fbpx
slaapkamer inrichting

Slaapkamer ontwerpen en inrichten? Zo doe je dat!

Een slaapkamer ontwerpen en inrichten is niet zo heel moeilijk. Voor inspiratie en slaapkamer ideeën zijn genoeg plaatjes te vinden, bijvoorbeeld via pinterest. Houdt bij de styling van je slaapkamer rekening met het feit dat deze kamer bedoeld is om te ontspannen en om ongestoord te slapen.

Te drukke kleuren, felle lampen, lawaai, onvoldoende ventilatie, te lichte gordijnen of gebruik van computers, tablets en TV zorgen voor onrust en onnodige onderbrekingen van je nachtrust. Kies dus voor een design met rustige kleuren en gesloten kasten.

Nachtkastjes en slaapkamer lampen

Een nachtkastje met een lamp die voldoende licht geeft om zonder ongelukken naar de WC te gaan midden in de nacht is geschikt als lamp op je nachtkastje. Zorg ervoor dat de lamp niet te fel is want fel licht maakt je lichaam wakker.

Als je graag nog wat leest in bed, kies dan voor een leeslampje dat heel gericht licht geeft en niet je bedpartner stoort als hij of zij wilt slapen terwijl je leest. Verder mag op een moderne slaapkamer een oplader voor smartphone uiteraard niet ontbreken.

Slaapkamerkasten

Kledingkasten staan bij de meeste mensen op hun slaapkamer. Enkelen kennen de luxe van een walking-closet, eigenlijk niks anders dan een aparte kamer die helemaal is ingericht als kledingkast. Slaapkamerkasten en kledingkasten zijn te vinden in allerlei soorten en maten. Kies in ieder geval voor een kast die je helemaal kunt afsluiten.

Meestal blijft er bij standaard kasten een ĺoze’ ruimte over tussen de bovenkant van de kast en het plafond. Hier kan je opbergmanden op zetten met extra beddengoed. Een goed alternatief voor standaard kasten is om je slaapkamerkast op maat te laten maken. Je kunt bijvoorbeeld een kast (laten) maken die van wand tot wand loopt en van vloer tot aan het plafond voor maximaal gebruik van de ruimte. Als je zelf twee linkerhanden hebt kan je deze klus eventueel op een klus website aplaatsen.

Slaapkamerspiegel

Op een slaapkamer mag een grote spiegel niet ontbreken. Als je je slaapkamer gaan ontwerpen en inrichten houdt dan ook rekening met een spiegel, Kies voor een passpiegel die lang genoeg is om jezelf van top tot teen te kunnen bekijken. Plaats de spiegel altijd in de buurt van een raam zodat je met natuurlijk licht je outfits kan bewonderen.

Slaapkamergordijnen

Gordijnen op je slaapkamer zijn belangrijk. Er zijn heel veel soorten gordijnen te koop, maar niet allemaal geschikt voor je slaapkamer omdat veel gordijnen nog behoorlijk veel licht doorlaten.

Slaapkamergordijnen moeten voldoende blinderen en verduisteren zodat je ongestoord kunt slapen. Je kan eventueel ook een blinderende rolgordijn achter het gordijn bevestigen. Daarnaast is vitrage of luxaflex geen overbodige luxe als je in alle rust en zonder pottenkijkers wilt kunnen aan -en omkleden in je kamer.

Verven van je slaapkamer

Als je je slaapkamer gaat pimpen kies dan voor verf op waterbasis. Acrylverf wordt in principe alleen binnen gebruikt, je kan het verdunnen met water en de basis is watergedragen. Een acrylverf heeft veel voordelen en wordt meestal gebruikt voor binnenshuis, omdat de geur veel minder sterk is dan alkydverf.

Nog een voordeel is dat het veel sneller droogt. Bovendien is de verf minder schadelijk voor de gezondheid, daarom mag acrylverf binnen worden gebruikt door de schilder. Acrylverf verkleurt vrijwel niet, omdat het nauwelijks door zonlicht wordt beïnvloed. De verf is waterverdunbaar en staat daarom bekend om zijn moeilijke verwerking. Voor acrylverf zijn speciale kwasten en rollers nodig en er ontstaat sneller streepvorming en acrylverf is moeilijker te schuren.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,00 out of 5)


Lees ook: