fbpx
overgewicht slaaptekort

Waarom word je dik als je slecht slaapt?

Waarom word je dik als je slecht slaapt? Er bestaan verschillende studies die aantonen dat er een relatie bestaat tussen slaap(tekort) en overgewicht. Slaapproblemen (slapeloosheid, snurken, slaapapneu, slaperigheid overdag ez) komt veel voor bij mensen met overgewicht en juist door slaaptekort wordt je nóg dikker. Een vicieuze cirkel dus. Maar er zijn oplossingen! Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die afvallen met behulp van een eiwitrijk dieet beter slapen. En een goede nachtrust heeft weer een positief effect op het hongergevoel overdag.

Waarom word je dik als je slecht slaapt?

Twee hormonen in je lichaam spelen een belangrijke rol bij het beheersen van de eetlust en verzadiging. Ghreline stimuleert de eetlust, waardoor je gaat eten; leptine daarentegen onderdrukt je eetlust-zodat je zult stoppen met eten-en stimuleert je energie. Bij goed functionerende hersenen, worden met behulp van deze twee hormonen je hongergevoel gereguleerd. Maar onderzoek heeft aangetoond dat slaaptekort dit proces behoorlijk in de war kan schoppen: je wordt dikker door weinig slaap.

Ghreline

Ghreline (in de volksmond ook het hongerhormoon) is een hormoon dat vooral afgescheiden wordt door de maagwand en dat de eetlust opwekt. Normaal neemt hoeveelheid ghreline toe voor de maaltijd en neemt daarna af. Ghreline zet aan tot eten. Dikke mensen vertonen een lager peil van ghreline. Mensen met anorexia nervosa vertonen een hoger peil ghreline. De verklaring luidt, dat het lichaam met ghreline de storing probeert op te heffen. Bij slanke mensen vertoont ghreline een stijging ’s morgens en een daling naar de avond toe. Bij dikke mensen is dit niet het geval, wat doet vermoeden dat hun ritme van dag en nacht verstoord is. Slaapgebrek kan leiden tot zwaarlijvigheid door toegenomen ghreline.

Leptine

Leptine (in de volksmond ook het verzadigingshormoon) wordt door vetweefsel gemaakt in de bloedsomloop gebracht. Hierdoor weet de hypothalamus in de hersenen wanneer we genoeg hebben gegeten zodat we minder of stoppen met eten. Tijdens je slaap gaat je niveau van leptine in je bloed omhoog. Hierdoor weten je hersenen dat er voor het moment genoeg energie is en dat er geen noodzaak is om het gevoel van honger of het verbranden van calorieën te activeren. Als je niet genoeg slaap krijgt, eindig je met te weinig leptine in je bloed waardoor je hersenen denken dat je niet genoeg energie hebt. Dus je hersenen zeggen (op basis van een lage leptine niveau) dat je honger hebt. De daling van leptine door slaaptekort kan resulteren in een constant gevoel van honger en een algehele vertraging van je stofwisseling.

In het algemeen is het zo dat, hoe meer vet je hebt, hoe meer leptine je maakt; des te minder voedsel je zult eten. Omgekeerd, hoe minder vet je hebt, hoe minder leptine je maakt, des te groter je hongergevoel zal zijn.  Je zou daarom denken dat dikke mensen op de een of andere manier op magische wijze zouden stoppen met eten en beginnen met afvallen zodra hun leptine niveaus hoog genoeg zijn. Helaas kun je leptine resistent worden. In dat geval maakt je vetweefsel wel veel leptine aan, maar luisteren je hersenen er niet meer naar. Dus geen daling van de eetlust en geen verhoogd metabolisme. Je hersenen zouden zelfs kunnen denken dat je honger hebt, want voor je hersenen is er niet genoeg leptine in je bloed. Dus maakt het je zelfs hongeriger.

En dan kan je in een vicieuze cirkel geraken:

  • Door meer te eten krijg je meer lichaamsvet.
  • Meer lichaamsvet betekent meer leptine in vetcellen.
  • Te veel vet betekent dat een goede leptine signalering wordt verstoord.
  • Het brein denkt dat je honger hebt, waardoor je meer wilt eten.
  • Je wordt dikker. En hongeriger.
  • Je eet meer. Krijgen meer vet.
    Enzovoort.

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 3,96 out of 5)


Ook interessant: