fbpx
slecht slapen menstruatie

Slecht slapen rond je menstruatie? Studie ontdekt mogelijke oorzaak!

Een nieuwe studie ontdekte dat bij veel vrouwen de slaap wordt verstoord tijdens de dagen voor het begin van hun menstruatie. Dit is belangrijk nieuws, want slaap is misschien wel een van de meest cruciale aspecten van onze gezondheid.

Een week voor je menstruatie slecht slapen

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de Endocriene Society gaat het dus om de week voorafgaand aan je menstruatie. Onderzoekers volgden de slaapkwaliteit van vrouwen gedurende enkele dagen voor hun menstruatie, de zogenaamde late luteale fase, en gedurende de dagen na de eerste dag van de menstruatie, de vroege follikelfase.

Ze ontdekten dat vrouwen in de dagen voorafgaand aan de menstruatie vaker wakker werden nadat ze in slaap waren gevallen en meer tijd doorbrachten om wakker in bed te liggen. En het bleek nog erger te worden in combinatie met een bepaald dieet.

Caloriearm dieet kan slaap nog slechter maken.

Het onderzoek ging nog een stap verder en onderzocht hoe verschillende diëten de slaap tijdens deze twee fasen kunnen beïnvloeden. Ze vergeleken twee diëten:

  • een dieet met een evenwichtige calorie-inname, wat betekent dat er evenveel energie binnenkomt als word verbrand.
  • een dieet met 55 procent minder calorieën dat je lichaam nodig heeft.

Ze ontdekten dat vrouwen nog slechter slapen tijdens deze fasen bij het eten van een caloriearm dieet. Afhankelijk of je een caloriearm dieet rond je cyclus volgt, kan dit precies het nieuws zijn waarnaar je op zoek was.

Wat gebeurt er?

Het heeft waarschijnlijk te maken met veranderingen in hormonen, verklaarden de onderzoekers. Dit is niet verwonderlijk, want de oorzaak van veel problemen in je menstruatieperiode zijn onevenwichtigheden in de hormoonhuishouding.

Deze bevindingen geven aan dat vrouwen bijzonder goed moeten letten op hun slaaphygiëne in de week voor de menstruatie en zeker wanneer ze minder calorieën innemen dan ze verbruiken.

Met deze informatie kan je je bewuster worden van je eigen slaappatronen rond je cyclus. En als je merkt dat je moeite hebt om te slapen of in slaap te blijven, overweeg dan om je slaaproutine een beetje extra aandacht te geven in de week voor je menstruatie.

Goede slaaphygiëne

Geef je lichaam voldoende tijd om te ontspannen voordat je naar bed gaat. Leg je telefoon op tijd weg. Vermijd alcohol, chocolade, cafeïne laat in de avond en een calorie-arm dieet in de dagen voor en vlak na de eerste dag van je menstruatie. Overweeg eventueel om een magnesiumsupplement in je nachtroutine op te nemen.

Lees ook:

Bron


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 votes, average: 4,09 out of 5)