fbpx

Slaapproblemen na operatie met narcose

Slaapproblemen na een operatie waarbij je een narcose hebt gehad zijn normaal. En hoe ingrijpender de operatie, des groter zijn meestal de slaapproblemen. Het is een reactie van het lichaam op het trauma van de operatie. Deze stressreactie beïnvloedt je slaap en kan leiden tot slaapproblemen na de narcose.

Slecht slapen na narcose

Door de narcose en operatie komen tal van hormonen vrij. Je hebt vaak koorts en het sympathische zenuwstelsel is geactiveerd waardoor het adrenalineniveau stijgt. Pijn van de ingreep zelf, het gebruik van medicijnen, een lege maag, een ander bed, slangetjes aan je lichaam zijn allemaal factoren die je slaap negatief beïnvloeden en waardoor je slecht slaapt.

Ook de invloeden van het ziekenhuis zelf zoals: vreemde geluiden, andere tijden van ontwaken en gaan slapen, observerende verpleegkundigen, procedures, hogere temperatuur en felle lampen, kunnen je nachtrust en de kwaliteit van je slaap verstoren.

Verandering van het slaappatroon na narcose

Na een operatie is de hoeveelheid REM-slaap (geassocieerd met dromen) de eerste 1 of 2 nachten minder en daarna juist wat meer. Nachtmerries rond de 4e nacht na de operatie zijn daarom heel gewoon. Ook de diepe slaap is de eerste paar nachten wat aangetast. Na ongeveer een week vertonen de meeste mensen weer een normaal slaappatroon. Slechts 25% ervaart na 1 week nog problemen met slapen.

Er is overigens geen verschil tussen mensen die een algehele narcose hebben gekregen en mensen met een plaatselijke verdoving. Het is dus niet de algehele narcose zelf die de slaapproblemen veroorzaakt, zoals vaak ten onrechte wordt gedacht, maar de reactie van het lichaam op de ingreep en de veranderende (slaap)omstandigheden.

Tips om beter te slapen na een operatie

De volgende tips kunnen helpen om snel een normaal slaap-waakritme terug te krijgen na een operatie met narcose.

1. Zorg voor pijnbestrijding

Verkrijg een aanbeveling van uw arts over pijnbestrijding na uw operatie. Pijnbestrijding is essentieel om een normaal slaappatroon te herstellen.

2. Zorg voor een comfortabele slaapkamer

Bereid voor je operatiedatum je slaapkamer voor met extra kussens voor ondersteuning en andere spullen zoals tissues, water, snacks enz.

3. Zorg voor een dag en nachtritme

Neem overdag alleen dutjes als het nodig is. Probeer je zoveel mogelijk aan een vast slaap-waakritme te houden. Doe de gordijnen ‘s ochtends helemaal open zodat je veel daglicht in je slaapkamer krijgt.

4. Slaaphygiëne

Houd je slaapkamer ‘s nachts koel en goed geventileerd. Doe tablet en telefoon uit zodat je niet gestoord of afgeleid wordt. Verschoon regelmatig je bed, vooral als je veel zweet.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,06 out of 5)


Lees ook: