fbpx
soorten matrassen

Welke soorten matrassen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten matrassen. Deze zijn grofweg in te delen in 2 typen: binnenveringsmatrassen en foam- en latexmatrassen.

Binnenveringsmatras

Er zijn twee soorten binnenveringsmatrassen bonellvering en pocketvering. Het binnenwerk van deze matras types wordt gevormd door een groot aantal stalen veren.

De voordelen van een binnenveringmatras:

  • Stevigheid en elasticiteit, dus optimale ondersteuning.
  • Optimale ventilatie en vochtregulatie omdat er veel lucht tussen de veren kan.
  • lattenbodem, mits deze uit ten minste 28 latten bestaat.

Geschikte bedbodems voor binnenveringsmatrassen:

  • boxspring
  • spiraalbodem
  • lattenbodem mogelijk, mits deze uit ten minste 28 latten bestaat.

Soorten binnenveringsmatrassen:

BonellveringBonellvering

Een bonellveringmatras bestaat uit slagveren. Deze veren zijn onderling met staaldraad verweven en zorgen voor een comfortabel wiegend gevoel. Dit maakt de bonellvering ook zeer geschikt voor ex-waterbedslapers.

Bekijk alle bonellveringmatrassen

PocketveringPocketvering

Een pocketveringmatras voelt steviger aan dan een matras met een bonellvering. Bij pocketvering zitten de veren per stuk verpakt in een hoesje. Dit hoesje zorgt ervoor dat de veren elkaar niet raken en daardoor worden ze minder voelbaar. Vaak zijn er verschillende zones in het matras ingebouwd zodat je de juiste ondersteuning krijgt op drukgebieden zoals schouders en heupen. Omdat pocketvering steviger is dan bonellvering zak je er iets minder in weg. Dit maakt het makkelijker om je om te draaien.

Bekijk alle pocketveringmatrassen


Foam- en Latexmatrassen

Er zijn veel soorten schuimmatrassen, variërend van hardere foam-modellen tot zeer comfortabel latex.

Geschikte bodems voor foam- en latexmatrassen:

  • verstelbare bedbodems
  • spiraalbodem
  • lattenbodem
  • schotelbodem

Soorten foam- en latexmatrassen:

Polyether matrassenPolyether matrassen

Polyesther is zogenaamd ouderwets schuim en heeft weinig veerkracht. Het schuim kan gemaakt worden van weinig of veel lucht. Dat wordt aangegeven door middel van het soortelijk gewicht (SG). Een polyether matras met een SG20 heeft schuim dat 20kg per kubieke meter weegt en is erg zacht en slap. Een matras met SG40 is harder een duurzamer.

Bekijk alle polyether matrassen

KoudschuimKoudschuim

Een matras van koudschuim wordt ook gemaakt van polyurethaan. Dit matras heeft meer veerkracht en is geschikter voor zwaardere mensen dan een polyether matras. Koudschuim heeft een open celstructuur waardoor het materiaal goed ventileert en vocht opneemt. Ook ondersteunt koudschuim het lichaam goed. Koudschuimmatrassen gaan lang mee en hebben een hoog corrigerend vermogen. Dat is het vermogen van de matras om zich zodanig aan te passen aan het lichaam, dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt daar waar nodig is. Het ligt wel wat harder dan bijvoorbeeld een traagschuimmatras, dat zich meer aanpast aan het lichaam. Het beste koudschuim is 50, 55 of 60 HR (High resilience). Lager dan 45 HR heeft veel minder veerkracht.

Bekijk alle koudschuim matrassen

TraagschuimTraagschuim

Een matras is nooit helemaal van traagschuim gemaakt. Vaak is het alleen de bovenlaag, omdat het matras anders te zacht is. Bijvoorbeeld een laag op een pocketveringmatras of een koudschuimmatras. Traagschuim neemt langzaam zijn oorspronkelijke vorm weer aan. Ook wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte wat zorgt voor extra ligcomfort. Een matras met traagschuim vormt zich naar het lichaam en is uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten, hierdoor gaat het draaien wel wat lastiger.

Bekijk alle traagschuim matrassen

Latex matrasLatex matras

De kern van een latex matras is van rubber. Rubber is rekbaar en veerkrachtig en biedt daarom goede ondersteuning. Het materiaal is open, en drijft daardoor goed vocht en warmte af;

Talalay latex is daarin uitzonderlijk. Latex matrassen zijn bijna altijd gemaakt van natuurlatex of met een mix van natuurlatex en synthetische latex. De veerkracht van natuurlatex is groter dan die van synthetische latex. Door veerkracht past het materiaal zich goed aan, aan je lichaam. De levensduur is hoog, en het comfort is hoog door de veerkracht en ondersteuning. Talalay-latex biedt grote voordelen ten opzichte van gewoon latex omdat het gemaakt is van ronde, open cellen die zorgen voor een zeer hoog comfort en goede ondersteuning. Daarnaast ventileert Talalay latex zeer goed. Vanwege het hoge comfort, de goede ondersteuning en de ventilatie is Talalay-latex wel duurder dan andere materialen.

Koudschuim kan ook in de buurt komen van de eigenschappen van Talalay latex en is goedkoper. Wanneer een latex matras alleen gemaakt is met natuurlatex, en dus niet met enige synthetische (oliegebaseerde) latex, dan maakt het gebruik van hernieuwbare bronnen en zorgen de rubberbomen waar de latex uit getapt wordt voor CO2 opname. Als het daarnaast ook gemaakt is met groene energie is het een zeer duurzaam product.

Bekijk alle latexmatrassen


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,67 out of 5)


Lees ook: