Slaapinfo.nl

Praten in je slaap

Praten in je slaap (in het engels sleep-talking of somniloguy) is een slaapstoornis. Het kunnen ingewikkelde volzinnen zijn, hele dialogen, onsamenhangende onzin of het mompelen van woorden. Slaap praters zijn zich niet bewust dat ze praten in hun slaap. Het heeft daarom weinig zin om hen te confronteren met wat ze hebben gezegd. Ze zullen het ontkennen omdat ze zich niets kunnen herinneren. Soms is het totale onzin wat men zegt, of heeft het te maken met ervaringen uit het verleden. Slaapwetenschappers zijn het erover eens dat wat men tijdens de slaap zegt, irrationeel is en daardoor ook niet te gebruiken in de rechtszaal.

Advertentie

Hoewel praten tijdens je slaap lichamelijk niet schadelijk is, kan het wel schaamte met zich meebrengen. Het kan ook irritant zijn voor de bedpartner of als je bij iemand anders logeert. Hierdoor zijn slaappraters soms bang om in slaap te vallen.

Praten in je slaap kan in iedere slaapfase voorkomen, maar hoe lichter de slaap, des te samenhangend is het gebabbel.

Prevalentie

Praten tijdens je slaap kan bij iedereen wel eens voorkomen, maar gemiddeld komt het vaker voor bij mannen en is  relatief zeldzaam. Slechts 5% van de volwassenen praat regelmatig in zijn slaap. Bij kinderen is het niet zeldzaam. Ongeveer de helft van de kinderen praat wel eens in zijn slaap.

Oorzaak

Praten in je slaap kan worden veroorzaakt door stress, depressie, te kort aan slaap, alcohol en koorts. Het komt ook voor als bijverschijnsel van andere slaapstoornissen zoals, nachtelijke paniekaanvallen (slaap terreur), slaapapneu of narcolepsie.

Behandeling

In het algemeen is behandeling niet nodig. Maar als de klacht ernstige vormen gaat aannemen of als het gedurende lange tijd regelmatig voorkomt, is het aan te raden om dit te bespreken met je huisarts. Wellicht komt het praten in je slaap dan bijvoorbeeld door een andere slaapstoornis of onderliggende stress.

Wat kan je zelf doen tegen praten in je slaap?

Je kunt ervoor zorgen dat je een gezond slaapritme aanhoudt en voldoende slaap krijgt. De juiste slaaphygiëne kan het praten in je slaap verminderen. Voor bedpartners kunnen oordopjes uiteraard helpen.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,26 out of 5)


Lees ook:


error: Alert: Wij stellen een link naar slaapinfo.nl zeer op prijs!