fbpx
luchtvochtigheid slaapkamer

De ideale luchtvochtigheid voor je slaapkamer

De luchtvochtigheid van je slaapkamer, is dat belangrijk? Het zal je verbazen in hoeverre het weer een rol speelt in hoe goed je slaapt, vooral als het gaat om de luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid maakt het moeilijker voor je lichaam om vocht te verdampen, waardoor je het warm krijgt, veel gaat zweten en ongemakkelijk slaapt. Maar comfort is niet het enige probleem: hoge luchtvochtigheid kan ook schimmelgroei stimuleren, wat je slaap kan beïnvloeden als je last hebt van bijvoorbeeld schimmelallergie.

Maar een te lage luchtvochtigheid in je slaapkamer is ook niet goed.  Een beetje vocht is eigenlijk een goede zaak. Lucht die te droog is kan je slaap ook verstoren. Bij winterweer kunnen huid en neusholtes worden uitgedroogd, waardoor je vatbaarder wordt voor virusinfecties. Virussen gedijen goed bij een lage luchtvochtigheid.  Zelfs als je het immuunsysteem van een kampioen hebt en nooit ziek wordt, kan te droge lucht leiden tot een droge, jeukende, geïrriteerde keel, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Wat is de ideale luchtvochtigheid voor slaapkamers?

Je kunt de luchtvochtigheid in je slaapkamer eenvoudig meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is geschikt voor je slaapkamer. Om te zorgen voor de best mogelijke nachtrust, probeer de luchtvochtigheid van je slaapkamer het hele jaar rond op ongeveer 50% te houden.

Tips voor slaapkamers die te vochtig zijn

Wanneer de luchtvochtigheid van je slaapkamer te hoog is, kan je bijvoorbeeld:

  • Je slaapkamer beter ventileren (zet je raam op een kier om goed te luchten). Koop hiervoor bijvoorbeeld een kierstandhouder.
  • Investeren in een luchtontvochtiger voor op je slaapkamer.
  • Zorgen voor katoenen beddengoed dat beter ademt dan zijden of polyester lakens.

Tips voor slaapkamers die te droog zijn

Als de luchtvochtigheid te laag is, kan je bijvoorbeeld:


Hoe vond je dit artikel? Geef je waardering:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,00 out of 5)


Ook interessant: