fbpx
slecht slapen

Help, ik kan niet slapen!…7 snelle tips tegen slecht slapen!

“Help, ik kan niet slapen!” Dat is de gedachte die je vaak  door je hoofd spookt als je ligt te woelen en te draaien en moeite hebt om in slaap te vallen. Slecht slapen kan stress op leveren. Het kan in ernstige gevallen zelfs leiden tot een vorm van slapeloosheid: Psychofysiologische insomnie. Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel van slecht slapen? Ontdek en probeer deze 7 slaaptips voor mensen die niet kunnen slapen!

Tips tegen slecht slapen

Allereerst..relax! Je lichaam is een wonderlijk ding en kan best tegen één of twee nachten slecht slapen. Het blijkt namelijk dat je lichaam zo is geprogrammeerd dat wanneer je weinig hebt geslapen je relatief meer diepe slaap hebt in de nachten daarna en dus zo je slaaptekort kan inhalen zonder dat je langer slaapt. Bedenk ook dat 50% van alle mensen wel eens een periode meemaakt van slecht slapen (acute slapeloosheid). Gebruik onderstaande praktische tips om nu zo snel mogelijk in slaap te vallen:

1. Draai je wekker om

Zet je wekker uit het zicht want dit geeft alleen maar extra stress. Er is meer dan alleen de duur van je slaap. De kwaliteit (diepte) van je slaap bepaalt namelijk ook hoe uitgerust je wakker wordt.

2. Schrijf alle zorgen op een papiertje

Maak een zorgenlijstje van alle dingen waarover je ligt te piekeren. Papier is geduldig en nadat je alle zorgen hebt opgeschreven, hoef je ze niet meer te onthouden. Probeer maar. Het werkt echt!

3. Zet de thermostaat lager of zet een raam open

Je slaapt sneller en beter wanneer je lichaam afkoelt. Zet je thermostaat daarom altijd laag als je gaat slapen en zet een raam open zodat je slaapkamer goed is geventileerd. Neem eventueel een hete douche vlak voordat je gaat slapen zodat je lichaam extra afkoelt.

4. Eet een lichte snack

Kun je niet slapen omdat je honger hebt? Eet dan een lichte snack, zoals bijvoorbeeld een cracker met kaas of wat fruit. Drink er een warm glas melk bij.  Maar eet zeker geen chocolade, vette dingen of zoet voedsel. Dat houdt je alleen maar wakker.

5. Luister naar rustgevende muziek

Luister naar speciale, rustgevende slaapmuziek. Deze muziek is ontworpen om trage hersengolven op te wekken zodat je sneller slaperig wordt.

6. Pas de 4-7-8 techniek toe

De 4-7-8 techniek is een super eenvoudige truc om je lichaam sneller in slaap te laten vallen. Het is ontwikkeld door holistische gezondheidsarts Andrew Weil. Het enige wat je hoeft te doen is licht tegen de top van het weefsel achter je voortanden met je tong duwen en speciale vaste ademhalingspatroon te volgen. Je kan hierdoor binnen 1 minuut slaperig worden. Kijk hier voor de instructies en een video.

7. Adem door je linker neus

Als je niet kunt slapen ’s nachts, sluit dan zachtjes met je rechter duim je rechter neusgat en adem door je linker neusgat. Dit zal je para-sympathische systeem kalmeren en langzaam je hartslag laten vertragen. Hierdoor kun je beter ontspannen en val je sneller in slaap.

Middelen tegen slecht slapen

Naast bovenstaande snelle tips kun je talloze hulpmiddelen kopen die helpen om minder slecht te slapen. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • Oordopjes. Goede oordopjes dempen irritante omgevingsgeluiden maar zorgen er wel voor dat je je wekker ’s ochtends nog hoort.
  • Slaapmaskers. Een slaapmasker zorgt ervoor dat je lichaam niet gewekt wordt door teveel of te fel licht. Hierdoor slaap je beter.
  • Melatonine. Dit slaaphormoon is ook als voedingssupplement te bestellen. Je moet het wel ruim (ongeveer een uur) van te voren innemen. En bedenk dat dit middel niet geschikt is voor mensen die erg gevoelig zijn voor bijvoorbeeld cafeïne.
  • L-Tryptofaan is een aminozuur dat in de hersenen werkzaam is en wordt gebruikt om tot rust te komen. Het is noodzakelijk voor de aanmaak van serotonine.
  • Slaapcursus. Leer online hoe je beter kunt slapen en sneller in slaap kan vallen zonder te piekeren. Je kunt meteen beginnen want het boek is ook als e-boek te downloaden.

Download de gratis slaaphygiëne checklist

Wil je echt je slaap verbeteren? Breng dan jouw slaaphygiëne in kaart met de gratis Slaaphygiëne Checklist! Hiermee kun je elke week bijhouden hoe goed je slaaphygiëne is.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (147 votes, average: 3,84 out of 5)


Lees ook: