fbpx
jetlag symptomen

Hoe herken je een jetlag? 7 symptomen van een jetlag

Als je op reis gaat met het vliegtuig zal je waarschijnlijk te maken krijgen met de symptomen van een jetlag. Vooral wanneer je veel tijdzones doorkruist.

Hoe herken je een jetlag?

Dit zijn de 7 klassieke symptomen van een jetlag

1. Vermoeidheid en desoriëntatie

Moe en gedesoriënteerd zijn tot dagen na aankomst. Gebrek aan concentratie en motivatie. Zelfs eenvoudige activiteiten kunnen moeilijk worden. En je vermogen om echt te genieten van de vakantie wordt aanzienlijk verminderd.

2. Onderbroken slaap

Het doorkruisen van tijdzones kan ertoe leiden dat je wakker wordt midden in de nacht of moeite hebt om te slapen. Je ingebouwde circadiaanse ritme (interne klok) is namelijk verstoord. En het kan enkele dagen duren om te wennen aan de nieuwe tijdzone. Men schat dat je een dag nodig hebt voor een ieder uur dat je een tijdzone hebt doorkruist om terug te keren naar je normale ritme en energieniveau. Dus vijf uur tijdsverschil betekent dat je vijf dagen nodig hebt om je weer normaal te voelen. Overigens geldt dit meer wanneer je van West naar Oost reist.

3. Verwarring en vaagheid

Twee of drie keer controleren om te zien of je hotelkamer wel is afgesloten. Moeite hebben om zaken te onthouden. Dat zijn voorbeelden van het effect van een jetlag.

4. Prikkelbaarheid

“Prikkelbaar zijn” is een ander symptoom van een jetlag  dat vaak wordt genoemd door de bemanning van een vliegtuig. En dat helpt verklaren waarom lange afstandsvluchten erg vervelend kunnen zijn aan het einde. langs de douane en immigratie gaan en inchecken bij je hotel kunnen dan een hele uitdaging zijn. Bovendien hebben veel mensen naast een jetlag ook last van allerlei lichamelijke klachten die samenhangen met langdurig oncomfortabel in een vliegtuig zitten.

5. Uitdroging

De droge lucht aan boord van het vliegtuig kan je hoofdpijn, geïrriteerde neusgaten en een droge huid bezorgen. Daarnaast zul je meer vatbaar zijn voor ziektekiemen van verkoudheid, hoesten, keelpijn en griep die in de lucht van een vliegtuig hangen.

6. Ongemakkelijk benen en voeten

Gezwollen ledematen kunnen zeer ongemakkelijk zijn. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je problemen hebt met het dragen van je normale schoenen tot 24 uur nadat je bent geland.

7. Algehele gezondheid problemen

Lange afstandsreizen en vakanties naar verre landen betekent ook vaak dat je last krijgt van algehele gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld diarree veroorzaakt door microben in vervuild water of voedsel. Bovendien ben je door een ander dieet en een ander klimaat meer vatbaar voor infecties, of zelfs vergiftiging.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (75 votes, average: 4,81 out of 5)

Lees ook:

Bron: www.nojetlag.com