fbpx

Huisstofmijtallergie – Wanneer naar de dokter?

Iemand die allergisch is voor huisstof heeft huisstofmijtallergie. Dit is een allergische reactie op kleine insecten die voornamelijk leven in huisstof. Tekenen van huisstofmijtallergie zijn onder andere niezen en een lopende neus. Veel mensen met problemen met huisstofmijt allergie ervaren ook tekenen van astma, zoals een piepende ademhaling en andere ademhalingsproblemen. Huisstofmijtallergie kan ook slaapproblemen veroorzaken zoals bijvoorbeeld snurken

Huisstofmijt, verwanten van teken en spinnen, zijn te klein om te zien zonder een microscoop. Huisstofmijt eet huidschilfers en overleven in warme, vochtige omgevingen. Huizen, beddengoed, gestoffeerde meubels en vloerbekleding bieden de ideale omgeving voor huisstofmijt.

Door het aantal huisstofmijten in jouw huis te verminderen kan je vaak de huisstofmijtallergie onder controle houden. Medicatie en andere behandelingen kunnen nodig zijn om de symptomen van huisstofmijtallergie en astma te verlichten.

Direct kopen: Thuistest Huisstofmijtallergie

Symptomen van huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie symptomen veroorzaakt door een ontsteking in de neus kunnen de volgende zijn:

 • Niezen
 • Loopneus
 • Jeukerige, rode of waterige ogen
 • Neusverstoppingen
 • Jeukende neus of jeukende ademhaling via de mond of keel
 • Neusafscheiding
 • Hoesten
 • Druk en pijn in het gezicht
 • Gezwollen huid met blauwe plekken onder de ogen
 • Bij kinderen kunnen er frequente opwaartse wrijvingen bij de neus zijn

Als de stofmijt allergie bijdraagt aan astma, kun je ook het volgende huisstofmijtallergie symptomen ervaren:

 • Moeite met ademhalen
 • Borstbeklemmingen of -pijn
 • Een hoorbaar gefluit of gepiep bij het uitademen
 • Moeite met slapen door kortademigheid, hoesten of piepen
 • Vlagen van hoesten of piepende geluiden die erger worden door een respiratoir virus, zoals een verkoudheid of griep

Een stofmijt allergie kan variëren van mild tot ernstig. Een mild geval van stofmijt allergie kan af en toe een lopende neus, waterige ogen en niezen veroorzaken. In ergere gevallen kan de aandoening voortdurend voortbestaan (chronisch), wat zorgt voor aanhoudende nies-, hoest-, congestie of ernstige astma-aanvallen.

Middelen tegen huisstofmijt en stof allergie

Om een huisstofmijtallergie onder controle te houden is het vermijden van blootstelling aan huisstofmijt de beste strategie. Hoewel je de huisstofmijt niet helemaal kunt elimineren, kan je het aantal wel significant verminderen.

Huisstofmijtallergie tips

 • Gebruik allergeen-vrije dekhoezen, kussenslopen en matrasbeschermers. Bedek je matras en kussens in een stofvrije of allergeen-blokkerende lakens. Deze lakens, gemaakt van strak geweven stof, zorgen ervoor dat huisstofmijt geen kolonies kunnen maken die ontsnappen van het matras of kussen. Steek je boxspring ook in allergeen-vrije dekens.
 • Was beddengoed wekelijks. Was alle lakens, dekens, kussenslopen en overtrekken in heet water op ten minste 60 °C om alle huisstofmijt uit te schakelen en allergenen te verwijderen. Als het beddengoed niet warm wordt gewassen, kan je het ook in de droger doen voor minimaal 30 minuten op een temperatuur rond de 60°C. Daarna moet het beddengoed worden gewassen en gedroogd om de allergenen te verwijderen. Als het product niet gewassen kan worden helpt het ook om ze 24 uur te bevriezen. Dit verwijdert de huisstofmijt , maar niet de allergenen.
 • Houd de vochtigheid laag. Zorg voor een relatieve vochtigheid van onder de 50 procent in je huis. Een ontvochtiger of airconditioner kunnen hierbij helpen, en een hygrometer (verkrijgbaar bij bouwmarkten) kan de luchtvochtigheid meten.
 • Kies het beddengoed verstandig. Vermijd beddenspreien die makkelijk stof vasthouden en moeilijk veelvoudig schoon te maken zijn.
 • Koop wasbare knuffels. Was ze vaak in heet water en droog ze zorgvuldig. Houd daarnaast knuffels van het bed.
 • Verwijder stof. Gebruik een vochtige of geoliede mop of doek in plaats van droge materialen om stof te verwijderen. Dit voorkomst dat stof in de lucht komt en zich opnieuw bevestigd.
 • Stofzuig regelmatig. Het stofzuigen van tapijt en gestoffeerde meubels verwijderd de oppervlakkige stof — maar stofzuigen is niet effectief voor het verwijderen van huisstofmijt en huisstofmijtallergenen. Gebruik een stofzuiger met een dubbellaagse microfilterzak of een filter om het uitstoot van stof uit de stofzuiger te verminderen. Als de allergieën te ernstig zijn, verlaat dat de ruimte die wordt gestofzuigd. Laat het stofzuigen aan iemand anders over. Blijk uit deze ruimte voor ongeveer twee uur na het stofzuigen.
 • Gooi rommel weg. Als het stof verzamelt, verzamelt het ook huisstofmijt. Haal prullaria, tafels, boeken, tijdschriften en kranten weg uit de slaapkamer.
 • Verwijder tapijt en andere huisstofmijt leefgebieden. Tapijten bieden een comfortabele leefomgeving voor huisstofmijt. Dit is vooral als het tapijt over beton ligt, waar vochtigheid makkelijk in wordt vastgehouden zodat een vochtige omgeving voor huisstofmijt wordt geboden. Als het mogelijk is, vervang dan tapijt voor tegels, hout, linoleum of vinyl. Overweeg het vervangen van andere stof verzamelende meubels in de slaapkamer, zoals gestoffeerde meubels, niet-wasbare gordijnen en horizontale jaloezieën.
 • Gebruik een luchtreiniger in huis. Als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is het de moeite waard om een luchtreiniger te proberen. Deze verwijdert op lange termijn op een natuurlijke manier fijne deeltjes van wel 20 nm en schadelijke gassen.

Direct kopenLuchtreiniger | Anti huisstofmijt producten

Wanneer naar de dokter?

Sommige signalen en symptomen van stofmijt allergie, zoals een lopende neus of niezen, zijn vergelijkbaar aan die van een veelvoorkomende verkoudheid. Soms is het moeilijk om door te hebben wanneer je een verkoudheid hebt en wanneer een allergische reactie. Als symptomen langer dan een week blijven heb je mogelijk last van een allergische reactie.

Als de signalen en symptomen ernstig zijn — zoals een ernstige neusverstopping, moeite met slapen of een piepende ademhaling — kan je beter de dokter bellen. Zoek snel hulp wanneer je een piepende, korte of snelle ademhaling hebt die verslechterd, of wanneer je snel kortademig bent bij minimale activiteiten.

Oorzaken huisstofmijt allergie

Huisstofmijt eet van menselijke huidcellen. Ze drinken geen water, maar absorberen water van de vochtigheid van de atmosfeer. Ze leven in temperaturen tussen de 18.5 en 29 °C en een relatieve vochtigheid van meer dan 50 procent.

Huisstof wordt makkelijk vastgehouden in de vezels van beddengoed, meubels, kussens en tapijt. Deze materialen houden ook goed vocht vast. Daarom heeft de slaapkamer een ideaal klimaat voor huisstofmijt.

Stof bevat ook de ontlasting en karkassen van huisstofmijten, en het is daardoor de grootste boosdoener van huisstofmijtallergie.

Wat veroorzaakt de allergische reactie

Allergieën komen voor wanneer je immuunsysteem reageert op een vreemde stof, zoals pollen, huidschilfers of huisstofmijt.

Het immuunsysteem produceert eiwitten die bekend staan als antilichamen. Deze beschermen je tegen ongewenste indringers die je ziek kunnen maken of een infectie kunnen veroorzaken. Als je een allergische reactie hebt, maakt het immuunsysteem antilichamen aan die de allergenen identificeren als iets schadelijks, zelfs wanneer dit het niet is. Wanneer je de allergenen inademt of er mee in contact komt, zal jouw immuunsysteem hierop reageren door een ontstekingsreactie te veroorzaken in de neus of longen. Langdurige of regelmatige blootstellingen aan deze allergenen kan de voortdurende (chronische) ontsteking kunnen in verband komen staan met astma.

Risicofactoren

De volgende factoren verhogen uw risico op het ontwikkelen van een huisstofmijtallergie:

 • Het hebben van een familiegeschiedenis van allergieën. Je hebt meer kans om een gevoeligheid voor huisstofmijt te ontwikkelen als allergieën vaker voorkomen in jouw familie.
 • Blootstelling aan huisstofmijt. Als je op een hoog niveau wordt blootgesteld aan huisstofmijt, vooral op een vroege leeftijd, wordt het risico verhoogt.
 • Kind of jong volwassene zijn. Je hebt meer kans om huisstofmijtallergie te ontwikkelen tijdens de kinder- of pubertijd.

Complicaties

Sinus infecties

Lopende (chronische) ontsteking van de weefsels in de neusgangen veroorzaakt door huisstofmijtallergie kan je sinussen belemmeren, de holle ruimten aangesloten op de neus.  Deze obstakels  zorgen dat je meer kans hebt om een infectie op deze sinussen (sinusitis) te ontwikkelen.

Astma

Mensen met astma en stofmijtallergie hebben het vaak moeilijk om de symptomen van astma onder controle te houden. Ze hebben kans op een astma-aanval die onmiddellijke medische behandeling of spoedeisende zorg nodig hebben.

Voorbereiden voor je onderzoek

Als je verwacht dat een lopende neus, niezen, piepende ademhaling, kortademigheid of andere symptomen gerelateerd zijn aan een allergie, kan je beter beginnen door naar de huisarts te gaan. Omdat deze afspraken meestal kort van aard zijn en er toch uitgezocht moet worden wat er aan de hand is, is het slim om jezelf voor te bereiden voordat je gaat.

Wat kan je doen

Noteer alle symptomen waarmee je kampt, ook wanneer deze misschien niets te maken lijken te hebben met allergie-achtige symptomen.

 • Schrijf je familiegeschiedenis op van allergieën of astma, inclusief specifieke types van allergieën als je die weet.
 • Maak een lijst met alle medicijnen, vitamines of supplementen die je inneemt.
 • Vraag of je moet stoppen met je medicijnen, zoals bijvoorbeeld antihistaminica, wat de resultaten van een allergische huidtest kan beïnvloeden.

Het opstellen van een lijst met vragen zal je helpen het meeste van de tijd samen te maken. Voor symptomen die gerelateerd kunnen zijn aan huisstofmijtallergie, zijn een aantal fundamentele vragen aan je arts het volgende:

 • Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn klachten en symptomen?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken?
 • Heb ik allergietesten nodig?
 • Moet ik naar een allergie specialist?
 • Wat is de beste behandeling?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik deze twee het beste samen te regelen?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel dat zojuist aan mij is voorgeschreven?
 • Welke veranderingen kan ik thuis maken om mijn blootstelling aan huisstofmijt te verminderen?
 • Van de wijzigingen die u hebt beschreven, welke hebben het meest kans om te helpen?
 • Als de eerdere medicijnen mij niet hebben geholpen, wat kunnen we proberen de volgende stap?
 • Zijn er brochures of ander geprint materiaal wat ik mee naar huis kan nemen? Welke websites raadt u aan?

In aanvulling op de vragen die je hebt voorbereidt aan de dokter moet je niet aarzelen om vragen te stellen tijdens je afspraak.

Wat kan je van de dokter verwachten

Je dokter gaat waarschijnlijk een hoop vragen stellen. Wees voorbereid deze te beantwoorden, zodat je meer tijd over houdt aan andere punten. De dokter kan vragen:

 • Wanneer begon je deze symptomen voor het eerst te ervaren?
 • Zijn symptomen erger op bepaalde tijden van de dag?
 • Zijn de symptomen erger in de slaapkamer of andere kamers van het huis?
 • Heeft u huisdieren, en komen ze in de slaapkamers?
 • Welke zelfzorgtechnieken heb je gebruikt, en hebben ze geholpen?
 • Wat lijkt de klachten te verergeren?
 • Is er vocht of waterschade in huis of op werkplek?
 • Heeft u een airconditioner in het huis?

Problemen voor mensen met astma

Wanneer je al gediagnosticeerd bent met astma en moeite hebt deze te beheren, kan je met de dokter praten over de mogelijkheden van allergieën. Hoewel allergieën belangrijke factoren zijn die bijdragen aan astma, is de invloed van een allergie op de ernst van astma niet altijd duidelijk.

De impact van een pollenallergie kan merkbaar zijn, omdat deze allergie seizoensgebonden is. Zo kunt u meer moeite hebben met het zorgen voor je astma voor een korte tijd tijdens de zomer. Huisstofmijtallergie, anderzijds, heeft een aard waarbij je voortdurend wordt blootgesteld op zekere hoogte. Daarom kan je het misschien niet herkennen als een complicerende factor voor de astma, terwijl het in feite, een primaire oorzaak kan zijn.

Wat te doen in de tussentijd

Als je vermoedt dat je een huisstofmijtallergie kan hebben, neem dan maatregelen om huisstof te verminderen, met name in de slaapkamer. Houd je slaapkamer schoon, verwijder stof verzamelde rommel en was beddengoed in heet water van ten minste 60 °C.

Huisstofmijt allergie testen

Jouw arts kan huisstofmijtallergie vermoeden op basis van symptomen, een onderzoek van je neus, en uw antwoorden op zijn of haar vragen.

Hij of zij kan met een verlichte instrument kijken naar de toestand van de neus. Als je een allergie hebt voor iets in de lucht, zal de slijmvlies van de neusholte gezwollen zijn en kan bleek of blauw lijken.

Jouw arts kan een huisstofmijtallergie vermoeden, op basis van je opmerkingen. Bijvoorbeeld, als de symptomen erger zijn als je naar bed gaat of tijdens het schoonmaken – als huisstofmijtallergenen voornamelijk in de lucht zijn- kan je last hebben van huisstofmijtallergie.

Als je een huisdier — een andere gemeenschappelijke bron van allergieën — heeft, kan het moeilijker zijn om de oorzaak van de allergie vast te stellen, met name als je huisdier slaapt op jouw slaapkamer. De bron van uw allergie kan duidelijker worden nadat je stappen onderneemt om het niveau van de mogelijke allergenen te verlagen van uw huis.

Huidtest op allergie

De arts kan een huidtest voorstellen om te bepalen waar u allergisch voor bent. Je kan worden doorverwezen naar een allergie specialist (allergoloog) voor deze test.

In deze test, worden kleine hoeveelheden van gezuiverd allergeenextracten — inclusief een extract voor huisstofmijt —geprikt op het oppervlak van de huid. Dit wordt gewoonlijk uitgevoerd op de onderarm, maar kan worden gedaan op de bovenrug.

De arts of verpleegkundige onderzoekt de huid op tekenen van allergische reacties na 15 minuten. Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan begint er een rode, jeukende bult waar het huisstofmijtextract werd geprikt op de huid te ontwikkelen. De meest voorkomende bijwerkingen van deze huidtests zijn jeuk en roodheid. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen 30 minuten.

Bloedtest

In sommige gevallen kan een huidtest niet worden uitgevoerd vanwege de aanwezigheid van een huidaandoening of door de inname van bepaalde medicijnen. Als alternatief kan de arts een bloedtest doen, die het bloed analyseert op specifieke allergie veroorzakende antilichamen tegen verschillende voorkomende allergenen, zoals huisstofmijt. Deze test kan ook aangeven hoe gevoelig je bent voor een allergeen.

Behandelingen en medicijnen

De eerste handeling om huisstofmijtallergie onder controle te houden, is het zoveel mogelijk ontwijken van huisstofmijt. Wanneer de blootstelling aan huisstofmijt minimaal is, is het normaal als je minder allergische reacties of minder ernstige reacties hebt. Het is echter onmogelijk om huisstofmijt volledig te elimineren uit je omgeving. Je kunt ook medicijnen nodig hebben om de symptomen onder controle te houden.

Medijnen tegen stofallergie

Jouw arts kan je een van de volgende medicijnen voorschrijven om nasale symptomen van de allergie te verbeteren:

 • Antihistaminica vermindert de productie van een chemische stof in het immuunsysteem die actief is tijdens een allergische reactie. Deze medicijnen verlichten jeuk, niezen en een loopneus.
 • Corticosteroïden verkrijgbaar als neusspray kan ontsteking en controle symptomen van hooikoorts verminderen.
 • Decongestivum kan helpen met het krimpen van gezwollen weefsels in je neus en het gemakkelijker maken om te ademen door je neus. Sommige verkrijgbare allergie tabletten combineren een antihistaminicum met een decongestivum. Orale decongestivum kan de bloeddruk verhogen. Bij mannen met een vergrote prostaat, kan het medicijn de aandoening verergeren. Vraag aan je arts of het veilig is om decongestica te gebruiken. Verkrijgbare decongestivum genomen als neusspray kan de allergiesymptomen kort verminderen. Als je de decongestivum neusspray langer dan drie dagen achter elkaar gebruikt, kan het de neusverstopping alleen erger maken.
 • Cromolynnatrium voorkomt het vrijkomen van een chemische stof in het immuunsysteem om symptomen te verminderen. Je moet deze neusspray iedere dag meerdere malen gebruiken, en het is het meest effectief wanneer het wordt gebruikt voordat de tekenen en symptomen ontwikkelen. Cromolynnatrium heeft geen ernstige bijwerkingen.
 • Leukotrieën wijzigers blokkeren de actie van verschillende immuunsysteem chemicaliën. Je arts kan dit als tablet voorschrijven.

Andere therapieën

 • Immunotherapie. Het is mogelijk je immuunsysteem te “trainen” om niet meer zo gevoelig voor een allergeen te zijn. Dit kan gedaan worden door een aantal allergieprikken genaamd immunotherapie. Een tot twee keer per weer word je blootgesteld aan enorm kleine doseringen van het allergeen, in dit geval, het dierlijke eiwit dat een allergische reactie veroorzaakt. De dosering wordt geleidelijk verhoogd, voor meestal een periode van drie tot zes maanden. Deze toename van allergenen moeten elke vier weken voor zo’n drie tot vijf jaar worden gegeven. Immunotherapie wordt meestal gebruikt wanneer een andere simpele behandeling niet naar behoren werkt.
 • Nasale irrigatie. Je kan een neusspoelkannetje of een speciaal ontworpen knijpfles gebruiken om vervelend slijm en irriterende stoffen uit je sinussen te spoelen met geprepareerd zoutwater (zoutoplossing). Als je zelf de zoutoplossing zelf wilt maken, gebruik dan water wat vrij is van verontreinigingen — gedistilleerd, steriel, eerder gekookt en afgekoeld, of gefilterd met een filter waarbij de absolute poriegrootte 1 micron of kleiner is. Maak het gebruikte product school met verontreinigd water en laat het drogen in de open lucht.

Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,30 out of 5)


Lees ook: