fbpx
dekbed wassen

Dekbed wassen doe je zo! Complete gids dekbedden wassen (+drogen)

Kun je zelf je dekbed wassen? Ook als je dekbed niet in de wasmachine past? En hoe zit het met een wollen of donzen dekbed? Hoe vaak moet je een dekbed wassen? Lees hier alles over je dekbed wassen én drogen. 

Niets is fijner dan slapen in een heerlijk schoon bed. Daar hoort ook je dekbed bij, maar die wordt nog vaak over het hoofd gezien. Door ‘s ochtends je dekbed met de hand op te kloppen en het maandelijks buiten te luchten, houd je het dekbed al lekker fris en luchtig.

Dekbed wassen – hoe doe je dat?

Maar liefst 35% van je leven breng je onder een dekbed door. Als het gaat om kleding wassen, weten de meesten wel hoe ze dat moeten aanpakken. Als je er geen handige routine in hebt, stapelen de bergen vuile kleding zich al snel op. Maar zodra het om het bed verschonen gaat, voelen velen zich al wat minder zelfverzekerd. En hoe zit het eigenlijk met het dekbed?

  1. Hoe vaak moet je een dekbed wassen?
  2. Dekbed wassen in de badkuip
  3. Dekbed wassen in de wasmachine
  4. Synthetisch, bamboe of katoenen dekbed wassen
  5. Wollen dekbed wassen
  6. Donzen dekbed wassen
  7. Zijden dekbed wassen
  8. Drogen van dekbedden

Hoe vaak moet je een dekbed wassen?

Gelukkig hoef je een dekbed dankzij het dekbedovertrek niet vaak te wassen. Als je je dekbedovertrek regelmatig wast, blijft het dekbed vanzelf schoon. Al lopen de meningen hierover nogal uiteen. De ene expert gruwelt van het idee dat er huidcellen, zweet, mijten en ander ongedierte in je bed liggen en vindt dat je toch echt je dekbed en kussen elke 2 à 3 maanden moet wassen. De andere dekbedspecialist zegt dat een wasbeurt eens in de 4 à 5 jaar echt wel voldoende is. En dan heb je natuurlijk nog alle meningen er tussenin.

Kwestie van smaak

Hoe vaak je je dekbed wast, is dus vooral een kwestie van smaak. Alles tussen de 2 maanden en 5 jaar is prima. Heb je last van bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie of astma, dan kan het verstandig zijn om je dekbed wat vaker te wassen. Ook als je veel zweet ‘nachts kan je je dekbed beter vaker wassen. Kies in dat geval ook voor een dekbed dat je op 60 graden kunt wassen.

Lees eerst de wasinstructies

Vlekken in je dekbed kun je er gewoon uitwassen met wat water en zeep, zonder dat je het hele dekbed hoeft te wassen. Heb je een donzen dekbed? Schud dan eerst het dons van de vlek vandaan. Dan kun je de vlek met de hand wassen, zonder dat de veren nat worden.

Vind je het toch tijd om je dekbed eens helemaal te wassen? Voordat je je dekbed in de wasmachine gaat proppen, kun je het beste eerst de wasinstructies op het labeltje lezen. Vaak staat er dat je het dekbed het beste naar de stomerij kunt brengen. Als je wasmachine maar groot genoeg is: je dekbed moet wel vrij rond kunnen draaien. Is je wasmachine te klein, dan kun je het dekbed ook in de badkuip – of iets anders groots – wassen.

Voel je je onzeker? Breng je dekbed dan gewoon naar de stomerij. Dan weet je zeker dat je dekbed op de juiste manier wordt schoongemaakt, zodat je er nog jaren plezier van hebt.

Dekbed wassen in de badkuip

Als je zelf je dekbed wilt wassen, maar je dekbed past niet in de wasmachine, dan kun je dit gewoon in de badkuip doen. Gebruik een mild vloeibaar wasmiddel, of gewoon een beetje afwasmiddel. Vul de (schone!) badkuip tot de helft met lauw water en voeg wat wasmiddel toe. Verdeel dit met je handen goed door het water. Stop dan het dekbed in het bad en duw het helemaal onder water. Voeg eventueel wat extra water toe, totdat het hele dekbed is ondergedompeld.

Dan komt nu het leuke gedeelte. Stap met schone voeten het bad in en loop heen en weer over het dekbed, alsof je wijn maakt. Je kunt ook over het bad heen hangen en het dekbed voorzichtig schoonwrijven, maar wees zuinig op je rug!

Zodra je tevreden bent, laat je het water weglopen. Voeg meerdere malen schoon water toe en spoel het dekbed uit, net zolang totdat al het wasmiddel is verwijderd. Rol nu – in de badkuip – het dekbed zo strak mogelijk op om het water eruit te persen. Doe dit richting het afvoerputje, zodat het water makkelijk kan weglopen. Herhaal dit totdat er zoveel mogelijk water uit is. Hoe je je dekbed het beste kunt drogen, kun je verderop lezen.

Dekbed wassen in de wasmachine

Als je wasmachine groot genoeg is om er een dekbed in te wassen, bespaart dat een hoop spierkracht en tijd. Vouw het dekbed dubbel en stop het in de wasmachine. Het gewicht van het dekbed wordt op deze manier het beste verspreid. Was vervolgens het dekbed volgens de instructies op het label. Gebruik een programma voor fijne was, zodat de naden niet stuk gaan. Gebruik altijd slechts een beetje vloeibaar wasmiddel en zorg ervoor dat alle wasmiddel goed uit het dekbed wordt gespoeld. Dit kun je doen met een of twee extra spoelingen.

Synthetisch, bamboe of katoenen dekbed wassen

Dekbedden worden gevuld met verschillende materialen, zoals wol, dons, zijde, synthetisch materiaal of katoen. Synthetisch, bamboe en katoenen dekbedden kunnen gewoon worden uitgewassen. Voor een synthetisch, bamboe of katoenen dekbed volstaan de wasinstructies hierboven in combinatie met de fabrieksinstructies. Lees voordat je een wollen, zijden of donzen dekbed gaat wassen nog even verder!

Wollen dekbed wassen

Heb je een wollen dekbed? Houd je dan aan de instructies van de fabrikant. Wol kan behoorlijk krimpen als je het wast! Bovendien is wol zelfreinigend en hoef je je dekbed vanuit dat oogpunt niet te wassen. De lanoline (wolvet) maakt wol vuil- en bacterie-afstotend. Dagelijks opschudden en regelmatig luchten volstaat dan ook voor een goed wollen dekbed. Heb je een wollen dekbed dat niet in de wasmachine kan, maar wil je hem toch eens goed laten reinigen? Laat dit dan door een stomerij doen.

Donzen dekbed wassen

Een donzen dekbed gaat het langst mee als je het zo min mogelijk wast. Regelmatig het dekbed uitschudden en af en toe bij droog weer buiten hangen in de schaduw, maakt het dekbed weer lekker luchtig. Wil je toch je donzen dekbed wassen – wat niet vaker dan eens in de 4 à 5 jaar hoeft – doe dit dan in een ruime wasmachine. Was het dekbed op een fijnwas programma, met een beetje vloeibaar mild wasmiddel dat enzymvrij is. Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter! Bleekmiddel kan de stof aantasten, waardoor veren en dons eruit kunnen komen. Wasverzachter vormt een laagje om de veertjes, waardoor deze niet goed meer drogen.

Zijden dekbed wassen

Een zijden dekbed kun je beter niet wassen. Een dekbed van zijde trekt geen stof aan en is anti allergisch. Het vraagt geen onderhoud en het hoeft nooit bijgevuld te worden. Een paar keer per jaar in de buitenlucht, uit de zon, laten luchten is voldoende. Een zijden dekbed kan indien nodig bij de stomerij gereinigd worden, maar bij normaal gebruik en gebruik van een dekbedovertrek zal dit zelden nodig zijn.

Drogen van dekbedden

Iedereen kent het wel, zo’n kussen gevuld met vervelende klonten. Om dit bij je dekbed te voorkomen, kun je deze het beste drogen in de droger. Doe dit op een niet te hoge temperatuur, samen met wat tennisballen in een kussensloop of oude sokken (hiervoor zijn ook speciale droogballen verkrijgbaar). Haal het dekbed er ondertussen af en toe uit om het uit te schudden. Lucht het dekbed nog even voordat je het weer op je bed legt.

Kan een dekbed in de droger?

Bij het drogen van een dekbed is het even opletten geblazen. Check eerst of het dekbed überhaupt in de droogtrommel mag. Voor het geval je het niet weet: dat is het vierkante icoontje met een rondje erin. Staat hier een kruis doorheen? Droog dan het dekbed gewoon lekker buiten op de lijn en klop je het elk half uur even op om klonten te voorkomen. Aan de waslijn hang je jouw dekbed trouwens het beste op in u-vorm (dus over meerdere lijnen), zodat het dekbed sneller en luchtiger droogt.

Als je een donzen of synthetisch dekbed in de droger stopt, is het belangrijk dat het dons of de vulling echt goed droog is voordat je het dekbed weer op je bed legt. Lucht het na het drogen nog even. Slaap je in de zomer gewoon onder een laken, berg een donzen dekbed dan op in een (bijgeleverde) katoenen, ademende tas.

Haal een katoenen dekbed uit de droger voordat het helemaal droog is en hang het op om verder te drogen. Keer het dekbed op een gegeven moment om, zodat beide kanten goed drogen. Volg bij een wollen dekbed goed de instructies op het label op.

Dekbed drogen zonder droger

Je kunt een dekbed ook buiten ophangen. Schud het dekbed elk half uur uit, zodat de vulling weer gelijkmatig wordt verspreid. Ben je iemand die het bed zo schoon mogelijk wil hebben? Door zonneschijn gaan veel micro-organismen – zoals bacteriën en schimmels – dood. Hang bij mooi weer je dekbed lekker buiten in het zonnetje, ook als je het niet hebt gewassen. De zon onttrekt vocht aan de wol in het dekbed. Laat daarom een wollen dekbed niet te lang in de felle zon hangen. In de winter kun je deze onzichtbare beestjes doden met een strijkijzer.


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (53 votes, average: 4,74 out of 5)

Lees ook: