fbpx
Wakker worden met droge mond

Wakker worden met droge mond: oorzaak en oplossing

Als je last hebt van een droge mond bij het ontwaken is er meestal niets ernstigs aan de hand. Als het regelmatig gebeurt, is het wel belangrijk om te achterhalen waardoor het komt en er iets aan te doen. Speeksel is namelijk belangrijk voor de mondgezondheid.

Speeksel beschermt je mond tegen bacteriën en schimmels. Door te weinig speeksel kunnen er bijvoorbeeld schimmelinfecties in je mond ontstaan, zoals spruw. Ook kun je last krijgen van ontstoken tandvlees. Bovendien krijg je, als je regelmatig een droge mond hebt, sneller gaatjes. Behalve voor een schone mond, helpt speeksel ook bij de vertering van voedsel.

Droge mond ‘s nachts: de meest voorkomende oorzaken

‘s Nachts maak je minder speeksel aan dan overdag. Daardoor heb je vooral ‘s nachts of bij het ontwaken last van een droge mond. Behalve onprettig, is een droge mond dus ook niet goed voor de mondgezondheid. Word je regelmatig met een droge mond wakker? En wil je dit graag verhelpen? Dan is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Hieronder sommen we de meest voorkomende oorzaken van een droge mond voor je op.

Uitdroging

Uitdroging is de meest voorkomende oorzaak van een droge mond, zowel ‘s nachts als overdag. Te weinig drinken overdag kan ook ochtendhoofdpijn veroorzaken.

Medicatie

Veel medicijnen hebben een droge mond als bijwerking. Voorbeelden zijn medicijnen voor de behandeling van ADD, de ziekte van Parkinson, astma, urine-incontinentie, antihistaminica, antidepressiva, pijnstillers en spierverslappers.

Stimulerende middelen

Ook stimulerende middelen, zoals cannabis, methamfetamine (crystal meth), maar ook bijvoorbeeld alcohol of koffie, kunnen de boosdoener zijn van een droge mond ‘s nachts.

Snurken

Het klinkt voor de hand liggend dat je een droge mond krijgt als je snurkt. Heb je echter geen partner die je erop wijst, dan heb je misschien helemaal niet door dat je snurkt.

Overgang

Als je in de overgang komt, verandert de hormoonhuishouding. Vooral in het begin van de overgang krijgen veel vrouwen – naast nachtzweten – ‘s nachts last van een droge mond. Dit komt door de schommelingen in de productie van oestrogeen. Dit hormoon heeft onder andere invloed op de werking van de speekselklieren en het mondslijmvlies.

Angst, depressie en stress

Ook angst, depressie en stress kunnen de veroorzaker zijn van een droge mond. Behalve voor een droge mond, kunnen deze aandoeningen ook zorgen voor ochtendhoofdpijn en slapeloosheid.

Roken

Roken kan de speekselproductie verminderen. Nog een reden om te stoppen met roken.

Verstopte neus

Als je neus verstopt is, ga je vanzelf door je mond ademen als je slaapt. Als je neus dicht zit doordat je verkouden bent, dan gaat dat natuurlijk vanzelf weer over. Maar je kunt ook problemen met de bijholtes hebben, een afwijkend neustussenschot (septum) of last hebben van neuspoliepen.

Diabetes

Een droge mond is een van de eerste symptomen van diabetes, vooral als je bloedsuikerspiegel niet stabiel is.

Auto-immuunziekte

Een auto-immuunziekte kan de achterliggende oorzaak zijn van een droge mond ‘s ochtends. Bij het syndroom van Sjögren zijn een droge mond en droge ogen de twee meest voorkomende symptomen.

Infectie of virus

Als je ‘s nachts wakker wordt met een droge mond, kan dit ook een teken zijn van een infectie of virus in je lijf. Ook mensen met HIV/Aids hebben vaak last van een droge mond.

Chemotherapie

Chemotherapie kan de speekselklieren beschadigen en zo een droge mond veroorzaken.

Oplossingen om een droge mond te verhelpen

  • Heb je een droge mond door uitdroging? Dan is dat eenvoudig op te lossen door meer water te drinken.
  • Zorg ervoor dat je water op je nachtkastje hebt staan voor als je ‘s nachts wakker wordt met een droge mond.
  • Heb je last van angst, een depressie of stress? Zorg ervoor dat je je zo ontspannen mogelijk voelt als je naar bed gaat. Doe voordat je naar bed gaat ontspanningsoefeningen zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of mindfulness.
  • Stop met roken.
  • Stop met het nuttigen van stimulerende middelen zoals drugs, alcohol en koffie.
  • Slaap met een luchtbevochtiger aan.

Heb je ook overdag last van een droge mond? Dan kunnen de volgende tips helpen:

Droge mond? Verzorg je gebit!

Als je last hebt van een droge mond, dan zijn je tanden erg kwetsbaar. Verzorg je gebit daarom extra goed. Poets twee keer per dag je tanden en gebruik flossdraad of tandenstokers. Voordat je gaat slapen kun je je mond spoelen met mondspoelwater.

Wanneer naar de huisarts?

Wordt je droge mond veroorzaakt door medicijngebruik? Stop dan niet zomaar met de voorgeschreven medicatie, maar raadpleeg altijd eerst de huisarts! Ook als je na bovenstaande tips te hebben opgevolgd last blijft houden van een droge mond, doe je er verstandig aan naar de huisarts te gaan. Deze kan je bijvoorbeeld medicatie voorschrijven die de speekselproductie verhoogt.

Ga ook in de volgende gevallen naar de huisarts:

  • Als je moeite hebt met kauwen, slikken of praten.
  • Als je mond pijnlijk, rood of gezwollen is.
  • Als je pijnlijke witte vlekken in je mond hebt.
  • Als je vaak moet plassen of last hebt van droge ogen.

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (76 votes, average: 4,43 out of 5)


Lees ook: