Dit hormoon zorgt er onder andere voor dat je lichaam tot rust komt en zich voorbereidt op de nacht.
Bovendien is daglicht belangrijk voor de productie van vitamine D. Een tekort hieraan kan veel vervelende consequenties hebben, waaronder vermoeidheid en depressie.
6. Zorg voor voldoende beweging
Beweging heeft een positief effect op je slaap, vooral op de kwaliteit ervan. Het is misschien verleidelijk om tijdens de feestdagen ook vrij te nemen van de sportschool, om er na de goede voornemens weer mee te beginnen. Maar beweging helpt je – naast dat het goed is voor je lichaam – om je hoofd leeg te maken en jezelf te ontdoen van stress.
Ook als je de feestdagen ergens anders doorbrengt, zijn er vele mogelijkheden om aan je lichaamsbeweging te komen. Misschien is er een leuk zwembad in de buurt of kun je er prachtige boswandelingen maken. Dit zijn meteen leuke activiteiten om gezellig met zijn allen te doen.
Tegelijkertijd is het wel belangrijk om gedurende de drie uur voordat je gaat slapen tot rust te komen. Plan lichamelijke inspanning – behalve sex – daarom overdag of eerder op de avond.
7. Houd je normale slaaptijden aan
Ook al zou je het vaak wensen, er zitten niet meer dan 24 uur in een dag. En als je 7 of 8 uur slaap nodig hebt, dan kun je daar in tijden van drukte beter niet aan gaan sleutelen. Zodra je vakantie hebt, ben je ook al snel geneigd om steeds later naar bed te gaan. In de ochtend sta je dan toch maar weer op tijd op, omdat je nog zoveel te doen hebt.
Hoe saai het ook klinkt, het beste voor je lichaam én geest is om dezelfde slaaptijden aan te houden. Zowel tijdens werkdagen, in de weekenden als in de vakanties. Slaapgebrek is van invloed op onder andere je humeur, en daar maak je echt niemand blij mee.
Wordt het toch een keertje laat ‘s avonds? Sta dan op de gebruikelijke tijd op, zodat je dag- en nachtritme niet verschuift.
8. Kom tot rust voor het slapen gaan
Probeer tot rust te komen voordat je naar bed gaat. Maak er leuke, relaxte avonden van in plaats van voor de tv te hangen. Heb je kinderen? Haal dan de bordspellen weer eens uit de kast, lees samen een boek, versier de kerstboom, bak koekjes… Wat je ook samen doet, zolang iedereen er maar plezier aan beleefd, en met een goed en ontspannen gevoel naar bed gaat.
Voel je je nog steeds gespannen op het moment dat je je bed opzoekt? Doe dan doelgerichte ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingstechnieken, mindfulness of yoga.
9. Beperk ‘s avonds kunstmatig licht
Doe elektronica en kerstverlichting ruim voordat je naar bed gaat uit. Zoals eerder genoemd maakt ons lichaam – dankzij onze biologische klok – aan het eind van de dag melatonine aan. Dit wordt met name beïnvloed door licht – ook door kunstmatig licht.
Als de woonkamer volop verlicht is door kerstverlichting, de televisie, en je ook nog eens met je neus boven je mobieltje hangt, dan zal je lichaam denken dat het nog volop dag is. Dit remt de productie van melatonine, waardoor je je niet moe begint te voelen, en waarschijnlijk veel langer op blijft dan goed voor je is.
10. Zorg voor de perfecte slaapkamer
Je slaapkamer is heilig. Zorg ervoor dat het een kamer is waar je tot rust komt, met niet te veel afleiding. Val je makkelijker in slaap door nog even wat te lezen? Doe dit dan met gedempt licht.
Als je gaat slapen, zorg er dan voor dat het goed donker is op de slaapkamer. Ook de temperatuur en de ventilatie zijn van invloed op de nachtrust. Slaap eventueel met een raam op een kier en in een temperatuur van rond de 17 graden.
Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
Lees ook:
- In slaap vallen op de bank. Is dat slecht?
- Onrustig slapen: 11 oorzaken waarom je onrustig slaapt
- Slapeloosheid Test. Bereken jouw slaapscore!